”Junior? Han dödade mig också” – Fotboll Sthlm möter Odilon

Kossounou Odilon börjar bli varm i kläderna efter tre raka tävlingsmatcher.
Fotboll Sthlm träffade Hammarbys mittbackstalang och snackade om helgens derby, saknaden efter familjen och varför han måste låna ut sig själv på FIFA.

Annons

Hammarby upptäckte Kossounou Odilon när han 2016 spelade Gothia Cup med sitt pojklag från Elfenbenskusten. För att inte bryta mot några regler behövde Hammarby vänta tills Odilon fyllt 18 innan de kunde skriva kontrakt med honom, men under tiden har han varit på provspel flera gånger. I somras gjorde Fotboll Sthlm en intervju med mittbacken som var minst sagt kortfattad i sina svar. När jag nu kommer till klubbhuset på Årsta IP har blygseln släppt något. Men Odilon pratar fortfarande så tyst att det ibland är svårt att höra vad han säger.

Bakom sig har han tre tävlingsmatcher för Hammarby. I den första, mot Varberg, hoppade han in och låg bakom 3-0-målet på övertid. Odilon dribblade bort en försvarare och spelade fram Mats Solheim till öppet mål.
– Ja, då var jag väldigt glad, säger Odilon och spricker upp i ett leende.
– Du vet, under uppvärmningen tänkte jag: “Jag vill göra mål, jag vill göra mål!” Jag tror att Varberg slog en dålig hörna och vi fick tag i bollen. Jag bestämde mig för att gå hundra procent,  så jag började springa. Jag fick bollen av Tankovic och dribblade bort deras kille. Det var omöjligt att göra mål, så jag passade istället.
Efter den lyckade debuten har Odilon spelar 90 minuter mot Eskilsminne och Dalkurd. Men han vet inte om han får förtroendet även i derbyt.
– Oavsett vad så kommer jag att respektera tränarens beslut. Om han vill att jag spelar så spelar jag. Om han inte vill att jag ska spela, då spelar jag inte. Men jag tror att det finns en möjlighet att jag kommer få spela.
Odilon berättar att han såg hemmaderbyt mellan Hammarby och Djurgården på plats förra säsongen. Trots en bitter 1-3-förlust var det en match som gav mersmak.
– Jag vill verkligen spela på söndag, det skulle isåfall bli mitt första derby.

Hammarby har höga tankar om den 18-årige mittbacken. Chefsscouten Mikael Hjelmberg har flera gånger pekat ut honom som en framtida storback i en världsliga. Själv är Odilon mer återhållsam.
– Det finns en möjlighet. Om jag jobbar varje dag och lyssnar när tränaren pratar så är det möjligt att bli en bra spelare, säger han.
Vad är dina förhoppningar på här säsongen?
– Jag vet inte… Jag är ung och det är viktigt att jag får spela. Jag måste få chansen att spela, spela, spela, så att jag kan bli bra. Men jag har inte bråttom. Om de säger “Odilon, spela!” så spelar jag, men om de ber mig att vänta, så väntar jag. Jag är ung. Jag måste jobba hårt varje dag för att bli en bra spelare.
Har du någon förebild?
– Min favoritspelare är Sergio Ramos. Han både räddar laget i försvaret och gör mycket mål framåt. Min favorit från Elfenbenskusten är Eric Bailly i Manchester United. Förut var det Kolo Touré, känner du till honom? Han har gått i pension nu.
Drömmer du om landslaget?
– Jag? Det är min dröm. Det är viktigt att representera sitt land, det skulle vara trevligt. De säger att jag måste jobba hårt varje dag, och när jag får mer speltid kommer jag kunna få en chans att spela för landslaget.
Har du familj kvar i Elfenbenskusten?
– Ja, min pappa, mamma och syster.
Har de kommit till Stockholm någonting?
– De kanske kommer i sommar. Men vi pratar i telefon varje dag. Jag saknar dem, såklart, men sånt är livet som fotbollsspelare. Det är viktigt att bara glömma bort allt och fokusera på spelet. Du kan inte gå runt och sakna familjen hela tiden. Men ja, vi pratar varje dag… De var glada över att jag flyttade hit.

Annons

När jag frågar Odilon hur han trivs i Stockholm blir han tyst. Efter att ha funderat en stund svarar han till slut trevande:
– Jag gör inte så mycket. Jag tränar, åker hem, jag tränar, åker hem. Nu är det så kallt, så jag går inte ut. Jag kanske åker in till stan på sommaren men nu är det är för kallt.
Under sina somrar som provspelare i Stockholm tillbringade Odilon mycket tid på Gröna Lund där Fritt fall är favoritattraktionen. På vintrarna gillar han att spela FIFA. I spelet har han en pågående karriär med en enskild spelare, och givetvis har han valt sig själv.
– Jag spelar karriär med Odilon men han är inte så bra. Jag är så ung så jag får inte spela, måste bli utlånad, säger han med ett skratt.
Samtidigt som pressträffen pågår i Hammarbyspelarnas loungeutrymme sitter Darijan Bojanic och Muamer Tankovic och spelar Fifa. Jag frågar om Odilon är bättre än dem.
– Jag?! Nej! Jag är inte bra. På träningslägret mötte jag Bojanic. Han dödade mig! Jag tycker att Bojanic är bäst i laget. Junior är bra också, du känner till Junior? Han dödade mig också.
Du får gå hem och träna?
– Ja, och sen komma tillbaka hit och döda alla andra!