Byggt upp Söderstadion i Lego: ”Vill skänka den till Hammarby”

Joakim Kingström har byggt upp Söderstadion i virtuellt Lego.
Nu hoppas han på att samla in pengar så att han kan bygga sin konstruktion i verkligheten – och skänka den till Hammarby. 

I februari blev Joakim Kingström sjukskriven från sitt jobb, strax innan coronapandemin slog till mot Europa. Han började då titta på tv-programmet Lego Master, där par får i uppdrag att bygga olika saker i Lego. Hammarbyaren som bott nere i Nederländerna sedan 2005, men som försöker se Hammarby på plats minst tre gånger per säsong, fick inspiration från programmet.
– Det var ett roligt program, så jag började titta runt och hittade ett program på datorn där det gick att bygga virtuellt Lego. Det fungerade rätt lugnande för mig, så jag spann vidare på det och började bygga den södra läktaren på Söderstadion, säger han.

Så du har mått bra av det här?
– Ja, det har haft en lugnande effekt helt enkelt då man har kunnat koncentrera sig på det. Det är något med strukturen som får oss människor att må bra, att saker och ting bara passar på ett sätt.

Joakim publicerade några bilder på sin digitala konstruktion på sociala medier och möttes av en enorm respons. Joakim bestämde sig då för att försöka bygga vidare och försöka återskapa det Söderstadion där han växt upp under barndomen.
– Programmet som jag använder är kopplad till en specifik hemsida där man laddar upp bilder på sina kreationer och kan även beställa legobitar därifrån. Hemsidan fungerar som en samlingsplats för de som vill köpa legobitar och även för de som vill sälja. Det är så pass utvecklat att jag gissar att även Lego använder någonting snarlikt.

Idag är arenan färdigbyggd i det virtuella systemet. Då dataprogrammet använder legobitar som finns i verkligheten har Joakim nu en förhoppning att kunna bygga upp Söderstadion på riktigt, men då krävs ett ekonomiskt stöd.
– Ritningen är rätt stor idag. Skulle den bli färdigbyggd kommer arenan vara ungefär 1,5 meter gånger 1,2 meter och kontorsbyggnaden blir ungefär 80 centimeter högt. Eftersom det är en del stora bitar och 12 000 bitar totalt, och man måste dessutom köpa delarna från individuella säljare skulle priset landa på omkring 2500 euro.

Det finns även en plan på hur han ska få råd till bygget.
– Andra personer på Twitter har föreslagit att jag borde starta en insamling för att kunna bygga upp det. Sedan om Hammarby vill ha arenan så skänker jag det till dem, då kan Bajen ha det i klubbhuset eller på nya Söderstadion.

Konstruktionen är väldigt lik den idag rivna arenan, men Joakim säger att han tvingats kompromissa med en del detaljer.
– Det är inte hundraprocentigt. I vissa fall är det några färger som inte finns och sedan är det svårt att bygga helt runda kurvor. Sedan har det varit svårt med den Östra läktaren, det är svårt att göra en byggställning i Lego som fortsätter att stå upp. Den version som jag har byggt är egentligen den som jag kommer ihåg från när jag började gå på Söderstadion.

Hur lång tid har det tagit att göra den?
– Ungefär två veckor. Det var mycket att komma underfund med, vad som fungerar och som inte fungerar. Skulle jag börja på nytt skulle det nog bara ta en vecka, men det ligger ändå rätt många timmar bakom.

Den 23 juni 2013 sköt Kennedy Bakircioglü in en frispark mot Ängelholm, ett mål som skulle bli det sista på Söderstadion. Att rekonstruera arenan på nytt har väckt många minnen från den tid då stadion stod kvar.
– Det tar emot väldigt mycket att kolla på den grushög som är där idag. Jag tror inte att man kan sätta bättre ord på det än Magnus Carlson gjorde i “Platsen i mitt hjärta”. Alla vi hammarbyare som är äldre än 25 år har vuxit upp där och det blev bokstavligt talat en del av familjen. Antingen vänner, eller alla farsor och morsor som drog dit en. Det skulle vara väldigt fint att kunna bygga upp den här kreationen och kunna få se arenan i verkligheten igen, fast i en mindre skala.

Har bygget tagit dit tillbaka till många minnen?
– Ja, på något sätt hade det varit enklare ifall de smällt upp något bygge på den platsen. Nu är det bara en grushög, det känns tungt. Man kunde i alla fall haft var gräsplanen om de nu inte ska använda ytan. Det finns inte direkt många gräsplaner i Stockholm.

Du har inte tänkt på att bygga upp Tele2 arena i Lego så småningom?
– Jag började faktiskt att bygga på nya Söderstadion, men det blev så ofantligt stort. Så jag måste komma på ett sätt att göra det i en mindre skala, annars skulle det inte landa på 2500 euro utan 7500 euro.

Här hittar du Joakim Kingströms kampanj

Foto: Privat

Annons