Derbyt kommer slå publikrekord: ”Bajen är unika i hela Europa”

I helgen ser Hammarby ut att slå det damallsvenska publikrekordet.
Omkring 15 000 biljetter är sålda inför derbyt mot AIK.
– En jäkla markering i svensk fotbollshistoria, säger Hammarbys kommunikatör Axel Pershagen till Fotboll Sthlm.

Annons

Det allsvenska publikrekordet i Damallsvenskan innehas idag av Linköping FC som lockade 9 413 åskådare i en match mot Umeå IK säsongen 2008. Ett rekord som Hammarby med all förmodan kommer att slå i helgen då man spelar mot rivalen AIK inne på Tele2 Arena.

I skrivande stund har klubben redan sålt imponerande 14 980 biljetter.
– Det är överraskande samtidigt som det inte är det. Vi arrangerar den här matchen på Tele2 för att vi vet att det finns så här många som vill se vårt damlag spela fotboll, säger Axel Pershagen.

Efter att herrlagets publiksiffror stigit det senaste decenniet menar Pershagen att helgens derbypublik är nästa steg för den grönvita klubben.
– Det är naturligt att det här sker, samtidigt som vi måste vara ödmjuka med hur fantastiskt det här är. Vi märker att vi står i en unik position om damfotbollen, sannolikt i hela Europa.

Oavsett helgens publiksiffra kommer det inte vara den största klubblagsmatchen i Europa. När Atletico Madrid och Barcelona möttes under säsongen 2019 kom 60 739 åskådare till Wanda Metropolitano.

Pershagen menar ändå att Hammarbys match är något unikt.
– Det finns enskilda lag som gjort nedslag där de fyllt arenor, men då har det nästan enbart handlar om gratisbiljetter. I vårt fall säljer vi biljetter för att folk vill komma och se Hammarby spela. Det är inte ett jippo på det sättet utan ett riktigt intresse.

Han menar även att klubbens supportrar gör matchen speciell.
– Det som dessutom gör oss unika är att det finns lag som har mycket publik, men det finns knappt något annat lag som har en riktig klack. På söndag kommer det finnas en klack, likt det gör på varje match på Hammarby IP.
– Det är typiskt Bajen att ha en genuin supporterrörelse för damerna, vilket är nära den som finns kring herrfotbollen. Vad vi hör kommer supportrar även gå i en traditionell marsch till matchen, även fast vi i Hammarby inte är med och arrangerar något.

Vad är drömmålet på söndag när det kommer till publiken?
– I Hammarby tänker vi inte på visioner som är lägre än maxkapaciteten. Vi drömmer alltid om en fullsatt arena. Sedan ifall vi skulle slå det här publikrekordet är det en jäkla markering i svensk fotbollshistoria, men som grönvit tittar man bara på de högsta taken.