Kevin Walkers mystiska skada: ”Skojbråkade med Dzenis Kozica”

Kevin Walker har missat de senaste fyra matcherna på grund av en skada men tror att han är redo i helgen. I en intervju med Fotboll Sthlm berättar mittfältaren om den märkliga historien bakom frånvaron.


– Jag och Dzenis Kozica höll på att skoja lite och det gick snett, säger han.

Det är den 11 september och jag har tagit med till Djurgårdens träningsanläggning Kaknäs för att prata med med Kevin Walker. Men just som intervjun ska börja kommer ett oväntat besked.
– Kevin har gjort sig illa. Han säger att han har så ont att han bara vill åka hem. Jag är ledsen, men ni får göra intervjun en annan dag.
Det är en person som jobbar inom klubben som ger mig beskedet. Kevin hade varit med under Djurgårdens träning utan att visa några tecken på att han gjort sig illa. Men det har tydligen inträffat något på gymmet efter fotbollspasset.
– Det var tydligen något skojbråk och han gjorde sig illa på något sätt, nu ville han bara åka hem.
Men är det något allvarligt?

– Nej jag tror inte det, ni kan säkert köra intervjun i morgon.
Det blev aldrig något samtal den veckan. När Djurgården mötte BP den 16 september var Kevin utanför truppen. Klubben hade själva inte kommunicerat ut varför Kevin saknades och nästa besked jag fick var att han lyft en hantel fel och sträckt sig. Illa tydligen – för Kevin missade totalt fyra matcher där Djurgården bara tog fyra poäng.

Annons

Tre veckor efter att intervjun egentligen skulle äga rum är Kevin tillgänglig igen. Han har under förmiddagen tränat anfallskombinationer med Omar Eddahri och det mesta talar för att han kan spela mot Norrköping i helgen. Så vad var det egentligen som hände som gjorde att han missade fyra matcher under en kritisk del av säsongen?
– Jag skadade magmuskeln lite olyckligt under ett gympass. Jag och Dzenis höll på att skoja lite och det gick snett, säger Kevin när den uppskjutna intervjun till sist har börjat.
Men vad var det som hände?

– Vi höll på som man gör på gymmet ibland, du vet mellan reps när man vilar lite. Man kanske skojbråkar lite sådär liksom. Det gick dåligt den här gången, men lite roligt måste man få ha också!

Skojbråkar?
– Jag hade övertaget på honom! Sedan gick det ju inte så bra för mig… shit happens.

Det har inte blivit några påföljder?

– Nej, nej. Det är som det är och jag fick lida för det. Man lever och lär.

SKOJBRÅKARE? Dzenis Kozica var den andra huvudpersonen bakom Kevins mystiska skada. FOTO: BILDBYRÅN

Under tiden som Kevin har varit skadad har Djurgården, istället för att accelerera mot Europa som många trodde efter derbysegern mot Hammarby, tappat i tabellen och parkerar nu på en åttondeplats.
– Det har inte gått som på räls efter derbyt, inte som vi hoppats på. Det som såg riktigt bra ut i derbyt har vi inte lyckats bygga vidare på.
Hur är känslan i laget?
– Det har ju inte blivit som vi önskat. Efter alla positiva grejer som hände i början, med cupguldet och Europaspelet, kände vi oss starka. Sedan blev det lite pysballong, vi förlorade för många matcher för att verkligen vara med och slåss om det. Någon katastrof är det inte, men åtta är inte vår ambition.
Vd:n Henrik Berggren lämnar och en del talar för att det blir förändringar på ledarsidan. Hur mycket reflekterar du över det?
– Det är väl klart att vi som spelare kan reflektera och det gör ju jag också. Man ser att det rör på sig. Henke har jag haft en jättebra relation med sedan jag kom hit. Det är en förlust, speciellt för ekonomisidan med tanke på hur bra han är på det. Det finns väl egentligen ingenting mer att säga om det mer än att det är en fotbollsvärld där saker och ting kommer att förändras. Ingenting är för evigt. Vi är en del av en kort period när man ser tillbaka historiskt hur långlivat Djurgården fotboll är. Spekulera i vad som ska hända är inte riktigt spelarnas sak, vi ska fokusera på Norrköping i nästa match.
Men du är kvar nästa säsong?
– Ja, jag har ju två år kvar på kontraktet!
Vad krävs för att Djurgården ska kunna ta nästa steg?
– Det får du egentligen fråga Bosse om. Spelmässigt måste vi hitta en spelidé som kan sätta våra poängspelare lite mer rättvända i planen. Det är någonting som vi jobbar på dagligen. Vi måste blanda det individuella med det kollektiva.

