Bajens julfirande vid Nackastatyn ställs in – hålls digitalt

Bajensupportrarnas firande vid Nackastatyn på julafton har genomförts varje år sedan 1986.
I år kommer traditionen att ställas in för första gången på över 30 år, istället hålls firandet digitalt nästa vecka.
– Vi tänkte inte göra något alls från början men vi bestämde oss för att göra något litet, säger Bajen Fans grundare Stefan Magnusson till Fotboll Sthlm.

Julafton är en speciell högtid. För många innebär den 24 december ett firande med familj och vänner framför Kalle Anka. För Hammarbysupportrarna har firandet däremot ägt rum vid Nackastatyn på Södermalm. Sedan 1986 har Bajen Fans bjudit på glögg och pepparkakor samtidigt som pengar samlas in till en specifik verksamhet i klubben. 2020 blir däremot första gången på 34 som traditionen bryts. Coronapandemin sätter stopp för årets firande.
– Det är klart att det är tufft, det är en långvarig tradition. Det har hållit igång sedan 1986 så det är jävligt sorgligt. Många människor tyckte det var skittråkigt, det finns de som varit där varje år sedan starten i princip. Jag vet att Lasse Anrell på Aftonbladet sa att det här är viktigare för deras familj än Kalle Anka. Det är klart att det är tråkigt, säger Stefan Magnusson, som brukar hålla ett sedvanligt jultal i samband med firandet.

Tillsammans med journalisten och kommentatorn Robert Tennisberg ska Magnusson istället anordna ett digitalt firande nästa vecka.
– Vi ska stå och snacka lite om Nacka, han och jag. Sen blir det ett jultal också, digitalt. Det är många som har förfrågat det här, vi tänkte inte göra något alls från början men vi bestämde oss för att göra något litet.
– Vi har lite planer på att vi ska stå och snacka lite om Nackas karriär och filma det och lägga upp. Sen i slutet ska jag hålla ett litet jultal. Det blir en liten kul grej bara.

Trots att firandet på plats ställs in är Magnusson glad att de har hittat ett sätt att ändå fira.
Det känns bra att det blir något överhuvudtaget. Det känns också ganska skönt att få vara ledig på julafton, det har jag inte varit på 34 år. Men det är både och, det blir lite konstigt det här, men det är alltid någonting. Vi kan ju inte ta risken att samlas, jag har hört att det kommer vara en del folk vid statyn ändå. Men vi kan inte organisera något eller ha någon som någon står bakom det. Om folk går förbi spontant är det en annan sak.

Jultalet från Stefan Magnusson har också blivit något av en tradition. Vad han ska prata om det här året har han ännu inte bestämt helt.
– Jag vet faktiskt inte hur jag ska lägga upp det. Jag ska snacka med Robban (Tennisberg) i veckan. Men det kommer som vanligt spänna över hans långa karriär. Jag har hittat några bra citat, ett som Gunnar Gren sa: ”Det var inte vi som var störst i Italien, det var Nacka. Han var överlägset störst”. Sådant tycker jag är intressant.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Ville inte hylla MFF – nu önskar supportrarna ändra inmarschen

LÄS MER: Oskar Månsson: Årets 08-elva – de var bäst i Stockholm 2020

Annons