Isaksson om kraven under karriären: ”Mått dåligt och haft mycket ångest”

Han är en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna, men livet som fotbollsspelare har inte alltid varit helt enkelt för Andreas Isaksson. Nu berättar den tidigare landslags- och Djurgårdsstjärnan om de enorma kraven som han har haft på sig själv.
– Det finns gånger som jag har haft en väldig ångest innan matcher och mått dåligt, säger Isaksson i NordicBets podcast Ljugarbänken.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN NORDICBETS PODCAST LJUGARBÄNKEN

Annons

19 år efter att den allsvenska karriären tog fart i Trelleborgs FF valde Andreas Isaksson att lägga handskarna på hyllan efter årets allsvenska säsong med Djurgården, men när en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna ska försöka sammanfatta sin karriär så menar han att den hade kunnat vara ännu bättre än proffsspel i fem olika länder, 133 landskamper och sex mästerskap.

– Nej, jag nådde nog aldrig mitt max… Eller det kanske jag gjorde. Jag kanske inte var bättre. Jag kanske hade en falsk bild av att jag hade kunnat bli bättre (skratt), säger “Isak” i NordicBets podcast Ljugarbänken.

Isaksson slog igenom under våren 1999 i Trelleborgs FF, men hann inte spela mer än elva allsvenska matcher innan han köptes av de italienska giganterna Juventus. En blixtrande utveckling som han menar kan ha legat honom i fatet senare i karriären.

– Jag tror att jag har haft en enorm press på mig själv som jag tror kom av att jag slog igenom väldigt tidigt. Jag var så gott som ordinarie i landslaget när jag var 20 eller 21 kanske, så det gick väldigt fort i början och därefter kanske jag inte kom upp i den nivån som jag drömde om, men det är inte så många som kommer upp i den nivån de drömmer om heller, säger 37-åringen.

Programledare Mårthen Bergman: Vad tänkte du att det skulle bli då?
– Jag hade ju en dröm att… Alltså, eftersom det gick väldigt fort i början där med Trelleborg i elva matcher och sedan vidare till Juventus… Det kanske gick lite för fort och jag satte nog lite för höga krav på mig själv, svarar Isaksson och fortsätter:

– Jag tror att det kan ha hämmat mig lite, att jag har haft för höga krav på mig själv och jag tror att jag har känt trycket utifrån också ganska mycket.

I podcastens andra del återgår samtalet till Isakssons enorma krav på sig själv och bland annat berättar han om hur jobbigt det kunde vara att behöva hantera pressen inför en viktig match. Så jobbigt att känslorna ibland övergick i illamående och ångest.

– Det kanske är så att när jag har gjort en okej match så har jag alltid velat göra den perfekta matchen och då kanske jag har börjat fundera lite för mycket på min kapacitet. Om jag verkligen var så bra som jag trodde att jag var, säger han.

Bergman: Har det alltid varit kul att spela fotboll?
– Det är både och. Det finns gånger som jag har haft en väldig ångest innan matcher och mått dåligt, men det har mest varit innan matcherna. När matcherna väl har startat så har jag haft en bra känsla, men innan vissa matcher har jag mått illa för att jag har varit så nervös. Det tror jag väl visserligen också har gjort att jag har kunnat prestera, varit påslagen och haft rätt fokus när det väl är dags, konstaterar Andreas Isaksson och ger sedan ett konkret exempel.

– När vi mötte Danmark i playoff till EM 2016 så mådde jag väldigt dåligt innan matchen. Kim (Källström) sade likadant. Vi satt på rummet och sa att “det här är bara ångest”. Vi visste att det var vår sista chans att få spela ett mästerskap, så innan den avgörande matchen där så mådde jag rätt dåligt.