Från korpfotboll till titeljakt – Fotboll Sthlm möter Curtis Edwards

Curtis Edwards var med om att ta Östersund från anonymiteten till Europa League-slutspel.
Nu är han redo för nästa steg: att slåss i den allsvenska toppen med Djurgården.
– Vi måste hundra procent sluta topp-tre, säger engelsmannen i en intervju med Fotboll Sthlm.

Annons

Igår kväll presenterade Djurgården sitt senaste tillskott i truppen: Curtis Edwards. Engelsmannen kommer senast från Östersund där han spelat under tre framgångsrika säsonger. Den 30 juli gick Edwards kontrakt med Jämtlandsklubben ut och Djurgården behövde därför inte betala någon övergångssumma.

Edwards har ryktats till flera klubbar under våren, bland annat till Hammarby. Men till slut blev det alltså Djurgården.
– Jag är väldigt glad över att starta ett nytt kapitel. Det är spännande att komma hit till nya supportrar, nya lagkamrater och nya tränare som jag måste imponera på. Jag känner mig som en ny person och är väldigt glad över att komma hit och visa alla vilken spelare jag är, säger Edwards.

Vad var det som lockade dig?
– Uppenbarligen är det en väldigt stor klubb i Stockholm. De har riktigt bra supportrar, en bra arena och tränarna är väldigt bra. De vill spela en bra fotboll och de kräver mycket i spelet utan boll. Man måste jobba hårt. Jag känner även till alla spelare från att ha tittat på Allsvenskan. De har en riktigt stark trupp.

Pratade du med Kim och Thomas innan du skrev på?
– Ja. Jag pratade med dem för en månad sedan och vi fick ett genombrott. De var väldigt positiva och ville att jag skulle komma hit. De gillade mig och litade på mig, så det var verkligen roligt att höra.

När jag pratade med Thomas om dig så sa han att han ser dig i en kreativ roll på mittfältet. Hur ser du på det?
– Det är min favoritposition och jag är bäst när jag får bollen. Då kan jag styra spelet och komma in i straffområdet och göra mål och assist. Men om de behöver täcka upp någonstans, ytterback eller yttermittfältare, så gör jag det med glädje. Jag vill bara spela och jobba hårt.

Djurgården ligger för tillfället på en tredjeplats med en match mindre spelad än toppkonkurrenterna. Var titelchansen något som lockade dig också?
– Ja. Jag kände till spelarna och tränarna och ambitionen om att gå till Europaspel. De vill spela i Europa varje år och nu ligger vi väldigt bra till så det var en positiv del. De har gjort det väldigt bra och jag vet att det är svårt att komma in och spela direkt. Men jag ska jobba hårt och när jag väl får chansen så tar jag den förhoppningsvis.

Du är 25 år gammal och kontraktet med Djurgården är på 3,5 år. Hur ser du framtiden?
– Jag hade ett samtal med Bosse Andersson som sa: ”Djurgården inte är som ett fängelse. Kom hit, gör bra ifrån dig för vi säljer spelare.” Men jag vill komma hit och säkra en plats och njuta av fotbollen. Förhoppningsvis vinner vi många matcher och sedan får vi se vad som händer.

Under Curtis Edwards tre säsonger i Östersund har de inte bara klättrat i seriesystemet, utan även vunnit svenska cupen och spelat sextondelsfinal i Europa League mot Arsenal. Men större delen av framgångssagan skedde under Graham Potters tid som tränare i Östersund och i år har det inte alls fungerat så väl under Ian Burchnall. Edwards menar att hans kontraktssituation och intressespekulationerna gjort det hela jobbigare.
– Det är knepigt eftersom jag uppenbarligen haft kontrakt med Östersund. Jag har tränat varje dag och spelat matcherna och har inte haft så mycket tid till att fokusera på något annat. Jag visste att jag skulle lämna Östersund. Jag planerade flytten medan jag tränade och spelade för Östersund så det har varit ganska tufft.

