Lagerlöfs tydliga signal till DIF-anfallarna: ”Prestera så får ni spela”

Inför derbyt mot Hammarby jagar Djurgårdens anfallare fortfarande efter formen. Och speltid från tränarna.
– Prestera så får man spela, säger tränaren Thomas Lagerlöf till Fotboll Sthlm. 

Den här säsongen har Djurgården gjort 31 mål framåt, elva färre än vad serieledaren Malmö FF gjort. En stor anledning till de svenska mästarnas snåla måtproduktion är att man i år inte haft någon anfallaren som lyckats ersätta tomrummet efter Mohamed Buya Turay.

Bästa målskytten i laget är mittfältaren Fredrik Ulvestad (sex mål) medan Emir Kujovic och Kalle Holmberg stått för fyra vardera. Duon har inte levt upp till de höga förväntningarna där Kujovic bara fått chansen en enda gången den här säsongen att spela två 90 minuters matcher i rad.
– Vi tar ut de som ser piggast och bäst ut. Hade vi haft någon forward som öst in mål och gjorde topprestationer varje vecka är det klart att den personen hade spelat. Det är ganska sällan vi taktiskt använder en spelare, vi tar ut den spelare som visar bäst form. Presterar man bra så ökar chansen att spela, så hellre form än taktik, säger Thomas Lagerlöf om lagets offensiva uttagningar.

När Djurgården förra året vann SM-guldet gjorde man det med en Buya Turay som stod för 15 mål framåt.
– Det hänger ihop med hur laget spelar om man får rätt bollar att jobba med, men sedan är det upp till spelarna att leverera. Klart att vi hade hoppats att vi skulle ha spelare som öste in mål, men det handlar om att jobba hårt varje vecka för att det ska lossna. Det kan man inte köpa på burk, det är bara hårt jobb som gäller.

Det är rätt sent in på säsongen och den formen har inte kommit än från någon i ert lag?
– Det handlar om personlig skicklighet. Man måste slå ut sin försvarare, det handlar fotboll om. Spelarna får hur mycket speltid de vill om de presterar. Jeppe (Karlström) och Fredrik (Ulvestad) spelar varje vecka för att de presterar. Se till att prestera och du kommer fortsätta att spela.

Under söndagen väntar Hammarby, ett lag som Thomas Lagerlöf inte sett särskilt mycket den här säsongen då Kim Bergstrand varit ansvarig för analysen inför matchen.
– Alla matcher är tre poäng, men självklart är derbyn lite extra. Det här blir en ny möjlighet där vi fått träna ordentligt inför en viktig match med tanke på hur jämnt det är i tabellen. Det går inte att undvika att titta på tabellen då man fortfarande vill ha chans på europaplatsen när det väl drar ihop sig.

Hur ser du på er säsong?
– Det är klart att vi hade velat haft fler poäng och varit högre upp i tabellen. Vi har släppt in sena mål på slutet när vi spelmässigt dominerat. Matchen mot Helsingborg kastade vi bort, men i övrigt har vi spelat rätt bra där vi kommit iväg med tre poäng på de senaste fem matcherna. Det är en katastrof rent poängmässigt, men spelmässigt har det inte alls varit så dåligt. Samtidigt ska man inte gräva ner sig allt för mycket. Fotboll handlar om att vinna, men man kan inte bara hänga upp sig på det. Man måste vara nöjd med att spelet ser anseende ut och då kan man inte måla upp för mörka bilder.

Foto: Bildbyrån