Özcan om kravet på inflytande och drömmen om SM-guld

Han har varit med och gjort Djurgården till ett topplag och tagit klubbens första titel på tretton år.

Hur framtiden ser ut för Özcan Melkemichel är däremot oklar.
Ska han skriva på ett nytt kontrakt vill han ha större inflytande.

Djurgården gick in i VM-uppehållet och var fortfarande inblandade i Allsvenskans toppstrid. När serien startade upp igen i juli började laget bra. Kryss mot toppkonkurrenten Norrköping följdes upp av vinster borta mot Kalmar och hemma mot Häcken. I slutet av juli skulle klubben för första gången på nio år spela europeisk cupfotboll. Då kom raset. 1-1 på Tele2 arena mot det ukrainska bottenlaget Mariupol följdes upp av ett kryss hemma mot Sundsvall. Djurgården åkte till Odessa för att gå vidare i Europa League och få möta Bordeaux i omgången efter – istället blev det respass direkt. I matcherna efter klappade laget ihop totalt.
– Besvikelsen efter Mariupol-matcherna var väldigt stor, säger Özcan Melkemichel när vi träffar honom i septembervärmen på Kaknäs IP.
– Vi var det starkare laget och spelmässigt bättre. De hade flyt och fick in ett par billiga mål. Sedan kom serielunken och vi var fullständigt energilösa…
Den förnedrande 0-5-förlusten mot Häcken följdes upp av 0-2 hemma mot Kalmar. När bottenlaget Elfsborg en vecka senare ledde med två mål på Tele2 Arena kändes det som att Djurgårdens säsong var över.
– Någonstans där bestämde vi oss för att vända på detta, säger Özcan.
Matchen slutade 2-2 och gav laget lite vind i seglen inför derbyt mot Hammarby.

Annons

Ett tiotal supportrar har letat sig till fotbollsplanerna vid hästhagarna ute på Gärdet. Djurgårdens A-lag har ett högintensivt träningspass där spelarna får öva på att ställa om i numerära överläge. Sommarens prestigevärvning Erik Johansson är både med och försvarar och anfaller. I sitt första derby mot Hammarby var han matchens gigant och stod för en sällan skådad prestation. Tre assist och han kunde lika gärna ha blivit tvåmålsskytt. Efter den svaga inledningen i den blårandiga tröjan flyttades ex-landslagsbacken upp till innermittfältet. Det var en av de stora taktikförändringarna Özcan gjorde mot Hammarby. Ett lyckat drag som ledde till något av en coachseger.
– Vi ville stänga de ytor där Hammarby är som bäst. De är farliga framför backlinjen när de får komma in med sina yttrar. Istället ville vi trycka ut dem mot kanterna, säger Özcan. Med Erik Johansson på det defensiva mittfältet lyckades inte Hammarby etablera det spel som tagit dem till toppen av Allsvenskan.
– Jag har varit sugen på att spela Erik där sedan Kalmarmatchen. Efter att ha funderat på hur jag ska få ut max av materialet pratade jag med Erik och han kände att det var någonting han ville testa, och han gjorde det väldigt bra.
Jag antar att han kommer fortsätta i den rollen?

– Vi får se, det är ett alternativ.

Efter upphämtningen mot Elfsborg och derbysegern mot Hammarby, Djurgårdens första sedan 2007 (notera att det inte spelades så många derbyn mellan 2010 och 2014) är det nu helt andra tongångar ute på Kaknäs. Özcans kontrakt går ut efter säsongen och sportchefen Bosse Andersson vill ha kvar honom i klubben. Hur det kommer bli är dock långt ifrån bestämt.
– Vi får se vad som händer, det står skrivet i stjärnorna. Vi båda trivs med varandra och vi ska sitta ner och diskutera framtiden, så får vi se vad det mynnar ut i. Jag är nöjd och de är nöjda, det brukar ofta vara en bra förutsättning för att kunna gå vidare.
Helt enkelt verkar det dock inte vara att hitta en lösning för framtiden. Özcan har sina krav och ser gärna en del förändringar i klubben om han ska skriva på ett nytt kontrakt. Han pratar varmt om sin tid i Syrianska och AFC, klubbar där Özcan hade ett större inflytande och mer att säga till om gällande bland annat spelarrekryteringar.
– I de mindre klubbarna finns det många fördelar, man var med under en process och fick bygga upp någonting man själv kunde stå för.
Finns det någonting från de mindre klubbarna som du önskar att det fanns mer av i Djurgården?

– Ja.
Vad?
– Det vill jag inte gå in på.

Özcan med sin assistent Ivan Ristic. FOTO: BILDBYRÅN

I somras kom uppgifter om att Özcan för första gången i sin karriär var nära på att anlita en agent. Han bekräftar själv att han träffade några intressenter och att det var en han fattade tycke för. En person som följt Özcans karriär länge och verkar genuint intresserad av att arbeta med honom. Vem det är vill DIF-tränaren inte berätta och än så länge är inget avtal skrivet. Under sin tid i Djurgården har åsikterna om Özcan pendlat. Ena dagen klarar han inte av att leda en storklubb, andra dagen är han mannen som ska ta Djurgården in i framtiden. För Özcans del är siktet inställt på att vinna titlar, men han drömmer även om ett utlandsäventyr.
– Om man jobbar hårt och gör resultat kommer man lite närmare att uppfylla sina drömmar – att få flytta utomlands, tjäna lite pengar och testa vingarna i lite nya miljöer. Men först vill jag bli svensk mästare med Djurgården, det vore jävligt häftigt.
Vad krävs för att Djurgården ska ta nästa steg?

– Jag tror det finns möjligheter i Djurgården, men då krävs det lite förändringar.
Vad för förändringar?
– Det är det som jag och Bosse ska diskutera.

Hur nära är du att kunna göra en utlandsflytt?

– Jag skulle kunna gå nu om jag vill.
Djurgården ligger just nu sjua med sju poäng upp till tredjeplatsen. Med tio omgångar kvar är det inte omöjligt att laget lyfter sig och tar en Europaplats, även om det ska mycket till.
Vad blir Djurgårdens största utmaning inför säsongsavslutningen?
– Vi får inte tro att vi är i ingenmansland. Vi måste gå in i varje match som om det är en final.