Joel Asoros babylycka: “Spelar inte bara för mig själv längre”

Snubblande nära SM-guld och cupfinal förra året.
2022 ska Joel Asoro bli tungan på vågen när Djurgården kämpar om titlar.

Inför säsongen 2021 presenterades Joel Asoro som ny spelare för Djurgården. Initialt var förhoppningarna stora på den forne BP-talangen, som av Djurgården själva beskrev som “en rejäl transferbomb” som inte behövde “någon närmare presentation”. Men när säsongen 2021 summerades hade Asoro gjort 26 matcher, elva från start och svarat för blott tre mål.

När Fotboll Sthlm träffar Asoro efter att Djurgården avslutat den andra träningen för försäsongen erkänner anfallaren utan omsvep att debutåret inte blev som han hade velat.
– Egentligen är jag inte förvånad att det blev som det blev. Jag var inte där fysiskt. Jag kom från ett coronaland (Italien, dit Asoro var utlånad) där man var helt instängt. I Sverige är det friare, jag har kunnat ta igen lite med jogging och gym, men samtidigt är det där inget du kommer tillbaka från hur fort som helst.

Samtidigt blev du förälder och skaffade hund. Inte jättemycket sömn, gissar jag?
– Vi har en två månader gammal dotter, men hon sover bra. Det har inte varit så dåligt som alla säger, jag trodde att det skulle vara jättedålig sömn men min dotter verkar följa sin mammas steg. Vi får vila allihop.

Livet som småbarnsförälder har inneburit en trygghet i fotbollstillvaron, berättar Joel Asoro.
– Det är skönt för så fort jag kommer hem behöver jag inte tänka på fotbollen. Jag kan koppla av. När man har en säsong då man känner sig fysiskt sämre än vad man skulle vilja, då är det skönt att ha en sån plats. Det är inte bara att träna, man behöver tänka på andra grejer också. Annars blir det lätt att man tänker på det som har hänt, men det har redan hänt, man måste fokusera framåt.

Vad har det betytt för dig att bli förälder?
– Det är fint, alltså. Jag har drömt om att ha en familj ganska länge. Det är nice, man vet att man kommer hem och, “juste, jag är förälder”. Det ger en motivation. Jag jobbar inte bara för mig själv längre, nu har jag ett barn som jag jobbar för med. Det ger en extra push.

Stockholmssonen Joel Asoro gick som ungdomsproffs till Sunderland, innan han hamnade i Swansea, vartifrån han lånades ut till Groningen och Genoa. Djurgården är den enda svenska klubb han har representerat på seniornivå.

Du är delvis fostrad i England…
Yeah.

Vad tar du med dig därifrån?
– Det är mer fysiskt där. Inte på träning, men i matcherna smäller det. Det är inte som på konstgräset här, där du får brännsår över hela benen om du slänger dig. Är det blött kan du glida hur långt som helst, säger Joel Asoro och får något längtansfullt i blicken.

Jag imponeras av att du som anfallare verkar uppskatta engelsk fotboll med stabbiga mittbackar och hårda tacklingar.
– Jo, men så är det. I England tänker försvarare “här kommer en snabb spelare, jag ska ta honom”, och så slänger de sig, klipper en och får knappt gult kort. Man blir tuff!

Säsongen 2021 var Djurgården snubblande både svenska cupfinalen och SM-guldet. Men i cupens semifinal förlorade man mot Hammarby i en match man dominerade sett till statistiken (8 – 3 i skott, plus fyra i ramverket) och SM-guldet gick förlorat efter bland annat en match mot Varberg, där Djurgården sköt 25 fler skott än hallänningarna. För att nå hela vägen fram hoppas nu Joel Asoro spela en nyckelroll.
– Jag måste få till aggressiviteten. Jag brukar säga till folk att det gäller att skjuta in sig tidigt, börja pröva skott tidigt under säsongen. Då hamnar du snabbare i ett läge där du vet vad du ska göra. Du måste vara redo att skjuta mot mål, även om det är halvdana lägen. Det är mål från halvdana lägen som gör en bra anfallare.

LÄS MER: Joel Asoro har blivit pappa: ”Var nära att svimma på plats”