Lagerlöf om derbyförlusten: ”Vi var överlägsna i spelet ute på plan”

Djurgården förlorade derbyt mot Hammarby i den sista matchen före uppehållet.
Nu har tränarteamet utvärderat insatsen – som får mycket gott betyg trots resultatet.
– Vi gör en otrolig bra match, säger Thomas Lagerlöf till Fotboll Sthlm.

Annons

Djurgården åkte på en svidande derbyförlust mot Hammarby precis innan landslagsuppehållet. Men nu har man repat sig och stämningen är bra efter att man vilat några dagar, menar Thomas Lagerlöf.
– Man träffas ju i stort sett varje dag annars, så det är ganska skönt när det finns möjlighet att få några dagar att vila skallarna framför allt, säger han.

Truppläget i Djurgården har sett relativt bra ut under uppehållet. Förutom Erik Berg och Jacob Widell Zetterström som är långtidsskadade är det bara Jonathan Augustinsson som har dragits med skadebekymmer.
– Det är ingen riktig skada, det får fysteamet förklara mer om. Det är ingenting som har gått sönder utan det är mer så att han är lite överansträngd och vi vill inte riskera något, säger Lagerlöf.

På måndagen tvingades Mohamed Buya Turay att hoppa av planen med en lindad fot, men den skadan ska inte vara allvarlig. Saknats på träningarna på sistone har även Alexander Abrahamsson och Marcus Danielson som tagits ut i U20-landslaget respektive a-landslaget. Thomas Lagerlöf följde Danelsons succédebut mot Malta från tv-soffan.
– Jag hade inte tänkt att se matchen matchen faktiskt. Jag hade helt kopplat bort det eftersom jag inte trodde att han skulle starta matchen. Så fick jag höra det ganska sent och då fick jag ju ändra lite på kvällsplaneringen för att titta.

Med tre omgångar kvar har Djurgården fortsatt guldchans. Men den senaste matchen slutade med ett tungt 1-2-nederlag mot Hammarby där Djurgården trots en stark forcering fick lämna planen utan poäng. Så vad har Lagerlöf och tränarteamet kommit fram till i sin analys?
– Att vi gör en otroligt bra match, säger han.
– Jag tror aldrig att Hammarby har haft så lite att säga till om på Tele2 arena. Därför blir det mycket surt att förlora. Jag funkar lite så, jag tror inte att jag är ensam om det, att om man spelar bra och ändå förlorar så svider det extra hårt. Men när man har analyserat och ska studsa vidare till nästa uppgift är det lättare när man har presterat bra. Då finns det mer positiva saker att ta med sig jämfört med om man har blivit utspelad och förlorat. Då gör det inte riktigt lika ont. Då kan man acceptera förlusten på ett annat sätt, säger Tolle och fortsätter:
– Men här gjorde vi väldigt, väldigt mycket bra saker. Det är det stora att ta med sig: Gör vi en lika bra prestation i de tre återstående matcherna kommer vi ta väldigt mycket poäng.
Vilka bitar tar ni med er?
– Hela matchen. Hammarby var inne i vårt straffområde tre gånger på hela matchen. Vi vann allt duellspel och var helt överlägsna i spelet ute på plan. Sedan gör de två mål och det är det som fotboll går ut på. Sen har de en bra målvakt som räddar dem. Så är det i fotboll, ibland så går det så. Men jag har väldigt, väldigt lite att vara missnöjd med i den matchen.
Ni borde haft ett högt värde på expected goals med tanke på hur sista halvtimmen såg ut?
– Expected goals är ett ganska trubbigt mått. Vi kollar på mycket annat. Var man har bollen, hur ofta man har bollen under kontroll i motståndarnas straffområde och andra saker. Men nu är det bara att titta på matchen. Vi vinner väldigt, väldigt, väldigt mycket dueller och Hammarby har väldigt lite eget spel i matchen över huvud taget, även innan utvisningen.
Ni har ju gjort en väldigt stark säsong, men hur ser du på att samtliga fyra förluster är i just derbyn?
– I vårderbyt mot Hammarby var de mycket bättre än oss. Men i det här derbyt är vi i alla fall betydligt mycket mer överlägsna spelmässigt än vad Hammarby var då. Om man presterar bra kommer man vinna ganska många fotbollsmatcher över tid, men du vet aldrig vilka. Ibland är fotboll på det viset, du kan spela bra och förlora ändå på grund av att motståndarna är bra eller att det är en sådan dag och det inte riktigt studsar din väg.

På måndag gästar Djurgården Gamla Ullevi och Göteborg. Djurgården fajtas om titeln samtidigt som Göteborg har tappat chansen att nå Europa. Lagerlöf förväntar sig dock en tuff match.
– De har gjort en mycket bättre säsong än vad de trodde på förhand. Folk tävlade ju i att dissa dem inför säsongen och sen har alla tävlat om att hylla dem. Så någonstans däremellan är väl sanningen. Men det är ett jättebra fotbollslag med så otroligt mycket bra spelare. Söder, Sana, Kharasvili, Vibe och Aiesh. Det bara kryllar av bra spelare. Och så den där lilla… ”Hasse” som man kallar honom (Alhassan Yusuf). Det är ett jättebra lag med enormt mycket spetskvalitet i. Men vi vet att om vi presterar på den nivån som vi har gjort så har vi väldigt bra möjligheter, säger DIF-tränaren och fortsätter:
– Nästan alla har ju varit utlandsproffs, det är toppklasspelare i Allsvenskan hela högen. Jag vet inte vad du tycker, men det tycker jag. Det finns jättemycket bra fotbollsspelare och tränare i IFK Göteborg. Kharasvili har varit jättebra på sistone, i de matcherna som jag har sett. Målvakten är bra också. Så det kommer bli en supertuff uppgift, men en väldigt rolig sådan. Åka ner och visa vad vi kan, för vi är bra också.
De har tappat försvarare som Carl Starfelt och Sebastian Ohlsson. Är det där deras svaghet ligger nu?
– Ja, på pappret. Men jag kan ju inte Göteborg lika bra som de kan där. Poya Asbaghi kanske har jättemånga bra spelare även i backlinjen. Men på pappret så ser det ju ut som att de har betydligt fler offensiva alternativ. Alla jag räknade upp förut skulle ju gått in i alla allsvenska lag. Kanske inte att det skulle vara ordinarie i Malmö allihopa, men det kryllar av kvalitet offensivt.
Hur ser du på motivationsfaktorn, att de inte har lika mycket att spela för som Djurgården?
– Det har jag svårt att tänka mig. Jag vet att det finns en del möjligheter ibland med att det blir en del resultat på hösten, framför allt bortamatcher, med lag som inte har så mycket att spela för. Men på hemmaplan har jag väldigt svårt att se att något sådant skulle spela in faktiskt.

Foto: Bildbyrån