Isakssons sista match med gänget: ”Tror Djurgården vinner guld snart”

Han var Sveriges bästa målvakt i ett decennium.
Nu lägger Andreas Isaksson, 37, skor och handskar på hyllan.
Efter matchen imorgon mot Sirius ska han hem till sin gruvstad och bara luta sig tillbaka.

Annons

För 19 år sedan lämnade Andreas Isaksson Trelleborg för spel med Juventus, vilket blev början på en fantastisk karriär. Genom åren har han spelat 133 landskamper, vunnit sex klubblagstitlar och blivit utnämnd till årets målvakt i Sverige vid inte mindre än tio tillfällen. Nu är han bara en match ifrån att gå i pension. Enligt huvudpersonen själv är det inte en dag för tidigt.
– Nu är jag riktigt trött på fotboll. Det hade varit värre om man hade tvekat, för då kanske man slutar och ångrar sig. Det kommer jag inte göra nu, säger Isaksson krasst när vi möter träffar honom på träningsanläggningen Kaknäs.
Den här säsongen har Isaksson inte varit lika bra som vi är vana vid att se honom och det har, enligt honom själv, berott på att han tappat orken.
– Det har inte riktigt fungerat. Jag har inte haft energin och kraften som jag behöver för att prestera och därför har beslutet att lägga av varit ganska enkelt att fatta. Jag har inte energin som krävs för att spela på elitnivå. Då känns det helt meningslöst.

Isaksson har sedan sommaren 2016 bott i det lilla gruvsamhället Norberg i Västmanland (där frun Marielle har sina rötter) och pendlat minst två timmar enkel väg till träningarna på Kaknäs. Den långa pendlingen har varit en av orsakerna till att orken trytit i år, men inte den enda.
– Man ska inte underskatta konstgräsets roll i det här, det är inte det mjukaste att kasta sig på.
Isakssons andra sejour i Djurgården blev två och en halv säsong, och flytten hem till Djurgården fick kröna hans framgångsrika karriär.
– Jag är väldigt nöjd med att komma tillbaka till Djurgården och avsluta här. Herregud, vi vann en titel! Förra året tog vi en Europaplats och det hade vi inte gjort på tio år. Det tycker jag är väldigt bra.
Isaksson menar att han aldrig var någon exceptionell talang som barn. Det som tog honom till toppen var snarare hans mentala styrka.
– Jag tror att jag har haft en bra skalle. Jag har alltid velat bli bättre och utvecklas, det har framförallt varit min drivkraft. Jag har inte haft en extrem talang eller en extrem fysik, jag tror att det är min tjurskallighet som har hjälpt mig. Att vilja se hur bra jag har kunnat bli.
Han säger att det är i perioden mellan att spelare är 14 och 23 som är de viktigaste åren, att det är då man bygger upp sig och skapar sig de avgörande grundförutsättningarna.
– Det gäller att träna, även när det inte är kul. 99 procent av de som lyckas gör det för att de hela tiden utmanar sig själva. I ung ålder är det otroligt viktigt.

Annons

För Isakssons del är det två personer som hjälpte honom extra mycket under den kritiska perioden.
– Min målvaktstränare i Trelleborg, Janne Eriksson, var väldigt duktig och engagerad. Han låg alltid på en och man fick aldrig slappna av. Kjell Frisk, min gamle målvaktstränare när jag kom till Djurgården, var också väldigt viktig.
Vad är du mest stolt över?
– Det är nog att ha spelat i landslaget. Att få göra så många matcher som jag gjort. Det är inte många som gjort det och det är jag otroligt stolt över. Och att få chansen att komma ut i Europa och spela i så många ligor som jag gjort. Det har varit spännande och intressant.
Någonting som du ångrar i din karriär?
– Nej, jag ångrar ingenting. Det finns kanske något beslut som man inte är jättenöjd med, men samtidigt tror jag sånt gör en starkare. Alla tar felbeslut, det är hur man går vidare från de felbesluteten som spelar roll. Men jag ångrar ingenting. Jag har haft turen att komma till bra klubbar. I vissa klubbar, som i Manchester City, spelade jag inte så mycket, men jag ångrar inte beslutet att gå dit. Det var rätt i min utveckling.
Vilket är det bästa beslutet som du fattat?
– Att flytta hem från Juventus och komma till Djurgården. Det var tufft att vara där ensam, jag var ung och inte riktigt mogen för det. Det var en tuff period då det var rätt tråkigt med fotboll. Jag ville bara hem. Då dök chansen att gå till Djurgården upp och det var ett väldigt bra beslut att flytta hem. Jag trivdes inte hundra rent socialt i Turin, det var mycket ensamt. Så det var ett ganska enkelt beslut.
Vad är viktigast för Djurgårdens framtid?
– Att man utvecklas hela tiden. Man ska aldrig vara nöjd med det man har, utan sträva efter att bli bättre. Det är viktigt att man inte blir nöjd och börjar dunka varandra i ryggen och säger: “fan vad bra vi har det här!” Man ska, liksom en fotbollsspelare, hela tiden sträva efter att göra det bättre och bättre, det är otroligt viktigt för att klubben ska gå framåt.
Tror du Djurgården kan ta ett SM-guld inom en snar framtid?
– Det tror jag. Det är jag helt övertygad om. Hur lång tid det tar vet jag inte men potentialen finns där. Bra supportrar, bra arena, pengar finns. Det var ganska nära förra året men räckte inte hela vägen.
Vad ska du göra nu då?
– Nu? Nu spelar jag fortfarande fotboll. Sen däremot… sen ska jag ta semester.

Andreas Isaksson tar ut sin drömelva från tiden i Djurgården:

Andreas Isaksson
Niclas Rasck, Jonas Olsson, Markus Karlsson, Mikael Dorsin
Jesper Blomqvist, Stefan Rehn, Kim Källström, Andreas Johansson
Johan Elmander, Jones Kusi-Asare

Annons