Annons

Kevin kom till Djurgården inför säsongen 2014. I och med den stora spelaromsättningen är han en av spelarna som varit i klubben längst. För två år sedan bar han kaptensbindeln och i hans frånvaro har många supportrar efterlyst en spelare som visar hjärta på planen. I cupfinalen mot Malmö fick han bara hoppa in och spela av de sista tolv minuterna, men var efter slutsignal kanske den spelare som firade mest. Inför säsongen var det däremot oklart om Kevin skulle fortsätta i Djurgården. Det fanns bud från både Danmark och Norge, men han valde att stanna kvar av en anledning.
– Jag ville vinna något och av de klubbar som var aktuella hade jag bäst chans att göra det här, och det lyckades vi ju med. Nu har vi lite grus i maskineriet, men plattformen finns för att bygga vidare inför nästa säsong och spetsa till det lite.
Cupguldet är någonting som Kevin gärna pratar om. Senast han var med och vann en titel var med AIK 2009, men då missade han hela säsongen på grund av blodförgiftning. På så sätt kan man säga att Svenska cupen 2018 är hans största merit.
– Hela min karriär har jag strävat efter att få vinna någonting. Resan har varit lång. När man står där och lyfter bucklan är det inte bara en match som man har vunnit. Då ser man tillbaka på en hel karriär, alla löpturer i skogen. Det är resan som är det roliga, speciellt när resan slutar i ett guld. Sedan har vi långa vägar kvar att vandra och det är något att se fram emot.

Oavsett om Djurgården slutar sjua, åtta eller nia gör klubben, i och med cupguldet, en av sina bättre säsonger på 2010-talet. Men efter fjolårssuccén var förväntningarna högt ställda. Med tanke på den sista tidens resultat ser många supportrar säsongen som ett misslyckande.
– Vi vann cupen och det är någonting som vi kan vara stolta över, men det vinner oss inte några matcher i Allsvenskan. Jag tror däremot att man kommer sortera bort de där BP-matcherna ganska snabbt när man i framtiden ser tillbaka på 2018. Vi tog en titel och det står inskrivet i historieböckerna.

Vad känner du för Djurgården?

– Jag känner mycket kärlek. I början var det tufft i och med min koppling till AIK, men väldigt få gifter sig med sin första flickvän. Jag känner att jag har hittat rätt här och trivs i klubben, samt att jag är uppskattad av supportrarna. Jag kan se tillbaka på en rolig tid i Djurgården så här långt och blickar framåt mot roliga saker som kommer.
Är känslorna för Djurgården starkare än till Sundsvall?
– Jamen det tror jag, absolut. Det är klart att man känner för Djurgården, det är inget snack om det.
Känner du dig som en klubbikon?
– Svårt att säga. Du har rätt tunga pjäser i de positionerna. Jag tror att jag någonstans hittat min egen identitet i Djurgårdsidentiteten. Klubbikon eller inte… det handlar om vad man gör varje dag. Att göra sitt bästa och bemöta folk på ett bra sätt.

Annons

När Jonas Olsson och Andreas Isaksson lämnar klubben nästa säsong är det ingen vild gissning att Kevin får tillbaka kaptensbindeln, en bindel han blev av med när Kim Källström anslöt förra säsongen. Även om det var en självklarhet att en av de största profilerna i Djurgårdens moderna tid skulle bära bindeln tycker Kevin att han kunde fått beskedet på ett bättre sätt.
– Det var lite hastigt. Jag fick beskedet inför en match och det kunde skötts snyggare. De sa att de skulle testa något annat under en period och det var bara att acceptera. Det var det naturliga när Kim kom tillbaka.
Situationen som uppstod efter att han blivit av med bindeln sköttes internt och utåt sett var det ingenting som tydde på att Kevin var missnöjd.
– Jag är fortfarande en ledartyp i mitt spel. Bindeln förändrar inte så mycket, det är en symbol och en stor ära, men ingenting som jag bad om att få. Det är symboliskt och ligger mycket stolthet i det men det har inte tagit någon prestige från mig.

Allsvenskan går nu in i sitt slutskede och det är antagligen en del spelare som börjat snegla mot semestern efter säsongen. Efter den sista omgången kan Kevin å sin sida lägga mer tid på sitt andra jobb. Det kanske är många som har glömt det, men han är ju faktiskt även popartist, och till hösten kommer fyra nya låtar. Det hör inte längre till vanligheten att han får skriva autografer till unga fans på bortaresor, men till de som fortfarande följer hans musikkarriär vill Kevin ge tillbaka till.
– Jag känner att jag vill släppa låtar. Jag har folk som stått bakom mig sedan min tid i Idol och man vill gärna ge tillbaka till dem. De finns fortfarande där, många som kommer fram och undrar hur det går. Jag vill visa att jag inte lagt av utan håller på i princip varje dag.
Om Kevin en dag lämnar Djurgården kommer nästa klubbval inte påverkas av musikkarriären. Så länge han spelar fotboll är det sporten som styr var familjen Walker med fru och barn bor. Efter fotbollskarriären är det däremot inget snack om vad som väntar.
– Musik kan man ju hålla på med så länge man kan komma ihåg låttexterna.
Kevin skiner upp i ett patenterat leende.
– Familjen är hjärtat, fotbollen är själen och musiken är syret i livet.