Lagerlöf optimistisk trots skadorna: ”Bättre status i truppen”

Skadorna har plågat Djurgården under hela säsongen.
Nu tror Thomas Lagerlöf att läget är på väg att bättra sig.
– Bara att få tillbaka Marcus Danielson ger oss stabilitet, säger Djurgårdens tränare till Fotboll Sthlm.

Annons

Djurgården körde en lätt träning under torsdagen, dagen efter 3-0-segern borta mot Falkenberg. Det blev endast bollspel för de som inte spelade så mycket – resten körde fysträning.
– Alla tränade utom Astrit och ”Bärka” (Bärkroth) som var borta av privata orsaker i dag. Han fick vara kvar nere på västkusten, säger Thomas Lagerlöf till Fotboll Sthlm.
Ajdarevic saknas på grund av sjukdom fortfarande?
– Astrit är fortfarande lite risig, men fler är på väg tillbaka in i träning och i form igen. Det har varit otroligt slitsamma veckor en stund här – lite skavanker och skador kopplat med fyra, fem som hade feber och var borta länge. Och så var det fyra, fem till som hade halsont som Astrit har nu. Då blir det hattigt. Så det är betydligt mycket bättre status i truppen nu.
När min kollega pratade med dig för ett tag sedan så sa du att ni höll på med att utvärdera skadesituationen. Har ni gjort det nu?
– Vi har alldeles för lite underlag när vi har varit här en så kort stund. Och om man jämför med de andra lagen är det ganska många som har skador nu. Jag tror inte att det varit så överdrivet. Det som har ställt till det är de här sjukdomarna som man haft med åtta, tio spelare i kombination. Det gör att man har tvingats spela spelare lite tidigare som har varit sjuka som kommer tillbaka och egentligen skulle behöva en träningsvecka innan de ska in. Men så är det andra som är sjuka och skadade och så tvingas man spela tidigare.

I 3-0-vinsten mot Falkenberg var Erik Berg tillbaka på innermittfältet – där han spelade några matcher förra säsongen. Enligt Thomas Lagerlöf var det inget svårt beslut.
– Med tanke på att Kevin och Astrit var borta blev det en naturlig lösning. Vi har hela tiden sagt att Erik i våra ögon först och främst är mittback. Och det är han fortfarande. Men precis som Ulvestad som fick gå ner och täcka mittbackspositionen i derbyt mot AIK fick Erik gå in och göra jobbet på mittfältet. Det såg väl lite ovant ut vissa gånger. Han är inte helt inkörd. Han har spelat på mittfältet förut men inte under vår ledning. Ibland så blev det lite fel men ofta blev det bra också. Så han skötte sig och jobbet blev gjort.
3-0 borta mot Falkenberg. Tankar?
– Det är en jättesvår bortamatch. Vi spelade inte vår bästa fotboll, vi hade lite problem med underlag, tajming och ganska många tekniska fel. Det var lite kantigt de första tio, femton minuterna men sen tycker jag att vi gör en väldigt stabil och bra bortamatch. Det är många som har haft det betydligt tuffare nere i Falkenberg.
Vad plockar ni med er förutom resultatet?
– Stabiliteten från minut tio och framåt. Det känns väldigt stabilt och bra och skönt att ha ”Mackan” (Danielson) tillbaka så klart. Men även att fler spelare som haft problem var tillbaka.
Ni bytte ut Mohamed Buya Turay ganska tidigt (62:a matchminuten). Var det en försiktighetsåtgärd eller rent prestationsmässigt?
– Han har ju spelat nästan allting i början. Så det var en kombination. Det var ju inte så att han gjorde sin bästa match. Men det var definitivt… tre matcher på en vecka. Det är mycket sånt som spelar in och det gäller att sprida ut belastningen.

I nästa omgång väntar Elfsborg hemma på Tele2 arena. Djurgården har redan mött Elfsborg på Tele2 arena i år. Då vann Blåränderna med 3-2 – men Thomas Lagerlöf förväntar sig ett bättre motstånd på söndag.
– De har blivit betydligt vassare sedan dess. Det kommer krävas att vi går upp ytterligare ett hack. Men det tror jag att vi har möjlighet till med den här stabila insatsen i ryggen. Och så får vi komma ut på en plan som vi är mer bekväma med att spela på och på hemmaplan. Fler och fler spelare som får ytterligare dagar och matcher i ryggen – så kontinuiteten är bättre.
Elfsborg har fått bättre koll på defensiven om man jämför med i fjol?
– Ja, det hänger alltid ihop det där. Om offensiven stämmer, om du kommer till avslut och målchanser, så blir det ofta lättare att försvara sig för att man är på plats. Medan om man tappar boll så får man svårt att försvara sig. Men som helhet tycker jag att de ser mycket, mycket stabilare ut än vad de gjorde tidigare i våras. Både anfallsmässigt och försvarsmässigt.
Vad blir viktigt för er?
– Det gäller att ha balans på saker och ting. Det blir inte bra mot Elfsborg om de får alltför mycket ytor att jobba i. Jag är jätteimponerad över deras match mot Malmö, med en man kort. Visst, de äger inte bollen jättemycket men de är tillräckligt skickliga för att kunna ställa till det för Malmö nästan varje gång de väl anfaller.

LÄS MER. Lagerlöf om skadorna: Ska undersöka om det finns ett mönster.

FOTO: Bildbyrån