Hemligheterna bakom Hümmets hattrick: ”Kan ni A2-ytan?”

Efter två matcher utan mål kom utdelningen på nytt för Deniz Hümmet.

Hemligheten? Ett ständigt fokus på att ta sig till rätt ytor på plan.

Annons

Ett skott på ett tillslag, en chip över målvakten och en straff. Bortamatchen mot Brommapojkarna slutade på bästa sätt för Deniz Hümmet som för första gången gjorde hattrick i DIF. Matchbollen skänker han bort.

– Jag ska hämta den till Kaknäs och låta alla signa den. Sen ska jag ge den till morsan, så kan hon ha den hemma i Malmö, säger DIF:s anfallare.

– Mamma har ett sånt litet kabinett. Finns en till hattrickboll där och massa ungdomspriser. Hon gillar sånt, så jag ska ge den till henne.

Av de tre målen mot BP var Deniz Hümmet mest nöjd med trean. Han är nöjd med att han lyckades hålla sig kylig och enkelt kunde placera in ledningsmålet efter att ha runnit igenom backlinjen. Målskörden kommer sig av att han specialstuderat sina egna insatser.

– Jag har jobbat mycket och kollat otroligt mycket i efterhand. I de två första matcherna, IFK Göteborg och Häcken, där är jag inte lika involverad. Där försöker jag hitta de här ytorna. Jag vet inte om ni har koll på det om jag säger A2-ytan? Korridoren vid straffområdet. Kunna droppa ut där och bli rättvänd, kunna hitta avslut. Mina kvaliteter är väl främst när jag är rättvänd. Så försöka hamna så mycket rättvänd som möjligt.

Även på plan tänker Deniz Hümmet mycket på vilka ytor han vill vara i.
– Ja, faktiskt. Jag försöker hamna där så mycket möjligt. Det är en jobbig yta att försvara. Det är ytan mellan mittback och ytterback, där brukar de inte veta vem som ska kliva. Jag brukar kanske inte tänka “A2, A3…” men jag försöker hamna där. I vissa matcher finns ytorna, i andra matcher finns inte ytor.

Finns det ytor man inte vill vara i?
– Sättet som jag spelar på, jag vill helst vara överallt. Men jag försöker att inte droppa, för jag vill inte hamna för lågt. Jag tycker heller inte att det behövs, för vi har så pass skickliga lirare på mitten.

Har det där kommit i Djurgården eller har du alltid tänkt så?
– Jo, men det skulle jag säga. Det är sättet som jag spelar på. Spelare som jag kollar på är Benzema och Firmino. Jag är inte en traditionell nia på det sättet. Jag försöker efterlikna dem, jag är absolut inte på samma nivå, men mina kvaliteter liknar dem lite, för jag är rörlig med boll.

Förutom hattricket noterades Deniz Hümmet för en hockeyassist. Han tog felvänd emot en boll från Samuel Dahl, blev nedriven av en BP-back, men lyckades liggande i gräset slå tillbaka bollen till DIF:s vänsterback. Några sekunder senare låg bollen i nät.

– Jag var jävligt trött där. Försökte täcka bollen och vara stark. Jäkligt bra av Sampa som följde upp bra och jättesnyggt avslut av Tokmac, säger Hümmet.