Från taxichaffis till elitfotbollen – Fotboll Sthlm möter Nikos Gkoulios

I sex år har Nikos Gkoulios bott i Sverige och det här blir hans tredje säsong med Djurgården. Fotboll Sthlm träffade Djurgårdens målvaktstränare för att prata om Andreas Isaksson, PK Bråtveit och förtroendet från Kim och Tolle.

Annons

På träningsplanen verkar Djurgårdens målvaktstränare Nikos Gkoulios tämligen skräckinjagande. Oavsett hur varmt det är går han klädd i underställ och skriker ut kommandon till sina spelare. “HAH! ETT! HAH! KOM IGEN! TVÅ!” Är man osäker på var Djurgården tränar är det bara att följa hans röst, den hörs från ett långt avstånd. Men när träningen är över är det en annan Nikos som möter mig utanför matsalen på Djurgårdens all inclusive-hotell. Det är en varm 39-årig grek som är sugen på att berätta sin historia. Hur han efter bara fyra år i Sverige plötsligt skulle träna landets kanske mest meriterade målvakt och hur tiden med Isaksson ändrat hans bild av hur en målvakt bör vara.

Nikos inledde sin fotbollskarriär i den grekiska klubben Larissa. Totalt gjorde han fjorton säsonger som proffs i hemlandet och representerade en rad olika klubbar i den grekiska högsta och näst högsta divisionen. Men när den ekonomiska krisen var som värst i Grekland beslutade familjen att flytta till Sverige. Grekland var inget bra land att uppfostra tre barn i och eftersom Nikos fru Mary hade svenskt medborgarskap hamnade familjen i Stockholm. Innan Nikos kom in i den svenska fotbollen jobbade han en period som taxichaufför och personlig assistent. Men efter omkring två år i Sverige fick han jobb som konsultande målvaktstränare i IK Frej, som då spelade i division 1. Det var sedan tack vare IK Frejs före detta tränare som Nikos hamnade i Djurgården.

Bartosz Grzelak, som vintern 2017 var assisterande tränare i AIK, hade en bra relation med Bosse Andersson och la in ett gott ord för Nikos efter att den mångårige målvaktstränaren Kjell Frisk gått i pension. Efter två arbetsintervjuer ringde Bosse upp Nikos och förkunnade att han hade fått jobbet.
– Jag hade en stor utmaning framför mig, jobba med Andreas Isaksson. Det var lite konstigt på olika sätt. Om jag skulle misslyckas med Isaksson kanske fotbollsdörren skulle stängas för mig inom svensk fotboll. Om jag hade ett bra samarbete skulle allting bli lättare, berättar Nikos.
Han berättar att de första två till tre månaderna på det nya jobbet var kritiska. Det var i början som han behövde övertyga målvakterna om att hans metoder var bra och någonting som skulle få dem att utvecklas. En tid han nu kan se tillbaka på med lättnad.
– Det gick bra. Jag tror att de var nöjda med mitt jobb, jag var åtminstone nöjd med deras jobb.
Hur var det att jobba med Isaksson? Han är ju kanske Sveriges bästa målvakt genom tiderna.
– Inte kanske, han är Sveriges bästa någonsin, det är jag övertygad om. Han hjälpte mig mycket. Han var jätterolig som människa och 100 procent professionell på varje träning. Han var väldigt open minded och redo att lyssna på mig och ta till sig mina idéer.
Vad kan du bidra med till en spelare som Andreas Isaksson?
– Min teori är att man inte kan ändra på en stor målvakt som Isaksson. Han var 36 när vi började jobba tillsammans. Min roll var att hjälpa honom att hålla sig i form och samtidigt jobba med några små detaljer för att hålla hans intresse uppe. Jag tror att jag lyckades med det och jag tror att han var nöjd med vårt jobb.
Vad var svårast med honom?
– Att jag också var tvungen att ge allt på varje träning. När man jobbar med någon på den nivån är det jättelätt att de tappar intresset. Du måste visa nya grejer varje dag och försöka hitta detaljer som de är intresserade av att lyssna på. Jag var på tårna och han hjälpte mig också väldigt mycket. Jag har börjat kolla på fotboll på ett sätt som jag inte gjort tidigare. Till exempel finns det mål som supportrar och tränare tycker var omöjliga för målvakten att ta, men jag lärde mig att det inte fanns något mål som Isaksson inte kunde göra någonting åt.

