Oscar Pettersson: ”Vill vara en bidragande faktor till titlar”

Oscar Pettersson har tagit sig från Djurgårdens akademi till att vinna SM-guld med A-laget.
Anfallaren hoppas på mer speltid den kommande säsongen och har stora drömmar för framtiden.

– Jag ser mig själv i de största ligorna, säger han till Fotboll Sthlm.

Annons

Oscar Pettersson fick göra två inhopp när Djurgården vann SM-guld förra året. Den 20-årige anfallaren har tagit steget från den egna akademin till A-laget och säger att han har mycket kvar att ge.
– Jag är hungrig på mer, jag har ju inte gjort något än. Jag spelar i ett bra lag men jag vill vara en bidragande faktor till att vi vinner matcher och titlar. Jag är inte klar på långa vägar.

Konkurrenssituationen på anfallspositionen i Djurgården är extra tuff efter att Kalle Holmberg värvats in från IFK Norrköping.
– Jag spelar i en av Sveriges största klubbar, då kommer här vara några av Sveriges bästa fotbollsspelare. Men det är ingen omöjlighet att jag spelar i år. Jag tränar för att spela, sen om det är som anfallare eller som ytter får vi se. Så länge jag presterar spelar det inte så stor roll, jag tar chansen när den kommer.

Ser du dig själv som anfallare?
– I U17 var jag renodlad anfallare. Men jag har varit ytter hela försäsongen, helst till vänster. Och med tanke på att vi redan har två bra renodlade anfallare är det ytter som gäller just nu. Jag vill helst bara spela och jag kan behärska alla positionerna där uppe.

Pettersson har lärt sig mycket sina anfallskollegor Kujovic och Holmberg.
– Det är två riktigt bra grabbar som är villiga att hjälpa till, de förklarar mycket vad de gör. Det är bra att se dem spela, lära sig av det och ta det vidare i sitt eget spel.

De ger dig mycket tips?

– Ja, båda är duktiga på det. De har mycket fotboll i sig även utanför planen. Sen har de sina otroliga kvalitéer. Bara att se dem jobba varje dag är bra för mig.

Vad har Kim och Tolle sagt till dig?
– Vi pratar mest på träningsplanen, vi vill att jag ska bli så bra som möjligt. Varje träning har de grejer att säga till om. De är bra på att säga varför man ska gör si eller så. Det underlättar för att förstå hur de vill spela.

Pettersson är en av få spelare i dagens A-lagstrupp som har gått genom den egna akademin. När han anslöt till Djurgården som 15-åring fick han höra varnande kommentarer om att laget inte skulle ta upp egna talanger. Anfallaren vill ta hål på den myten.
– Jag köper inte det där snacket. Är du tillräckligt duktig kommer du spela, då spelar det ingen roll om du kommer från Manchester United eller akademin.

Pettersson säger att han har mycket kvar att ge och I framtiden drömmer han om en flytt till storlagen i Europa.
– Det är väl som för alla som spelar fotboll, man tänker att man kan bli bäst. Annars hade man inte börjat. Jag ser mig i de största ligorna, i de största klubbarna. Det är därför man spelar. Jag tycker att det vore konstigt om man hade lägre ambitioner.

Hur mycket längtar ni efter att Allsvenskan ska dra igång?
– Det är klart att man vill att det drar igång. Jag och laget är redo, helst vill man att det börjar imorgon men det finns viktigare saker. Men det är många som längtar, man är själv i den gruppen.

Foto: Bildbyrån

Annons