Jan Tauer: ”Jag försvarade vår maskot mot tre supportrar”

I den andra luckan av Fotboll Sthlms julkalender hittar vi Jan Tauer.
Den långhårige tysken satte sin prägel på Djurgården mellan 2007 och 2009 med sitt tuffa spel och färgstarka personlighet.

Annons

Namn: Jan Tauer
Ålder: 36 år
Spelade i Djurgården: 2007-2009
Position: Vänsterback

Var bor du?

– Kristineberg.

Familj?

– Jag har en son i Tyskland och sen har jag en flickvän som jag bor tillsammans med.

Vad gör du?

– Jag jobbar lite med bilbranschen och åt det hållet. Med lastbilar och sådant. Jag tycker att det är skitkul.

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?

– Det är fortfarande en jättestor del mitt liv. Jag kollar mycket fotboll och sen håller man också på och spelar själv lite grann (Tauer spelar i Wollmars FF i divison 5) för att hålla igång. Man har ju att göra med fotboll varje dag på något sätt.

Vad har du för andra hobbies?

– Jag vill inte påstå att jag har några hobbies egentligen. Det är egentligen bara fotboll, om man kallar det för hobby.

Vilket är ditt bästa DIF-minne?

– Målet som jag gjorde i kvalet mot Assyriska 2009. Det är nog ett av de bästa minnena. Att klara oss kvar i Allsvenskan efter en sån säsong, det var magiskt. Stämningen på Stadion var bland det bästa som jag har upplevt.

Vilket är ditt värsta minne?

– När vi åkte ur andraligan med Osnabrück till tredjeligan i kvalet. Det var jättejobbigt. Framför allt eftersom vi förlorade efter övertid.

Vilket är ditt märkligaste minne?

– När vi skulle spela match mot Dresden och jag spelade i Uerdingen. Det var väldigt många bortasupportrar från Dresden och de försökte storma planen och då fick jag rädda vår maskot in i omklädningsrummet. Jag försvarade mot tre Dresden-supportrar, så det var ett märkligt och kul minne.

Derby 2007. AIK:s Lucas Valdemarin kämpar mot Jan Tauer och Pa Dembo Touray. Foto: Bildbyrån

Vem är den bästa lagkamraten som du har haft?

– Jag har haft väldigt många bra lagkamraterna. Men om jag ska ta en så tar jag Sebastian Rajalakso. Han har betytt mycket för mig och jag hoppas också att jag har gjort det för honom. Det är fortfarande en god vän till mig.

Vad tycker du om dagens Djurgården?

– Lagmaskinen vill jag ju säga. Som Jesper Karlström sade lite roligt: ”Det är mediokra spelare som vinner guld!” På något sätt har han ju rätt. Det är ingen som sticker ut speciellt, kanske Buya Turay på topp, men annars är det nog ett väldigt jämnt lag som håller en jämn nivå. Det räcker i dagens allsvenska för att vinna guld. Det är kul!

Vad önskar du dig i julklapp?

– Kanske den där guldtröjan som jag inte har fått tag i än så länge. Den önskar jag mig.

Foto: Fotboll Sthlm/Bildbyrån