Jiloan Hamad förhandlade med AIK: ”Satt i möten med Wesström”

Jiloan Hamad överraskade många när han valde Hammarby för två år sedan.
Nu berättar “Jille” om lagen som ville ha honom.
– Jag kunde ha valt nästan vilken klubb som helst i Sverige, säger han i vår podd Bergman 90 minuter.

Annons

Det är en snackig Jiloan Hamad som sätter sig vid poddmikrofonen i avsnitt 11 av Fotboll Sthlms intervjupodd Bergman 90 minuter. Samtalet rör en mängd ämnen, bland annat om hur det gick till när han skrev på för Hammarby inför säsongen 2017. Hamad som då lämnade Hoffenheim säger att han kunde ha valt i stort sett vilket lag som helst i Sverige – förutom sin gamla klubb Malmö FF.
– Det handlade inte om pengar, det handlade om en full trupp. Det är klart att det sved där och då, men man måste förstå hur branschen funkar.
Hamad blev däremot besviken på sportchefen Daniel Anderssons sätt att ge beskedet.
– Jag kan tycka att han hade kunnat göra det lite bättre. Nu blev det ett väldigt kort sms. Efter sex års vänskap man ringa och förklara tycker jag.
Bland klubbarna som Hamad pratade med nämner han IFK Norrköping och IFK Göteborg.
– Jag hade långa samtal med Jens Gustafsson (tränare i Norrköping) Han är väldigt trevlig och har gjort ett fantastiskt jobb för dem. Jag hade ett snack med Jörgen Lennartsson i Göteborg också. Jag har haft honom i U21 och gillar honom som fan.

Annons

Det kunde också ha blivit AIK för “Jille”.
– Det var möten där med. Mina agenter satt i möten med Tobias Ackerman (chefsscout) och Björn Wesström (sportchef).
Djurgården?
– Hade jag velat gå dit hade min agent hört av sig. Men jag vet faktiskt inte (om det varit möjligt), för det var aldrig i mina tankar.
Så varför valde då Hamad Hammarby?
– Många höjde nog på ögonbrynen. Men jag kände att det fanns en utmaning för mig och för klubben. Jag kände mig positiv till att klubben skulle göra en förändring och att jag var den första pusselbiten.
– De här åren har jag och Hammarby åstadkommit en hel del och det är jag väldigt stolt över. Det är en bedrift. Tidigare tänkte motståndarna “Vad skönt att komma till Tele2, fullsatta läktare, skön stämning och vi kan slå Bajen.” Nu är jag övertygad om att de darrar när de kommer hit.
Hamad säger också att publiken var en anledning till att han valde Bajen, trots att AIK låg betydligt längre fram sportsligt.
– Vem vill inte ta på sig Bajentröjan och springa ut framför de här otroliga supportrarna? Jag har följt Bajen på avstånd och jag tror att alla spelare, de flesta i alla fall, alltid har haft Bajen som ett andralag.

Här läser du mer och lyssnar på avsnittet!

Annons