Annons

Nikos ingick inte i Özcans egna stab, så när nya tränare kom in var han kvar. Han berättar att han tycker att förändringen i ledarstaben verkar spännande och att ledare och spelare nu måste anpassa sig snabbt till varandra.
Hur mycket bestämmer Kim och Tolle över dig och ditt jobb?
– Från dag ett har de visat mig full respekt och gett mig det utrymme jag behöver för att kunna göra ett bra jobb. På det sättet har de hjälpt mig mycket. För en målvaktstränare är det jätteviktigt att tränarna lyssnar på min åsikt och ge mig förtroende. Jag tycker vi har en jättebra relation jag och tränarna.
Vad gör dig till en bra målvaktstränare?
– Jag kan inte säga om jag är en bra målvaktstränare! Då får du fråga Kim, Tolle eller målvakterna. Men jag kan beskriva vad som är en bra målvaktstränare. En bra målvaktstränare är han som har alla målvakterna på en bra nivå samtidigt, redo att spela och hjälpa laget. En tränare som hjälper målvakterna att utvecklas varje dag. Varje dag försöker jag lära mig nya grejer och jag kollar på hur stora målvaktstränare jobbar utomlands, det är jätteviktigt. Jag gillar aldrig att säga: “jag vet bäst”. Det som passar bättre för mig är att säga: “jag vill lära mig”, varje dag.
Hur viktigt är det att variera träningarna? Det känns som att målvaktsträningar ofta är väldigt lika varandra.
– Jag försöker variera och göra olika övningar nästan varje dag eftersom målvakterna efter två, tre veckor börjar tröttna på att göra samma övningar. Syftet med övningarna kanske är det samma, men utförandet är olika. Det är bra att variera och prova nya grejer. Ibland kan man testa en ny övning som inte alls fungerar och då får man ta bort den ur programmet.

Inför den här säsongen har Djurgården värvat in en ny tilltänkt förstemålvakt. Än så länge är det inte många som har sett mycket av PK Bråtveit, den som har bäst koll på nyförvärvet är troligtvis Nikos Gkoulios.
– Han är inte en typisk svensk målvakt. Och vad menar jag med det? Jo, han är inte 195 centimeter. Han är lite kortare men han är jättesnabb, explosiv, bra med fötter och en rolig målvakt att titta på. Jag tror att han kommer att imponera i år.
Vad har han jämfört med andra målvakter i serien?
– Inom svensk fotboll gillar alla stora målvakter. Nästan 90 procent av alla målvakter i Allsvenskan just nu är över 190 centimeter. För mig spelar längden ingen roll, jag kollar på andra grejer. På det viset är PK någonting nytt, men han är en bra målvakt.
Vad måste han förbättra?
– Det finns mycket som han måste jobba mer på. Han är bara 23 år. Jag skulle vilja att han blir lite starkare, lär känna hela truppen och pratar mer. Han har varit lite tyst till en början, men det är normalt. Han har bara varit i Sverige i några veckor och har inte kommit lagkamraterna så nära. Men det kommer att bli bättre, det är jag säker på.
Hur tycker du att den generella nivån är i Allsvenskan på målvakter?
– Vi har en bra nivå men jag tycker att det måste bli lite bättre. Som jag sa, i Sverige gillar alla stora starka målvakter. De kanske inte är så spektakulära och inte så bra med fötterna, de värderar bara skottstoppare. Där vill jag se en förbättring nivå inom svensk fotboll, fler mångsidiga målvakter. Men det kommer en ny generation med svenska målvakter som visar på dessa egenskaper, så jag tror det kommer bli väldigt bra i framtiden.