Gustaf Grauers: “Jag stod på planen och grinade som ett barn”

Bakom lucka nummer fem i Fotboll Sthlms julkalender hittar vi Hammarbys tidigare sportchef Gustaf Grauers. Han bossade i klubben under några turbulenta år i Superettan.

Namn: Gustaf Grauers

Ålder: 38

Sportchef i Hammarby: 2010 till 2013

Annons

Var bor du?

– I Täby.

Familj?

– Fru och tre barn.

Vad gör du?

– Jag är fotbollsagent. Veckorna innebär att jag sitter ungefär 40 timmar i telefon. Just nu är det väldigt intensivt. Om man är grymt fotbollsintresserad och älskar spänningen i fotbollsvärlden så är det ett drömjobb.

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?

– Den är stor kan man säga.

Vad har du för andra hobbies?

– Vad enformig man låter om man bara svarar fotboll… Väldigt mycket tid går åt familjen, man vill vara en bra och närvarande pappa. Men sen har jag ett stort kompisgäng från uppväxten som fortfarande håller ihop.

Annons

Bästa minne från egna karriären?

– Värvningen av Kennedy såklart. Sen finns det lite andra, mer maxade upplevelser, som Bajens kvittering i Ängelholm 2011 och vår bussresan hem se. Jag kommer ihåg att jag bara stod på planen där nere och grinade som ett barn, omfamnade en supporter och stod och grät. Hela den bortamatchen var något alldeles extra. Sen finns det massa roliga minnen också som gör att man bara skiner upp i ett smajl, massa roliga saker som Björn Runström sagt och gjort.

Värsta minne?

– Det här är väl inte ett jättedåligt minne, men det är någonting konstigt som verkligen satt sig. Jag kommer ihåg när vi spelade mot Jönköping Södra borta. Vi släppte in ett mål och jag fick på riktigt magkramper. Det är ett hemskt minne som etsat sig fast. Jag stod mot ett räcke ovanför sittplats på långsidan, vi släppte in ett mål och magen krampade ihop så att jag inte kunde stå upp.

Märkligaste minne?

– När jag åkte till Södertälje arena för Nahir Besara. Jag kom in och det var som att träffa Gudfadern och hans två revolvermän, en så härlig setup. Det var som i en film. Men jag kom därifrån med ett kontrakt, som föregicks av många härliga diskussioner.

Hur följer du Hammarby?

– Jag ser det mesta, men har inte varit fysiskt på plats som jag velat. Jag har även med Hammarby att göra regelbundet i mitt nuvarande arbete.

Vad tycker du om dagens lag?

– Spännande! Jag tycker att den sportsliga ledningen gör ett väldigt bra och gediget jobb. Jag pratade mycket med Jeppe innan han tog jobbet. Jag rekommenderade honom att ta det och Hammarby fattade ett bra beslut. För Jeppe kommer det vara ett minne för livet. Det är en svårighetsgrad som gör att man måste testa sig själv till det yttersta. En fantastisk klubb med varma människor i och runt omkring. Han kommer känna att han lever, varje dag.

Din favoritspelare i Hammarby?

– Vissa tar ett större jobb, som Junior. Vissa syns mer, som Paulsen och Hamad. Vissa är otroligt nyttiga, som Junes Barny. Jag gillar själva bygget och balansen. Nej, vilket skitsvar… Jag säger Junior, han är så genuint arbetande och ödmjuk.

Hur går det för Hammarby 2019?

– De kommer vara med och fajtas i toppen.

Hur ska du fira jul?

– En klassisk jul med familjen hemma i Täby.

Annons