Från arbetslös till Europajakt – möt Bajens osannolika nyckelspelare

Med sin spektakulära räddning på stopptid mot Sundsvall höll Davor Blazevic, 25, kvar Hammarby på tredjeplatsen.
Nu har doldisen som på senare år varit både arbetslös och bänkad i division 1 plötsligt en nyckelroll i jakten på Europaplatserna.

En onsdag i mitten av oktober möttes alla bajare av ett tråkigt besked. Johan Wiland tvingas opereras akut och missar resten av säsongen. Skadan kom under pågående landslagsuppehåll och andremålvakten Davor Blazevic fick därför tio dagar på att förbereda sig inför sin tävlingsdebut på bortaplan mot Malmö. Efter att Bajen tagit ledningen på straff i första halvlek vände MFF till 2-1 efter paus. Inget av målen kunde Davors lastats direkt för, men han hamnade möjligen något snett vid Marcus Antonssons kvittering.
I nästa match, hemma mot Kalmar, höll Davor nollan utan att ställas på några särskilda prov i en mållös tillställning. Därefter väntade överraskningslaget Sundsvall. På tilläggstid på Norrporten Arena blev Davor Blazevic matchvinnare efter att ha sträckt ut sina 190 centimeter och räddat Carlos Garcias nick från nära håll. Superräddningen innebar att 3-2 till Hammarby höll sig, och efteråt stod Davor – som för ett år sedan var petad i division 1 – längst fram när spelarna hyllades av Bajens supportrar.

Annons

Davor inledde sin karriär i Assyriska och flyttade till Brommapojkarna som 14-åring. Under uppväxten var han en av de bästa målvakterna i 93-kullen och fick representera Sverige på U16, U17 och U19-nivå. Det blev till och med en U21-landskamp, en halvlek i en träningsmatch mot Tjeckien 2012.
– Var du tillräckligt bra fick du vara med där. Om man bedömde att jag var det då så var det så, konstaterar Davor när Fotboll Sthlm träffar honom i Hammarbys halloween-pyntade matsal på Tele2 arena.
Den allsvenska debutsäsongen 2014 blev däremot dyster för Davor och för BP. I augusti drabbades lagkaptenen Pontus Segerström av en hjärntumör och bara två månader senare gick han bort. Efter att Segerström insjuknat förlorade BP tolv av tretton matcher och slutade sist i serien på ynka 12 poäng.
– Pontus bortgång påverkade oss såklart väldigt mycket. Han var en ledare och spelare som vi byggde allting kring. En stor tragedi, fotboll blir inte så viktigt då.
Davor följde med BP ner i Superettan och var förstemålvakt till augusti när en skada satte stopp för honom. Från sidan såg han sin förening trilla rakt igenom Superettan och degraderas till division 1. Efter säsongen gick kontraktet ut och han lämnade BP utan att ha gjort klart med någon annan klubb. Davor hade lite för mycket is i magen och när transferfönstret stängde vintern 2016 stod han kontraktslös. Då skadade sig Jönköping Södras målvakt Anton Cajtoft och som tillfällig ersättare ville de ha in Davor Blazevic. Eftersom fönstret var stängt behövde J-Södra och Davor söka dispens för att få skriva på ett kontrakt, men de fick avslag. Under tiden som kontraktslös hade han inte tillräckligt aktivt letat efter en ny klubb.
– Vissa spelare fick dispens, andra fick det inte. Det var inte som att jag hade massa alternativ medan fönstret var öppen, isåfall hade jag inte hamnat i den situationen, säger Davor och fortsätter:
– Folk tyckte väl att man var dålig, annars hade jag fått kontrakt.

Annons

När säsongen 2016 inleddes stod Davor fortfarande utan klubb. Han vände sig till personer som han hade jobbat med tidigare och kunde ibland få vara med och träna med BP eller med klubbar i lägre divisioner. Han bodde fortfarande hemma och hade en del pengar undanstoppat och på så sätt klarade han sig fram till sommaren då han skrev på för AFC som var på väg upp i Allsvenskan. Efter säsongen var klubben inte villiga att förlänga med Davor som återigen blev klubblös. Då dök två alternativ upp. Det ena var att skriva på för norska division 1-laget Alta – Europas nordligaste elitklubb. Davor valde istället att flytta en bit söderut. Han behövde komma hem till Assyriska, klubben där allting en gång hade börjat.
– Jag valde att börja om. Assyriska är trots allt min moderklubb. Det blev dock inget bra år och så här i efterhand var det ett felbeslut att gå dit.
Davor gjorde nio matcher i division 1 innan han blev åsidosatt. När året var över och kontraktet gått ut började ännu en vinter av jobbsökande. Det var då som Hammarby dök upp. Johan Wiland hade precis opererats och Bajen behövde en målvakt för att fylla ut träningarna. Stefan Billborn hade haft Davor i BP och frågade om han ville, helt förutsättningslöst, vara med och träna.
– De behövde en målvakt, jag behövde träna, det blev win-win.
Davor följde med laget på träningsläger till Portugal och imponerade tillräckligt mycket på ledningen. I och med Johan Wilands osäkra axel beslutade sig Hammarby för att skriva ett kontrakt som skulle sträcka sig fram till VM-uppehållet, efter det skulle de ta ett beslut om de skulle fortsätta med Davor, eller värva en ny andremålvakt.

Annons

Under tiden i Hammarby har han utvecklats som målvakt, mycket tack vare att varje dag få jobba med Johan Wiland. När kontraktet gick ut beslutade Hammarby att förlänga med sin andremålvakt ytterligare 18 månader. För första gången på länge vet Davor var han kommer inleda nästa försäsongsträning.
– Det är någonting som jag verkligen värdesätter och är extremt tacksam för. Jag vet hur det är att inte ha framtiden säkrad. Och det är inte vilken klubb som helst man får representera. Det här är en väldigt stor klubb med väldigt mycket förväntningar och det tycker jag man ska respektera som spelare.
Davor berättar att det viktigaste för honom under den här tiden har varit att vara så bra förberedd som möjligt, dels för sin egen skull, men också med tanke på hur många som påverkas av hans insatser.
– Du vill inte stå där, och så händer något som nu hände med Johan, och så känner du att: “fan, jag fick chansen men jag var inte redo.” Om jag är så redo jag kan vara, men ändå inte presterar, ja då kanske det är så att jag inte har nivån i mig.
Har det varit nervöst att spela?
– Jag tycker att träningsmiljön är bra och att jag har tränat bra, så det har jag inte varit nervös över. Sedan är du alltid nervös inför en match. Är du inte nervös är det inte viktigt för dig, för viktiga grejer blir man nervös över. Inte på det sättet att det spårat ur, men jag har respekt för uppgiften.
Vad föredrar du, startmålvakt i lägre division eller backup i ett allsvenskt topplag?

– Under mina jobbiga år har jag lärt mig att inte tänka så mycket framåt. När situationen kommer där jag måste fatta ett beslut tar jag det då. Men det är klart, det är hundra gånger roligare att få spela fotboll än att sitta på en bänk. Men Hammarby är en fantastisk klubb och det finns ett värde i det också, oavsett om man spelar eller är en ersättare.
Vad hade du för relation till Hammarby innan du kom hit?

– Ingen alls egentligen.
Hur lätt är det att ta till sig Hammarby?

– Jag har inte ens varit här i ett helt år än och att säga att jag förstår hur mycket den här klubben betyder för vissa skulle vara att ljuga. Sedan att folk lever med det här, det har man fått upp ögonen för. Den här klubben betyder så oerhört mycket för många. Det ska man ha respekt för som spelare och en stor ödmjukhet inför.