Lilja och Walentowicz skottade för DIF: ”Klart man hjälper till”

Efter kraftigt snöfall har tältet på Hjorthagens IP rasat ihop. 

Med skyffel i hand försökte supportrar, SLO:er och a-lagsspelare skyffel i hand under tisdagen göra sitt. 

– Får vi inte bort snön till helgen får vi ställa in träningar för ungdomssektionen, säger Calle Neij, adminstrativt ansvarig i Djurgården. 

Annons

Det är en kall novembertisdag på Hjorthagens IP. Vintertid är det vanligtvis här som Djurgårdens drygt 120 ungdomslag har sina träningsförutsättningar, konstaterar Calle Neij, administrativt ansvarig för föreningens ungdomsfotboll.

Han kan också konstatera att samma träningsförutsättningar nu ligger under ett 40 centimeter tjockt snötäcke. Tältet har rasat ihop. På elvamannaplanen skottar en skojfrisk SLO ihop en snöhög att forsla undan.
– Enligt rykten har 6000 Gärdetbor redan hunnit omkomma i skottandet, skrattar Nils Ek. Men vad gör man inte för VM 2030 i Hjorthagen?

Nils Ek, för dagen Snöskottning Liaison Officer.

För Calle Neij var det inte till stor förvåning att tältet föll ihop under måndagskvällen. De senaste dagarnas intensiva snöväder innebär för tung belastning, särskilt när snön började töa.
– Det har kommit mycket snö och inte försvunnit så mycket, sammanattar Neij. Vi har försökt parera så gott vi kan, höja lufttrycket, trimma spjäll och annat, men till slut gick det inte.

Istället har ideella krafter hjälpt till. Under förmiddagen dök enligt Nils EK ett artontal blåränder upp och hann få bort en del, men runt tvåtiden när Fotboll Sthlm var på besök hade de gått för dagen.
– Vi förväntar oss att folk kommer efter jobbet, säger Calle Neij. Våra äldre ungdomslag kommer komma och hjälpa till, också. Men om vi inte får bort snön till helgen får ställa in all träningstid för ungdomarna.

Sara Lilja Vidlund och Julia Walentowicz bytte gymmet mot skyffeln.

Därför har Djurgården gått ut med en uppmaning till supportrarna om att ta sig till Hjorthagen och hjälpa till att skotta. Två som lydde uppmaningen var Julia Walentowicz och Sara Lilja Vidlund. Till vardags spelar de båda för Djurgården i Damallsvenskan.
– Vi var på gymmet när vi såg det här, så då kände vi att vi drar hit. Våra träningar var ju redan inställda för att tältet åkte ner, säger Sara.

Var det självklart att hjälpa till?
– Ja, så klart, säger Sara. Klart man hjälper till. Annars kan vi ju inte träna.

– Ja, och ungdomsverksamheten, säger Julia. Var ska de ta vägen? Det är is på Östermalms IP och tältet är nere här.

Får ni bort all snö innan helgen, tror ni?
– Ja, det kommer väl några djurgårdare till, säger Julia. När jag klev ner för trappan höll jag på att slinta och mista livet, för det är sjukt halt, men det är kul. Jag tycker om att skotta och så. Sen är det också så kul att träffa alla som kommer hit. Vi är ju lediga, så då kan vi lika gärna göra lite nytta.

Tillägg: Efter kontorstid dök runt “20 – 30” supportrar upp och hjälpte till att skotta, enligt Nils Ek.