Från nedflyttning till guldstrid: ”Det är som natt och dag”

Inför säsongen vände Elliot Käck hem till Djurgården efter ett kaotiskt år i norska IK Start.
Nu trivs vänsterbacken med fotbollen och sina nygamla tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.
– Det har bara varit ren glädje sedan säsongsstarten, säger 29-åringen till Fotboll Sthlm.

Annons

För två år sedan var Elliot Käck med och tog Djurgården till Europaspel för första gången på tio år. Därefter lämnade han för ett äventyr i den norska ligan – som dock blev kortvarigt. Inför denna säsong vände han tillbaka till Blåränderna och tog genast hand om vänsterbacksplatsen.
– Jag känner ju Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf väl sedan tiden i Sirius, så jag har kanske haft en liten fördel som vet hur de vill spela. Jag tycker att deras fotbollsfilosofi passar mig väldigt bra som spelare också. Jag har njutit från första träningen när jag kom hit, säger 29-åringen till Fotboll Sthlm.
– Jag hade en tung säsong i Norge förra året. Det var mycket tankar och bekymmer som släppte när jag kom tillbaka till Stockholm. Det har bara varit ren glädje sedan säsongsstarten.

Kim och Thomas har gett dig en central roll i Djurgården, nästan som en spelfördelare. Hur är det?
– Jag tycker att det är en av mina styrkor. Att jag är ganska bra på att vara delaktig genom mitt passningsspel. Jag behöver kanske inte löpa längs kanten hela tiden utan jag kan komma in och bidra mer centralt. Tidigare tränare har kanske inte uppskattat det lika mycket som Kim och Tolle gör. De jobbade väldigt mycket med mig i Sirius med just vändningsspelet. Att inte alltid bara rikta in sig på att spela längs vänsterkanten utan se hela planen. Det passar mig väldigt bra.
Du har ju nästan spelat som en mittfältare i vissa matcher?
– Ja, i vissa matcher. Men sedan har vi ju lagt upp det så taktiskt i vissa matcher. Att kanske trycka upp Aslak Fonn Witry lite mer och ta in mig mer centralt och så har vi en bred ytter. Då blir det mer som en 3-4-3 fast än vi spelar med en fyrbackslinje.

När Käck flyttade till Norge var det med stora ambitioner. Nykomlingen IK Start storsatsade under ledning av den tidigare DIF-tränaren Mark Dempsey. Massor av spelare plockades in, men säsongen var kaotisk från första stund. Till sist åkte Start ur Eliteserien – samtidigt som man gick 46 miljoner back under året. Att Käck i vintras kunde vända tillbaka till Djurgården – som nu har häng i guldstriden – är han tacksam över.
– Det är ju som dag och natt. Här kom jag in i en fungerande klubb med spelare som har väldigt mycket erfarenhet av allsvenskan. Det känns som att vi har spelare som är på samma nivå. I Start var det ett lagbygge som fallerade totalt. Det var väldigt spridda skurar på kvalitet i trupp och i organisation. Det går inte ens att jämföra de två klubbarna.

Trots att det gick som det gick i Norge ångrar inte Käck att han tog chansen att spela utomlands.
– Nej, inte över huvud taget faktiskt. Jag tror att det var väldigt viktigt för mig som person att få känna att jag har testat på ett äventyr. Jag tror även att det har bidragit till att jag har ett helt annat lugn i Djurgården nu. Att jag vet att det kanske inte är bättre någon annanstans. Som fotbollsspelare är man sugen på nya utmaningar och det var kanske min enda chans att testa på något nytt och spela utomlands. Jag tror att det bara har gett mig positiva erfarenheter. Sedan kan man ifrågasätta klubbvalet men då lät det som att det var ett bra projekt på gång.
Hur känns det att vara tillbaka i Djurgården?
– Jag känner att Djurgården är min klubb och jag har varit här sedan jag var fem år gammal. Jag trivs otroligt bra och det känns verkligen som hemma överallt.

LÄS MER. Danielson: ”Tror stenhårt på att Djurgården vinner guld”

Foto: Bildbyrån