Kalendern med Pa Dembo Touray: ”Jan Tauer vet att jag är blessed”

Nu startar Fotboll Sthlms julkalender!
Vi har spårat upp ett gäng gamla 08-profiler för att kolla vad de gör idag. Först ut är Djurgårdens förre målvakt Pa Dembo Touray som blev känd för fantastiska räddningar, hårresande misstag och ett ständigt glatt humör i början av 2000-talet.

Namn: Pa Dembo Touray
Ålder:
38
Spelade i Djurgården:
2000-2011
Position:
Målvakt

Annons

Var bor du?
– I Malmö.
Familj?
– Jag har tre barn. Ingen fru? Haha!
Vad gör du?
– Jag jobbar som tränare Höllviken där jag tar hand om målvakterna i akademin. Det är ett stort gäng och jag ansvarar för alla målvakter. Jag jobbar med föreningen IUG, Idrott Utan Gränser, där vi har olika sporter, bland annat fotboll basket, friidrott och brottning. Vi försöker uppmuntra barn till att idrotta. En brottningskille som vi hade blev svensk mästare. För IUG jobbar jag bara med fotbollen i Malmö, men vi är verksamma på fler ställen i landet.
Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?
– Det är mitt jobb, det är mitt liv.
Vad har du för andra hobbies?
– Fan, allt jag gör är bara fotboll, allt i mitt liv.
Bästa minne från egna karriären?
– Ah, bästa minne! Jag har några stycken. 2005 när vi vann SM-guld, 2004 när vi vann cupen, Champions League-kvalet mot Juventus och straffräddningen och mitt straffmål mot Elfsborg i sista matchen 2005.
Värsta minne?
– 6-0-förlusten mot Göteborg 2009. Hela den säsongen var tuff, men den matchen… ouf. Den var tuff. Men också Mjällby borta, jag har solen i ögonen och tappar in bollen.
Märkligaste minne?
– När Jan Tauer, med den där svarta… hehe, ja den finns på Youtube. Många trodde att det kanske var rasistiskt, men jag var där när han spelade in det och jag tyckte att det var roligt. Han vet att jag är blessed (gapskratt).

Videon med Jan Tauer som Pa Dembo pratar om ser ni här nedan. Den publicerades på Tauers blogg på Nyheter 24 under säsongen 2009 och väckte visst rabalder.

Annons

Hur följer du klubben?
– Jag brukar titta på deras matcher. Jag är djurgårdare och har alltid Djurgården i mitt hjärta. Jag brukar komma till Stockholm och kolla på deras matcher, men jag försöker gå direkt efter slutsignal. Om jag väntar längre kan jag fastna med fansen i en timme. Jag är en blyg människa så jag vet inte riktigt vad jag ska göra i sådana situationer. Men det är nice att känna kärleken, fan, det är så nice. Jag är blyg och vet inte vad jag ska säga, men jag älskar fansen.
Vad tycker du om dagens lag?
– De har bra spelare, så jag vet inte vad som hände i år. Jag trodde de skulle göra det bättre. Det är dags att vinna SM-guld igen.
Din favoritspelare?
– Isaksson. Vi har en connection sen vi spelade ihop i Djurgården. Jag supportar alltid honom. Han är den som jag känner bäst i laget.
Hur går det för ditt lag 2019?
– De har ju nya tränare nu och jag tror de kommer göra en bra säsong. Jag tror och hoppas på det. Det är dags att vinna SM-guld igen!
Hur ska du fira jul?
– Kanske åka till Gambia med familjen och fira.

Annons