Magnus Eriksson: “Skönt att få jubla igen”

Djurgården slog Sirius med 5-1 på Tele2 Arena.
En av matchens förgrundsgestalter, lagkaptenen Magnus Eriksson, hyllar supportrarnas påverkan.

Annons

Sirius hemma blev inte en svår match för Djurgården. Fem mål mot ett gav en trygg seger. Högst ansvarig för framgången var lagkaptenen Magnus Eriksson, som stod för två assist och ett mål från sin mittfältsposition.
– Första halvlek är extremt bra, säger Magnus Eriksson. En urladdning. Det är svårt att toppa den. När man leder med 4-0 i halvtid är det svårt att komma upp i nivå, men vi gör ändå femettan ganska omgående efter att Sirius kvitterat. Så det är skönt att få jubla igen.

I omgången innan Siriusmatchen kom inte Djurgården upp i samma nivå, utan fick bara 0-0 mot Halmstads BK på Örjans Vall. Skillnaden gentemot den matchen beror enligt Magnus Eriksson till stor del på supportrarnas inverkan.
– Vi får jättemycket energi från våra fans, säger Magnus Eriksson. Stödet från läktarna ger oss en otroligt stor fördel, det märker man av nu när vi spelat två matcher med fans på läktarna. Man springer runt på planen och vill inte att matchen ska ta slut. När domaren blåste av kände jag mig besviken.

Var det något särskilt ni jobbade på efter matchen mot Halmstad?
– Man ska ha klart för sig att olika matcher har olika matchbild. Det beror delvis på underlaget, mot Halmstad spelade vi på en trög gräsplan i högsommarvärme. Då är det inte lika lätt att springa som på en snabb konstgräsplan.

Underlaget är emellertid inte hela svaret, menar Eriksson.
– Jag älskar att spela på gräs, det handlar inte om det. Men när man kommer ut till 7000 djurgårdare, bollen rullar snabbt och vi har tränat på konstgräs hela veckan, då blir det en helt annorlunda matchbild. Lag som tränar på gräs blir bra på gräs, vi har blivit extremt bra på konstgräs. Det är inga konstigheter. På hemmaplan vet vi exakt hur vi ska bete oss och följer vår plan till punkt och pricka.

Efter matchen var Sirius 19-årige målvakt Hannes Sveijer missnöjd med sin insats. Om Magnus Erikssons långsskott sa burväktaren att han “kastade in bollen i mål”.
– Själv tycker jag att det var en fin bollbana, skrattar Magnus Eriksson. Det är svårt när det blir en studs på den. Jag känner inte Sveijer men det är en ung kille, han kommer få stå fler matcher i framtiden.

Att du ändå går på skott i ett sådant läge, vittnar det om självförtroende?
– Det gör det kanske. Det har känts bra på träning. Då kommer självförtroendet automatiskt. Om det hade varit annorlunda hade jag kanske spelat ut bollen på kanten istället.

Segern mot Sirius innebär att Djurgården befäster sin position i den allsvenska toppstriden. Laget har en match mindre spelad än Malmö FF och två poäng färre. Magnus Eriksson vill inte för den sakens skull kännas vid något prat om guldstrid i dagens läge.
– Vi har 19 omgångar kvar att spela. Halva serien är inte ens spelad. Vi tänker inte på vilka signaler det här skickar till Malmö FF, utan vi är ärliga och ödmjuka och fokuserade på att göra vår grej.