Benny Lekström om mobbningen i Sirius: ”Blev deprimerad”

Benny Lekström, 37, känner att han blev utfryst och mobbad i Sirius.
I vår intervjupodd Bergman 90 minuter berättar Hammarbys veteranmålvakt om hur dåligt han mådde under tiden i Uppsalaklubben.

Annons

Den 22 oktober publicerade Fotbollskanalen en artikel om hur tränaren Kim Bergstrand “vuxenmobbat” och fryst ut Benny Lekström under dennes tid Sirius 2016-17. Fotbollskanalen lutade sig på flera anonyma källor och kunde berätta hur spelarföreningen kopplades in i fallet.

Kim Bergstrand förnekade bestämt att det skulle ha förekommit mobbning och avfärdade de anonyma källornas vittnesmål. Däremot tillstod han att relationen med Lekström inte varit god.

– Jag kommer inte att gå i polemik men att vi skulle ägna åt oss vuxenmobbning är definitivt väldigt, väldigt fel. Vi var inte eniga om vissa saker och ting, men därifrån till mobbning är det väldigt, väldigt långt och det finns alltid två sidor av ett mynt. Det var ingen bra situation, definitivt inte, sa Bergstrand till Fotbollskanalen.

Den gången ville Benny Lekström inte kommentera saken mer än att han mått dåligt under perioden. I vår intervjupodcast Bergman 90 minuter bekräftar han däremot att han känt sig utsatt för mobbning.

– När så många personer går ut och berättar måste man förstå att det ligger en sanning i det. När jag ser tillbaka ser jag inte en bra period. Jag såg en bild på mig själv från den tiden och jag helt blek och hade gått ner i vikt.

Annons

Lekström tycker i efterhand att han själv var “för snäll” för att protestera tydligt. Men han berättar att lagkamraterna aktivt grep in när de såg hur målvakten behandlades.

– Jag var nog för snäll men det häftiga var att jag hade alla lagkamrater som var tuffare. De gick och pratade med tränaren, ledningen och berättade att de mådde dåligt av att jag blev behandlad på ett dåligt sätt. Under den perioden kände jag nästan att de mådde sämre än mig, jag kunde vara: “jag kan blunda, det är inte så farligt”. Men det kom ett helt gäng grabbar som ställde sig runt mig och sa att det inte var ett okej. De gjorde allt som de kunde, men ingenting hände. Till sist kom vi överens om att bryta avtalet.

Vad var det jobbigaste?

– Att man blir deprimerad tror jag. Det gick ut över familjen. När artikeln (Fotbollskanalens) kom ut skällde jag på en av mina döttrar på ett sätt som gjorde att jag fick flashbacks till den tiden. “Shit, var det så här jag var?”

I podden ger Lekström även sin syn på att det även förekom mobbninganklagelser mot Hammarbys tränare Jacob Michelsen under fjolåret. Lekström tar upp en situation där hans målvaktskollega Johan Wiland konfronterade tränaren inför de andra spelarna.
– Jag blev glad att han sa ifrån. Det blev så tydligt. Alla stod bakom Wiland när han gjorde det, och Michelsen bad om ursäkt till och med.

Den 90 minuter minuter långa intervjun – som du kan lyssna på i spelaren nedan – innehåller förstås mycket mer än ovanstående. En sammanfattning av innehållet läser du här.

Annons