Avslöjar: IK Frej nära konkurs – krismöte inom kort

Coronapandemin har slagit hårt mot Hammarbys samarbetsklubb IK Frej.
Enligt Fotboll Sthlms källor är konkursen nära, vilket klubben kommer att ta upp på ett informationsmöte inom de närmaste dagarna.

– Frej har varit nära i många år, men vi löser alltid upp det, säger ordförande Stefan Dejemyr till Fotboll Sthlm. 

Under fjolåret startade Hammarby ett samarbete med IK Frej för att kunna utveckla sina yngre förmågor. Officiellt handlar det uttalat om ett sportsligt samarbete där spelarna kan röra sig mellan klubbarna, men Hammarby har även hjälpt till ekonomiskt. Bland annat betalar man en stor del av spelarlönerna i samarbetsklubben.

Enligt uppgifter till Fotboll Sthlm är IK Frejs ekonomi i rejäl brygga och klubben riskerar att gå i konkurs. Inom de närmaste dagarna kommer klubben kalla till ett informationsmöte för sina medlemmar där man ska berätta hur illa ställt det egentligen är.

IK Frejs ordförande Stefan Dejemyr bekräftar att coronapandemin slagit hårt mot klubben, men säger att han ändå tror att man kommer att klara sig.
– Ekonomin är fortsatt ansträngd, precis som för alla klubbar så vi skiljer oss nog inte så mycket från de övriga.

Våra källor säger att ni är på branten till konkurs, hur illa är det?
– Ja. Det tror jag att de flesta klubbar är med tanke på att man lever precis på kanten. Frej har varit nära i många år, men vi löser alltid upp det. Det är fel att säga att det är värre nu än någon annan gång.

Du tror alltså att ni kommer att lösa det här?
– Absolut. Vi har konstant kniven på strupen, så det här är “business as usual”. Det är så här det är i den här världen för oss småklubbar på hög nivå.

För att rädda klubbens ekonomi under coronakrisen har IK Frej likt Hammarby startat upp en swishkampanj och säljer även stödplåtar till sina supportrar. Samtidigt medger Dejemyr att klubbens styrelse inte haft tid den senaste tiden att ägna allt fokus åt att rädda den lokala fotbollsklubben.
– Det är intensiva tider just nu. Jag och de övriga i styrelsen jobbar ruggigt hårt för att få våra företag att överleva på sidan om. Frej har väl fått lite mindre uppmärksamhet för tillfället och vår klubbchef har tagit ett lite större ansvar.

Stämmer det att ni kommer att hålla ett informationsmöte den närmsta tiden för era medlemmar?
– Ja, men vi har alltid ett möte på våren och ett på hösten. På grund av coronasituationen har vi inte hunnit ha det mötet. Vår klubbchef jobbar på ideellt och har nu ställt frågan om att bör ha ett möte snart då vi börjar komma in i juni. Eftersom vi inte har några publikintäkter är hela ekonomin förskjuten så vi har inte haft bråttom då vi arbetat med kortsiktiga ekonomiska likviditetslösningar, som till exempel swishkampanj och stödplåtar.

Ett vanligt år hade Hammarby med största sannolikhet kunna kliva in i sin samarbetsklubb och hjälpa till med ekonomin. Hur det blir nu är mer osäkert då Hammarby också ser ut att gå med storförlust under 2020.
– Vi har inget ekonomiskt samarbete med Hammarby, bara sportsligt. Därför kan vi inte lita på att de ska kliva in på något sätt, absolut inte med likviditetsstöd. Utan att veta gissar jag att Hammarbys likviditet också är extremt ansträngd. Vi förlitar oss inte alls på Hammarby, vi är en fristående förening, säger Stefan Dejemyr.

Ändå betalar de en stor del av lönekostnaderna för laget?
– Ja, till 50 procent.

Då borde det finnas ett gemensamt intresse för att rädda hela IK Frej-projektet?
– Ja, det finns det. Det förs en dialog hela tiden kring det, något som även gjordes förra året i Superettan vilket var en nivå högre. Vi har kontinuerliga dialoger på olika forum, dels sportsligt men även strategiskt. De förstår vår situation och vi förstår deras situation.

När Fotboll Sthlm når Hammarbys ordförande Richard Von Yxkull är han fåordig kring Frejs ekonomi och hänvisar till den kommande informationsträffen.
– IK Frej är en egen förening och de ska en informationsträff för sina medlemmar och kommer att kalla till den. Vi är samarbetspartner och stödjer dem i den här situationen som har uppstått. Mer än så kan jag inte säga just nu innan det mötet. Vi ska tillsammans se till att lösa det här på bästa sätt.

Det finns alltså en vilja från Hammarby att rädda IK Frej från konkurs?
– Absolut. Vi ska se till att båda klubbarna spelar vidare.

Den här situationen måste vara tuff, att ni har ekonomiska svårigheter och samtidigt behöva rädda en annan klubb?
– Ja, men det gör vi inte. Återigen så kan jag inte gå in på detaljer kring det här utan måste hänvisa till informationsmötet.

Trots den tuffa situationen är IK Frejs ordförande Stefan Dejemyr inte orolig för vad som kommer att hända med den svartgula klubben.
– Det är egentligen ingen skillnad från föregående år. Det är mindre pengar i division 1 och allt är lättare att hantera på den här nivån än i Superettan. Stora inkomster, stora intäkter ger stora problem som man brukar säga. Det här är i en mindre skala och lättare att räta upp även fast det fortsatt är ansträngt, säger han och utvecklar:
– Om man ska gradera oroligheter så var det riktigt tufft förra året då det var en större omsättning. Det är en mindre omsättning i år och lättare att räta upp med kortsiktiga ekonomiska lösningar.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Henrik Kindlund: ”Fantastiskt att motståndarna är avundsjuka”

LÄS MER: IK Frej ska fostra framtidens Hammarby-stjärnor: ”En perfekt miljö”