Bajen pausar träningar på grund av coronakrisen: ”Jättesvårt”

Efter att ha tränat på som vanligt under coronakrisen har Hammarby nu valt att ställa in sina kollektiva träningar och ge spelarna ledigt.
– Det är jättesvårt att planera, säger Jimmy Lidberg, klubbens fystränare till Fotboll Sthlm. 

Annons

Efter en lång försäsong hade Hammarby börjat komma in i en allt starkare form och vann alla sina matcher under Svenska Cupen. När man väl började se en allsvensk premiär i horisonten kom coronaviruset och verkligen satte käppar i hjulet, något som påverkat lagets träning sedan dess.

– Ingen visste någonting om vad som skulle hända, men vi bestämde oss för att köra på fast med ännu mer glädje i vardagen. Fokuset på träningen låg på styrka och individuellt, men vi såg till att ha roligt under passen, säger Jimmy Lidberg.

När andra allsvenska lag valt att lägga ner sin träningsverksamhet har Hammarby valt att köra på med sin, något man gjort fram tills nu. I början av den här veckan togs ett beslut om att pausa den kollektiva träningen och ge spelarna ledigt i minst en vecka.
– Vi tränare ska ha en videokonferens i helgen och prata ifall den här ledigheten håller i sig en vecka till. Just nu blir det en kortsiktig planering med individuellt träningsschema som jag har skickat med till spelarna.

Måste vara svårt att planera när man inte kan se längre än sju dagar framåt?
– Det är jättesvårt att planera då vi inte bara har vår egen träning att förhålla sig till. I optimal värld kanske vi hade gett spelarna ledigt i två veckor nu så de får vila upp sig, men sedan kanske det inleds en allmän karantän när vi är tillbaka och då blir det två veckor till.

Lidberg säger att Hammarby måste förhålla sig till myndigheternas råd, men att inte ha något specifikt datum att planera efter är något som är utmanande.
– Alla går och väntar, sedan är det likadant för alla lag. Jag, Stefan (Billborn) och Jocke (Björklund) har varit bra i vår planering där vi visste att: “här vill vi ha vår toppform”. När man sätter upp en plan för periodiseringen behöver man fasta punkter att utgå ifrån, alltså vilket datum cupen spelas och när det är allsvensk premiär. Vi alla vill såklart bara ha besked.

Hammarby har på ungdomssidan börjat med visuella träningar genom Youtube. Är det något som ni i A-laget funderat på?
– Nej, det är ingenting som vi har implementerat, men det är ett tufft läge att genomföra träningarna. Jag kan ta ett exempel från förra veckan när jag kom ner till Årsta och hade suttit och planerat individuella träningar för varje spelare. En timme innan vi skulle köra igång bestämdes det att gymmet skulle stängas. Jag fick kasta iväg hela min planering.

I dagsläget är det planerat att Allsvenskan ska sättas igång i början av juni. Skulle coronaviruset fortsätta sin spridning i Sverige är det dock mycket som pekar på att serien skjuts upp ytterligare, något som Lidberg helst vill slippa.
– Någonstans behöver svensk fotboll ett datum när Allsvenskan ska börja spelas, det skulle vara bäst för alla. Det går inte att vänta hur länge som helst utan vi behöver en lösning. I värsta fall får man spela de första matcherna utan publik, för vi kan inte bara sitta och vänta.

LÄS MER: Silly season-bloggen – Tankovic aktuell för AEK Aten?

DOKUMENT: Skottet i Ängelholm – när Bojassén räddade Bajen

Foto: Bildbyrån