Jani Lyyski: ”Jag är väldigt glad för Bosse Anderssons skull”

I dagens lucka hittar vi en finländsk mittback.
Jani Lyyski upplevde toppar och dalar under tiden i Djurgården, men minns mest tillbaka med glädje.

Annons

Namn: Jani Pekka Lyyski
Ålder: 36 år
Spelade i Djurgården: 2010-2012
Position: Mittback

Var bor du?

– Jag bor utanför Mariehamn på Åland. Det är där som taxfree-båtarna stannar.

Familj?

– Jag är gift och har två barn.

Vad gör du?

– Jag är marketing manager på ett casing & packeting material-företag. Det den engelska benämningen på vad vi säljer, det vill säga förpackningsmaterial till mat.

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?

– Jag följer den av intresse. Jag har varit lite expertkommentator på Finlands motsvarighet till SVT. I övrigt skulle jag säga att jag har gjort ett aktivt val att inte spela fotboll alls efter att jag lagt ned elitkarriären.

Vad har du för andra hobbies?

– Många. Familjeliv, jakt, stugliv, fiske och resor. Jag lever ett kul liv, måste jag säga.

Vad är ditt bästa minne från karriären?

– Jag är ganska nationalistisk av mig så jag måste ändå säga när jag fick möjlighet till att göra ett par landskamper för Finlands a-landslag. Då var jag otroligt stolt över att få representera mitt land.

Vilket är ditt värsta minne?

– Jag ser ju tillbaka på karriären med glädje. Men i min första derbyseger mot AIK så drog jag baklåret i typ 85:e minuten. Det är ett väldigt trist minne. Då hade jag gärna varit med och firat ordentligt.

Vilket är ditt märkligaste minne?

– Det är väl att man träffar på en jävla massa märkliga figurer. Spelare, tränare och supportrar. En brokig blandning av människor som har ett gemensamt intresse, det är en spännande kombination.

Vem är den bästa lagkamraten som du har haft?

– Om det fanns en spelare som jag ville ha i mitt lag var det Mattias Jonson. Hela hans personlighet, typ av att vara i ett omklädningsrum, auktoritet, ödmjukhet och klokhet – det är något som jag värderar högt.

Vad tycker du om dagens Djurgården?

– Det är imponerande vad de har gjort. Oj, otroligt. Det har varit en lång resa och jag är väldigt glad för Bosse Anderssons skull. Jag lyfter på hatten. Det är en fantastisk prestation som de stod för i år.

Vad önskar du dig i julklapp?

– En ny bössa vore trevligt för mitt jaktintresse.

Foto: Bildbyrån