Marcus Danielsson om jobbet utanför fotbollen: ”Utvecklar mig”

MASPALOMAS.
Marcus Danielsson gjorde en lyckad första säsong i Djurgården, men utanför planen var han lätt uttråkad.
Nu har den 29-årige mittbacken påbörjat en parallell karriär.

Annons

Vintern 2018 plockade Djurgården in en kontraktslös mittback som senast kom från ekonomiskt krisande GIF Sundsvall. Marcus Danielsson hade gjort en bra säsong, med bland annat fem mål, och starten i Djurgården blev lyckosam med mål i de två första matcherna. Totalt blev det 25 starter för Danielsson under fjolåret.
– Jag tycker att jag gjorde en bra säsong. Jag gjorde två mål på de två första matcherna och det gav mig luft under vingarna och jag visade direkt att jag ville vara med och spela. För egen del fick jag spela mycket tycker jag och jag fick visa vad jag är bra på, säger han.
Flytten till Stockholm innebar en stor förändring i vardagen. Danielsson trivdes som sagt på planen, men vid sidan av den kände han att livet blev enformigt.
– Jag kände under förra året att det inte stimulerade hjärnan så som jag vill. Man bara tränade, åkte hem, kanske tog en fika… Man gjorde inte så mycket om dagarna och det blev lite tristess tycker jag.

Under sin tid i Sundsvall hade det nämligen sett annorlunda ut. Mellan 2014 och 2017 pluggade han en ekonomikandidat på Mittuniversitetet. När man kombinerar studier på helfart med Allsvensk fotboll finns det inte mycket tid över till annat.
– Det fungerade helt okej tycker jag. Det var jag och en till kille i laget som pluggade ihop så vi hade varandra som stöttning. Ibland var det lite tyngre att behöva sitta och skriva PM och göra tentor men vi tog oss igenom det trots att vi läste på helfart. Det var ganska skönt att kunna släppa tankarna på fotbollen lite och istället ha någonting annat att fokusera på. Jag tror det gjorde att jag presterade bättre på planen också, så att det inte bara blev fotbollslivet man levde.

Annons

Efter lite mer än ett halvår i Stockholm kände Danielsson att han saknade att ha någonting mer än fotboll i livet och beslutade då att försöka dra nytta av sin utbildning. Därför tog han kontakt med Djurgårdens vd Henrik Berggren.
– Han har ju ganska bra kontakter i Stockholms affärsvärld…
Och Berggren levererade. Från och med årsskiftet jobbar Marcus Danielsson på den högt aktade revisionsbyrån Ernst and Young. Tanken är att han ska jobba 25 procent för företaget, och hans erfarenheter inom fotbollen kan även där komma till nytta.
– Till en början ska jag vara med och skriva en rapport om allsvenska fotbollslag och deras ekonomier, den kommer ut här under våren. Vi ska kolla hur ekonomin ser ut i alla klubbar, så jag ska vara med och ta fram den rapporten. Det blir ganska bra start att börja med det, sen är tanken att jag ska börja jobba mer med revisionsbiten. Vi får se hur det fungerar att kombinera jobbet med fotbollen och så får vi ta det därifrån. Men till en början är det tio timmar i veckan som gäller.
Om fotboll plus ekonomi är någonting han kommer att jobba med efter att han lagt fotbollsskorna på hyllan är ingenting han resonerat kring ännu.
– Jag vet faktiskt inte. Man får se vart man landar när karriären är över. Jag tycker att det är kul att börja någonstans här nu och komma in på ett jättestort företag som jag tror kommer kunna utveckla mig mycket. Det kommer nog bli en bra period här. Det bra att jag testar mig fram även fast jag fortfarande spelar, det kommer ge mig en uppfattning av vad jag kan tänka mig att göra senare i livet.

Även fotbollsmässigt upplever Danielsson att livet är på topp för tillfället. De nya tränarna har gett laget en positiv injektion och han menar att mycket tyder på att 2019 blir ett bra år för Djurgården.
– Jag är väldigt glad där jag är nu och jag trivs väldigt bra. Det känns som att det har blivit en nystart nu i år med de nya tränarna som gör att man har fått lite ny energi och vi har väldigt stor tro på det vi håller på med just nu. Jag tror det kan bli en jättebra säsong för mig personligen och även för laget.
Och du fick ha kaptensbindeln i årets första träningsmatch?
– Det var första gången i Djurgården så det var kul. Tränarna frågade om jag ville och det har jag inga problem med. Så får vi se hur det blev framöver.
Vad har du för personliga mål?
– Jag har inte satt upp några specifika mål. Det är precis som förra året, vi har jättetuff konkurrens på min position och det viktigaste är att spela, det är där jag har lagt mitt fokus. Att jag får spela och att vi gör det bra som lag och vinner matcher. Man fick känna på förra året hur det var att vinna någonting, när vi vann svenska cupen, och besvikelsen det var att hamna mitten av Allsvenskan, där vill man inte hamna igen. I år vill jag prestera bättre själv och även se till att laget kan prestera bättre så att vi är med i toppen hela vägen.