Cifuentes derbydrag ifrågasätts: ”Jag kan inte förstå det”

Hammarby gick på en ordentlig derbysmäll borta mot AIK den gångna helgen och det efter att Bajen-tränaren Marti Cifuentes bland annat valt att satsa på en väldigt ung och oerfaren offensiv.

– Jag kan verkligen inte förstå det, säger den före detta allsvenske anfallsstjärnan Lasse Nilsson i podcasten Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson.

Den här artiklen är en annons

Efter att ha inlett säsongen med två raka förluster kom AIK till söndagens hemmaderby mot Hammarby i Allsvenskan med så gott som all press på sina axlar. I podcasten Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson, kallar de tidigare allsvenska stjärnorna Lasse Nilsson och Tobias Hysén det för ”vrida om kniven”-läge för Hammarby, men istället blev det precis tvärtom.

Gnaget vann matchen med 2-0 och krisens stafettpinne lämnades, åtminstone delvis, över till de grönvita från Södermalm. Detta efter en match där Nilsson och Hysén ställde sig frågan till vad som egentligen var Bajen-tränaren Marti Cifuentes matchplan.

– Jag tycker inte att de spelade som de brukar göra och då undrar jag om det är Marti Cifuentes som har sagt att de ska spela såhär eller är det bara spelarna som inte behärskar spelsättet till 100 procent i den här enskilda matchen? Jag tror inte att det handlar om att han kör fast i sitt spelsätt i den här matchen. Jag tycker inte spelsättet som var i den här matchen är så som man brukar se Hammarby. Han har ju ändå ändrat på grejer och i så fall skulle det väl snarare vara det. Varför kör han inte bara på så som de har gjort?, säger Tobias Hysén i podden.

Diskussionen spinner vidare och efter mycket om och men enas panelen om att Cifuentes matchplan tycks ha lagt krokben för honom själv.

– Det som händer här, och det kanske är det vi menar allihopa då, är att han har helt fel matchplan. Det är väl det vi alla menar då, men säger det på olika sätt. Det jag däremot inte fattar då är varför de går in i en sån här match mot AIK… Sedan fattar jag att det är ett derby och du kanske inte kan ha exakt samma, men uppenbarligen har det de gjort innan ändå fungerat ganska bra. De var ändå relativt bra förra året, säger Hysén.

– Sedan är det ett derby och derbyna i Stockholm lever ju sitt eget liv. Det hade inte spelat någon roll om AIK hade kommit med fem raka torsk så går de fortfarande in i derbyt och tänker att de kan vinna. Det är den bilden de har av sig själva.

Ett annat hett diskussionsämne kopplat till detsamma var beslutet att starta med 19-årige Jusef Erabi, 17-årige Montader Madjed och 22-årige August Mikkelsen offensivt. Totalt antal allsvenska starter på de tre innan söndagens derby? Noll. Trots det anser inte Tobias Hysén att någon större skugga ska falla över talangerna.

– Men ska jag vara helt ärlig… Visst, de unga spelarna i Hammarby gör ingen bra match, men det är framförallt så att de erfarna spelarna i AIK bär sitt lag mer än vad de erfarna spelarna i Hammarby gör. Det är någonstans där du måste börja. Är det derby så måste dina erfarna spelare, som har spelat derbyn förr, vara bra. Det var de i AIK, men det var de inte i Hammarby, säger han innan poddkollega Lasse Nilsson kliver in.

– Men då är det ju också otroligt märkligt varför tre spelare som inte har startat tidigare får starta. Jag kan inte förstå det. Så bra trupper har inte de allsvenska lagen att du kan byta ut tre spelare och tänka att det här blir minst lika bra, om inte bättre.

Hysén rider även vidare ut i försvar för de unga anfallarna genom att konstatera att det inte är lätt att spela stora matcher på Friends Arena ens när man är drygt tio år äldre än vad de är nu.

– Jag har inga problem med att han (Cifuentes reds. anm.) slänger in tre spelare som knappt har spelat i Allsvenskan förut – om det hade varit erfarna spelare. Nu slänger han in tre unga killar och det ska man ju ha med sig… Det är fan inte lätt att gå in på Friends när det är fullsatt, eller vad det nu var på den här matchen, och spela som 17, 18, 19-åring. Jag tyckte det kunde vara jobbigt att åka dit och spela när jag var 30. Det är ett jäkla klimat där inne och det tror jag är den största anledningen till att de unga spelarna inte kommer upp i prestation i den här matchen. Det är inte så jävla lätt alltså, säger den tidigare landslagsanfallaren i Ljugarbänken, som görs i samarbete med Betsson.