Guldeffekten: DIF på väg mot historisk försäljning av årskort

Djurgården har aldrig tidigare sålt över 10 000 säsongsbiljetter. Efter SM-guldet i höstas är man nu nära sin drömgränsen.
– Matcherna under hösten gav våra besökare mersmak, säger Tomas Af Geijerstam, biljettansvarig på Djurgården Fotboll till Fotboll Sthlm.

Annons

Inget tidigare år har Djurgården sålt femsiffrigt när det kommer till antal sålda säsongskort. När klubben under fredagen gick ut med sin nuvarande försäljningssiffra låg den 9043 kort – mindre än 1000 årskort ifrån den historiska gränsen. Vid samma tidpunkt ifjol hade man sålt 4700 årskort och man går med största sannolikhet mot ett rekordår.

– Vi har under de senaste åren haft en målsättning att nå just 10 000 sålda säsongsbiljetter och det är något som vi jobbar stenhårt för. I det läget som vi är i just nu är vårt mål absolut realistiskt. Sedan är den siffran absolut inget tak utan det är en siffra vi ska passera för att sedan sälja ännu mer, säger Af Geijerstam.

Vad är det som ni gjort annorlunda på försäljningssidan i år för denna markanta skillnad jämfört med förra året?
– Vi tidigarelade deadline för att förnya sitt årskort vilket gjorde att vi kunde starta igång nyförsäljningen redan innan jul. Att vinna SM-guld och ha bra publiksiffror under höstmatcherna har även gjort sitt, det har varit trevligt att vara på våra hemmamatcher. Förra säsongen har gett mersmak för vår publik.

Du måste må bra nu på jobbet i och med att alla siffror pekar uppåt?
– Absolut, framförallt när vi sitter och pratar om det här redan i mitten av januari. Sedan ska vi vara ödmjuka till uppgiften och jobba för att göra allting bättre, men jag känner mig positiv.

På Djurgårdens klacksektion har i nuläget sålt 1600 säsongsbiljetter och där har man sagt får klubbens sida att man inte ska sälja fler än 2300 årskort. Af Geijerstam är dock inte orolig för ståplatsbiljetterna då han av erfarenhet vet att det är en sektion som tar lite längre tid att sälja ut.
– När vi tryckte på knappen och öppnade försäljningen innan jul så blev det en rusch och ju närmare vi närmar oss den sista mars kommer det att stegra. Sittplats är viktigare att boka upp tidigt då det är numrerat och ju tidigare man är desto bättre platser kan man då. På ståplats är det inte samma tryck att köpa direkt, utan där brukar det stegra mot slutet.

Under torsdagen berättade Josefine Gasslander för Fotboll Sthlm att Hammarby satt ett tak för antal sålda säsongskort på 16 000 sålda årskort. Djurgården däremot har ännu inte satt upp något liknande utan kommer sälja på fram till deadline som är den sista mars.
– Nej, vi har inget tak på antal säsongsbiljetter utan vi har en arena som tar 30 000 åskådare och vi är inte där än så att vi behöver ett tak, säger Af Geijerstam.