Polisens förslag till DIF: Gå upp på läktaren för att stoppa pyrotekniken

Gå upp på läktaren med vakter för att stävja problemen med pyroteknik.
Det var Polisens förslag till Djurgården inför derbyt mot Hammarby, vilket framkommer i en granskning av Dagens Nyheter.

Annons

Konflikten mellan Polisen och klubbarna i Stockholm fortsätter.

Inför derbyt mellan Djurgården och Hammarby var diskussionerna långa mellan myndigheten och Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson. DN har tagit del av mejlen som skickats mellan parterna där Jonsson bland annat beskriver att han aldrig känt sig så obekväm att arrangera en fotbollsmatch förut.

– Inför den här matchen hade jag en klump i magen. Jag tyckte det var jävligt olustigt, jag tyckte att de krav som ställdes på mig som arrangör inte överensstämmer med vare sig lagstiftning eller hur det varit tidigare. Någonstans ville man här se åtgärder som vi inte kunde stå för, säger Mats Jonsson till DN.

Bakgrunden är att Polisen inte tycker att Djurgården gjort tillräckligt för att stoppa pyrotekniken på¨ läktaren. I mejltråden ger myndighetens rättsavdelning förslaget om att Djurgården ska skicka upp vakter på läktaren för att få bukt med det illegala eldandet, något som Djurgården inte vill göra då det riskerar att förvärra ordningsläget.

Andra förslag från Polisen är att tömma hela eller delar av läktarsektionen eller att pausa matchen tills ordningsstörningarna upphör.

Mats Jonsson säger i artikeln att han ser det som en orimlig kollektiv bestraffning att tömma läktarsektioner. Att pausa matchen har han inget emot såvida det kan ha positiv effekt på säkerhetsläget, men han vill inte göra det som en politisk markering.
– Är det tryggt och säkert att spela fotboll, då gör vi det. Annars inte.

Mats Jonsson säger att han även fick ett muntligt ja från Polisen på frågan om Djurgården ska gå upp på läktaren även om det riskerar att förvärra situationen.

– Det är ett väldigt kontroversiellt ställningstagande. Jag ställde frågan igen: ”Är det verkligen rätt uppfattat att det är så att vi som arrangör ska vidta en åtgärd som ökar ordningsstörningar inne på arrangemanget?” Och då säger rättsenheten att ja, så är det. Det är den förväntansbilden som man har.

DN har sökt Polisens rättsavdelning som inte vill uttala sig i ämnet.