Darijan Bojanic: “Hammarby är en storklubb med sjuka supportrar”

Superettans bästa spelare i fjol har just genomfört sitt första fotbollspass med Hammarby. Kraven är högt ställda på Darijan Bojanic, 24, som vill bli en jämnare spelare.
– Jag måste hela tiden vara på tårna, säger han.

Hammarby avslutar årets första bollpass med att avgående fystränaren Jimmy Lidberg leder en springövning. Efter att spelarna löpt fram och tillbaka på planen i Nackatältet är träningen över. Vissa säckar ihop totalt, andra bara plockar sina grejer och rör sig därifrån. Darijan Bojanic får hämta andan lite innan han måste svara på frågor. De ryker om honom, bokstavligt talat, för trots tältduk är det kallt i luften.
– Man känner att man inte har tränat på ett tag, men det är skitkul. Det är det här man sett fram emot sedan jag skrev på kontraktet, så det är jävligt kul att vara igång, säger Bojanic.

Annons

Vägen in i toppskiktet av svensk elitfotboll har varit krokigare än vad många räknat med. Redan som 16-åring debuterade Bojanic för Öster i Superettan och spåddes en lysande framtid. Två år senare tog han steget till IFK Göteborg, men det lyckades aldrig riktigt lyfta för smålänningen. Istället var det en annan bild som målades upp, en bild som beskrev en kille gillade att äta pizza och som somnade under en genomgång i omklädningsrummet. Många tappade tron på den lille bollkonstnären med det fina tillslaget, fram till i fjol. Med sex mål och 14 assist från en central mittfältsposition var han en stor bidragande faktor till att Helsingborg gick upp i Allsvenskan. Den fina säsongen innebar också ett kontrakt med fjolårsfyran Hammarby. Nu är kraven högt ställda på Bojanic. Bajen spelar med ett högt tempo och då gäller det att vara påkopplad direkt.
– Det är bara att köra på direkt. Vi spelar med mycket boll för att hitta touchen igen. Gäller att träna, träna, träna så kommer det. Vi drog igång i onsdags men fick ledigt under helgen. Det var välbehövligt, man kände sig lite fräschare idag än förra veckan.
Hur har du hållit igång under uppehållet?
– Med lite olika aktiviteter. Spelat lite futsal, spelat basket med vänner, tränat lite med moderklubben (Gislaved) i deras konstgräshall.
Hur bra koll har du haft på Hammarby innan du kom hit?
– Ett lag som jobbar hårt och vill ha mycket boll med bra tempo och mycket fart. Tappar de bollen vill de vinna tillbaka den direkt, det tror jag kan passa mig. Jag måste bara komma in i det och få upp flåset lite så kommer det att bli bra.

Annons

Vilken roll har Stefan Billborn sagt att du ska spela i?
– Mittfältare? Sedan får vi se var på mittfältet. Jag vill spela i en av balansrollerna. Det är bra för mig, jag gillar att få mycket boll.
Förra året var du Superettans bästa spelare, hur kommer det gå nu?
– Jag tror det kommer gå bra. Jag litar på mina kvaliteter och på spelarna runt omkring mig som kommer göra mig ännu bättre.
Vad blir den största utmaningen?
– Att fortsätta bibehålla en jämn nivå hela tiden, inga ups and downs, jag måste hela tiden vara på tårna.
Hammarby var ett topplag förra året, känns det realistiskt att det är där ni ska ligga i år?
– Ja absolut, det tycker jag. Med tanke på spelarna vi har i laget och allt runtomkring Hammarby så är det en klubb som ska vara där uppe. Supportrarna, träningsanläggningen på Årsta, allting känns jävligt proffsigt här. Man märker att det är ett stort intresse runt klubben. Det är en storklubb med sjuka supportrar.
Hur mycket har du märkt av supportrarna under din första, korta, tid här?
– Jag har väl inte känt av det så mycket ännu. Det blir väl mer när man kliver ut till match som man kommer att höra dem. Men jag vet i alla fall att intresset är jävligt stort här.

Foto: Bildbyrån