Lagerlöfs hyllning till Marcus Danielson: ”Bäst i Allsvenskan”

Thomas Lagerlöf tog över Djurgården tillsammans med Kim Bergstrand i vintras efter sju år i Sirius.
Fotboll Sthlm tog ett snack med Lagerlöf om att möta sin gamla klubb, det plötsliga taktikbytet och den svårforcerade trebackslinjen som Marcus Danielson styr.

Annons

Djurgården tränade under onsdagsförmiddag på Kaknäs med ett i stort sett fullt manskap. Endast en spelare saknades helt under träningspasset – målvakten Per Kristian Bråtveit. Någon fara med norrmannen ska det dock inte vara, säger Thomas Lagerlöf.
– Han var lite krasslig i morse. Jag vet inte mycket mer än så utan att han skulle gå och lägga sig igen och höra av sig när han sovit ut en stund, säger Lagerlöf.
Hur långt har Kevin Walker och Edward Chilufya kvar tills de är helt friska?
– Kevin gick av träningen när det blev fullt spel. Men både han och Chilufya är väl precis på gränsen till lördag. Så det får de utvärdera ihop med fysteamet senare.

Inför Djurgårdens senaste match mot Östersund, som man vann med 3-1, skiftade Blåränderna spelsystem. Från en 4-3-3-uppställning bytte man till en 3-4-3- eller 3-4-2-1-uppställning. Lagerlöf menar dock att det mest var en skillnad i hur laget försvarade.
– Vi har ofta spelat så i anfallsspelet. I vissa matcher har vi alltid spelat 3-4-3 och i andra matcher har vi spelat lite mer flexibelt och gått till 3-4-3 i perioder. Nu försökte vi även att försvara på samma sätt och det såg väl anständigt ut. Men det blev inte så mycket uppställt försvarsspel. Det var väl i några få perioder i första halvlek, annars var det mest att vi anföll och tog tillbaka bollen snabbt. Systemskiftet gjorde inte så stor skillnad defensivt.
Vad ville ni få fram genom skiftet?
– Som sagt, vi har ju spelat så flera gånger tidigare i anfallsspelet. Både i hela matcher och i perioder. Att vi formerar så försvarsmässigt nu berodde på spelarna som vi hade tillgängliga. Och att vi har tre mittbackar som alla tre är i ganska bra form.
Ganska bra form – är inte det milt uttryckt?
– Jo, ”Mackan” (Danielson) är väl bäst i hela allsvenskan oavsett position. Och både Une Larsson och Berg är också fantastiskt bra spelare.
Vad betyder det er att ha en sådan stomme där bak?
– Framför allt vill man ju ha lite kontinuitet. Vi har ju behövt hacka i den där backlinjen så många gånger. Efter nio-tio matcher så hade vi ändrat två gånger för att vi själva ville. Den ena gången var inför Örebro borta som vi vann med 3-0 – vår kanske bästa match i år. Det har varit väldigt få matcher där vi själva har gjort en ändring för att: ”Vad bra, nu kan vi sätta in Erik här!” Det har mest varit byten på grund av sjukdomar och skador.

Seriens bäste spelare – enligt Lagerlöf. FOTO: Bildbyrån

På lördag ska Djurgården gästa Studenternas IP för att möta Sirius. Det blir första gången som Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf möter sin gamla sin förra klubb. Och det är en speciell känsla för ”Tolle”.
– Jag följer ju Sirius och känner väldigt starkt för spelarna, ledarna och allt folk i och runt klubben. Jag har varit där i sju år och jag håller på Sirius i varje match som de spelar förutom två stycken. Det är klart att det blir kul att komma dit igen, men när matchen är igång har jag svårt att se att det skulle vara någon skillnad mot andra matcher.
Hur mycket av er kunskap om Sirius kan ni använda?
– Det är klart att det är laget som man kan mest om, för så många nya spelare har de ju inte, men det påverkar inte så mycket. Sirius har en liknande formkurva som vi. De inledde serien bra och sedan har det varit stökigt när de tappade folk.
– Sirius är bra på samma saker som tidigare. Väldigt fin speluppbyggnad, de kan kontrollera spelet och de är bra i sitt försvarsspel när de är samlade. Jag har sagt hela tiden att de inte kommer vara indragna i bottenstriden. De har alldeles för bra ledare och spelarmaterial för att hamna där.