Var det svårare att prestera?
– Jag försökte fortfarande ge hundra procent i varje match. Uppenbarligen fick vi inte med oss så bra resultat. Mina prestationer var inte så bra och jag är inte nöjd över dem. Men det var inte på grund av att jag visste att jag skulle lämna, det var för att laget inte gick bra.

Hur ser du på lagets prestation under våren?
– Väldigt dålig. Laget har haft mycket skador och vi hittade inte formen tillräckligt bra. Vi gjorde det bra i perioder men om man summerar alla 16 omgångar så bevisar tabellen verkligheten. Senaste två åren har Östersund varit ett lag som dominerat bollinnehavet och den här säsongen har inte alls varit så. För mig har det varit pendlande prestationer och jag har inte riktigt kommit in i det. Det har varit tufft.

Men från en tuff vårsäsong i Östersund går Curtis Edwards nu en ljus höst till mötes. Djurgården har överträffat de flesta förväntningarna och ligger för tillfället på en tredjeplats med chans att bli serieledare i nästkommande match. Just innermittfältet med Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad har haft en stor del i framgången. Men hur lång tid ska man förvänta sig att det tar för Edwards att anpassa sig till laget?
– Att komma in och lära sig hur de vill spela kan ta några veckor. Men killarna i laget verkar vara väldigt trevliga och de välkomnade mig i dag. Det känns väldigt bra just nu och om min framtid. Vi måste hundra procent sluta topp tre. Jag vet att alla spelarna tror att vi kan utmana om förstaplatsen. Om vi lyckas bibehålla formen från vårsäsongen så kommer vi vara att väldigt nära.

I Östersund spelade ni verkligen ”possession-baserat” och Djurgården vill också gärna ha bollen. Hur ser du på likheterna?
– Ja, Djurgården vill gärna ha bollen. Men de jobbar hårt för varandra med bollen och är ett väldigt bra lag. Sedan har de en väldigt stark defensiv och mittfältet jobbar hårt. Om de inte har bollen så jobbar de väldigt hårt för varandra och om saker inte går som planerat så gör de allt för att ta tre poäng. Det är bra.

Kommer du behöva anpassa dig till spelsystemet och filosofin?
– Jag tror inte det. Det är därför Djurgården passar mig. Som du sa, det är ganska likt hur det var i Östersund. Jag kan komma in och spela bra fotboll men även jobba hårt utan bollen. Jag tror inte att det blir en så stor skillnad förutom med alla supportrar.

Hur blir det att gå från Jämtkraft arena till Tele2 arena och massor av supportrar?
– Det kommer bli bra. Jag tror att det hjälper en som spelare när man ser alla passionerade supportrar som vill se sitt lag vinna. Det ger dig 20 procent extra. Jag kan inte vänta på det.

När Djurgården offentliggjorde att man värvat Curtis Edwards publicerade de en intervju med sitt nyförvärv på klubbens hemsida. I intervjun nämner 25-åringen att han för sex år sedan spelade korpfotboll med sin pappa i Middlesbrough. Edwards hade tillhört storklubben Middlesbroughs akademi, men inte varit tillräckligt seriös, enligt honom själv. Som 19-åring var han därför ledig att lira med sin pappa och hans polare på söndagarna.
Edwards skiner upp när ämnet tas upp.
– Jag har en bild någonstans på mig, min pappa och min bror. Det är bevisligen ett enormt steg från det till var jag är nu. Men det var en rolig tid i mitt liv.
Hur bra var du där?
– Jag var främst anfallare och gjorde väldigt mycket mål, haha. Vi hade ett väldigt bra lag och vi gjorde det bra där. De vill att jag ska tillbaka och spela där. Jag kan kanske få det att fungera någon gång.

LÄS MER. Erik Berg långt ifrån spel: ”Inte aktuell på en bra stund”

LÄS MER. Lagerlöf hyllar nyförvärvet Edwards: ”Extremt smart spelare”