Hammarby: ”Har aldrig varit aktuellt att ta folk på könet”

AIK har motsatt sig direktiven från RF om hur visitationen på hemmamatcher ska gå till.
Hammarby kommer heller inte tillämpa de nya metoderna.

Jag är förvånad över turbulensen och karusellen kring det här. Det faller på sin egen orimlighet att man skulle visitera på det sättet, säger Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i klubben, till FotbollDirekt.

Annons


Visitationsdirektiven från RF har varit uppe för debatt den senaste tiden. Idag gick AIK ut med ett pressmeddelande där de berättade att de inte kommer att tillämpa de nya metoderna, som bland annat innebär en intimare visitering i jakt på pyroteknik.
Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer tycker att frågan har fått för stora proportioner.
– RF har tagit fram en publikvärdsutbildning som gått ut till klubbarna. Det är fritt att använda den. Det har sedan övertolkats. Från vår sida har det aldrig någonsin varit aktuellt att visitera på det sättet, säger Rickmer till FotbollDirekt och fortsätter:
– Den här filmen har aldrig någonsin varit ett krav. Det är en del av en utbildning. Sedan vet jag att det finns klubbar som valt att följa det till punkt och pricka, det är deras val. Men det är bara en utbildningsvideo som RF tagit fram. Det finns massor av olika varianter på hur man kan visitera, varianter som visas i videon. För mig har det bara varit en fingervisning om hur man kan göra en visitation.

Rickmer tycker att direktiven är orimliga ur flera perspektiv.
– Att ta folk under och mellan brösten eller på könet, det har aldrig varit aktuellt från vår sida. Det faller på sin egen orimlighet, det är ett lagbrott att göra så. Den som blir utsatt för det kan polisanmäla det och förmodligen få rätt, säger han.
– Däremot: den dagen polismyndigheten inför det här i sina tillstånd, då har vi ett problem. Då kan vi diskutera det här. En offentlig tillställning bygger på ordningslagen. Om man mot all förmodan skulle skriva in det i ett tillstånd till oss, då blir det ett annat läge.

FOTO: Bildbyrån