Tolle om Widell Zetterström i Blågult: ”Han har stärkt sina aktier”

Fyra raka nollor i serien.

På sistone har DIF tätat till defensiven.

Bidragande är Jacob Widell Zetterströms utveckling, menar Thomas Lagerlöf.

Annons

Malmö hemma i 93:e minuten. Det var senast som Jacob Widell Zetterström släppte ett mål förbi sig i Allsvenskan. I övrigt har målvakten – och Djurgården – varit hundraprocentiga i försvaret. Trots svettiga matcher, bland annat mot Västerås SK, har “JWZ” hållit tätt i buren.

– Det är ju viktigt. Håller man nollan ger man sig själv bra förutsättningar för att vinna fotbollsmatcher. Jacob i målet har växlat upp och blivit betydligt mer dominant i boxen, inte bara på linjen. Han plockar ned det som ska plockas ned. Han är en bidragande orsak till att vi hållit nollan, tillsammans med hela laget. Vi jobbar hårt för att inte släppa in mål. Ska vi släppa in mål måste motståndarna göra något bra, säger Thomas Lagerlöf.

Framför allt har alltså Jacob Widell Zetterström blivit bättre på att ta för sig i straffområdet och utnyttja sin fysik.

– Spelet i boxen. Han är stor och explosiv. Tidigare har han inte utnyttjat det till fullo. Han har tagit stora steg.

Vad ligger bakom hans utveckling? Konkurrensen med Malkolm?
– Man blir väl förhoppningsvis bättre ju mer vi tränar. Vi tränar ju varje vecka, flera gånger till och med, och så spelar vi matcher ganska ofta. Det är inte som att vi inte har tjatat och jobbat på att han ska våga ta för sig mer där. Sakta men säkert har han tagit stora steg.

Om du jämför Widell Zetterström med andra målvakter du jobbat med, hur bra är han?
– Oj… Det är en väldigt bra målvakt. När han börjar använda sin fulla potential har han kvaliteter för att bli riktigt, riktigt bra.

Och kanske kommer prestationerna räcka till större sammanhang. I början av juni möter Sveriges landslag Danmark och Serbien i vänskapsmatcher. Borde Jacob Widell Zetterström bli uttagen?

– Det överlämnar jag till andra. Jag har för dålig koll på de andra målvakterna. Men att han har utvecklats de senaste månaderna, det har han definitivt gjort. Har han varit aktuell tidigare så har han stärkt sina aktier nu, säger Thomas Lagerlöf.