Från bänken till SM-guldet – texten som vi slängde i papperskorgen

Tommi Vaiho blev den osannolike hjälten.
Sedan petades han.
Här är intervjun som var tänkt att publiceras inför förra omgången.

När Tommi Vaiho ställdes åt sidan mot Kalmar FF var det snudd på en unik petning. I alla fall om han fortsätter att nöta bänk. Ingen allsvenskan guldmålvakt under de senaste 15 säsongerna har ställts åt sidan året efter.

Men nu spelade som bekant PK Bråtveit mellan stolparna i 5-0-segern. Tungt för Vaiho – och tungt för oss på Fotboll Sthlm som precis gjort en längre intervju med 31-åringen om hur han kunde gå från bänken till att ta en av huvudrollerna i ett guldlag. När beskedet kom att Bråtveit skulle spela blev texten helt plötsligt helt inaktuell.

Men vi tycker ändå att intervjun – där målvaktstränaren Nikos Gkoulios också deltog – hade något, så därför slänger vi ut en del av den här istället. Ni får helt enkelt läsa den med inställningen att den senaste veckan inte har inträffat.

Här är ett utdrag:

Sommaren 2017 förstärkte Djurgården sin målvaktsuppsättning dubbelt upp. För i samma veva som Tommi Vaiho kom hem från Gais anställde man även Nikos Gkoulios som målvaktstränare. 40-åringen med förflutet som målvakt i den grekiska högstaligan började direkt att jobba med Tommi Vaiho som fick rollen bakom Andreas Isaksson.
– Det var en svår situation för Tommi då Andreas tydligt var nummer ett i laget. Alla visste att ifall han var frisk så skulle han spela. Isaksson var speciell för Djurgården och är enligt mig en av de bästa målvakterna i det här landet genom alla tider, säger Nikos Gkoulios.

Nikos berättar hur Vaiho jobbade stenhårt från start efter att han anslutit till Djurgården på nytt. Framförallt med fysiken som inte var på topp efter åren i Superettan med GAIS.
– Hans prestationer kom som en överraskning för många, men inte för oss som sett honom på träningarna varje dag. När han kom till Djurgården förstod Tommi att han behövde utveckla sin fysik för att kunna prestera bättre, något som vår fystränare Viktor (Helander) hjälpt honom med och gjort ett fantastiskt jobb med.

Upplevde Vaiho honom som otränad när han kom tillbaka till Djurgården?
– Nej, men spelar man i en klubb som GAIS är inte förväntningarna lika höga som i Djurgården. Här vill klubben utmana om guldet varje år och ta sig ut i Europa, det var ett steg framåt för honom som innebar ännu hårdare jobb. Samtidigt var Djurgården helt rätt miljö för honom, det här är hans andra familj kan man säga, säger Nikos och utvecklar:
– Jag och Viktor gjorde en planering hur vi skulle kunna utveckla Tommi, både fysiskt, tekniskt och taktiskt. Det är tre saker som man måste kunna kombinera som målvakt. Det förstod Tommi direkt och började jobba hårt med Viktor inne i gymmet och sprang även extra efter träningarna.

På träningsplanen såg den nye målvaktstränaren en målvakt som var duktig på att rädda bollar men som sällan tog sig ut och vågade dominera sitt eget straffområde.
– Tittar man ute i världen så måste målvakter i dagens fotboll röra sig ut och förhindra avslut och inte bara rädda bollar. När man står kvar på linjen blir vi målvakter passiva. Vi måste ställa om oss mentalt och börja ställa frågor till anfallarna, då blir vi mer effektiva i spelet.

Vaiho medger att den nya grekiska filosofin att vara en mer “offensiv” målvakt var svår att greppa i början och att det tog lite tid innan duon hittade varandra.
– Nikos är en väldigt duktig målvaktstränare och tittar mycket på andra klubbar ute i Europa. Han har nya ideér och det tog ett par månader innan det lossnade. Hans övningar var annorlunda jämfört med vad jag hade gjort tidigare, men när jag väl började förstå honom så har det blivit bättre och bättre.

Nikos skrattar till när han hör Vaihos kommentar.
– Det kanske var språket också, min dåliga svenska. Men det är normalt, det tar tid för alla spelare att anpassa sig till sin nya tränare.

När Vaiho beskriver den första tiden under sin nya målvaktstränare menar han att det var de små detaljerna som ställde till det en aning under inlärningsprocessen.
– Det var en stor skillnad i början och det tog såklart några månader. I början funderade man på alla detaljer och det skedde inte automatiskt, då tar det någon extra sekund innan kroppen reagerar och allt skiter sig. Sedan lossnar det och småsaker kommer på plats och man blir bättre hela tiden. Idag har jag en aggressivare position, plockar mer inlägg och bryter farligare lägen.

Samtidigt poängterar Nikos att det var en duktig målvakt som kom till Djurgården redan 2017 och att han inte vill förändra Tommi Vaiho utan utveckla honom.
– Vi är på väg att göra honom till en mer framåtlutad målvakt, men det kommer att ta tid. Samtidigt måste vi behålla hans spelstil, annars blir det som att säga att han var en dålig målvakt, men det var han inte. Tommis bästa egenskaper är att han räddar skott och är en fantastisk linjemålvakt. Det är inte lätt när man är 30 år att förändra ens spelstil, men vi har fokuserat på att han ska läsa spelet lite tidigare och förhindra situationer och inte bara rädda bollar.

Den 31-årige målvakten håller med i förklaringen.
– Innan var jag rätt passiv men bra på linjen, vilket jag hoppas att jag fortfarande är.

Under förra säsongen fick Vaiho utdelning för det hårda jobbet ute på träningsplanen. Efter två raka säsonger på bänken fick han chansen när nyförvärvet PK Bråtveit inte imponerade, vilket var starten på en otrolig höst. På de 20 matcher som finländaren fick stå släppte han bara in tio mål och höll hela tolv nollor.
– När Tommi väl fick chansen av Kim och Tolle var han fokuserad och redo till etthundra procent och levererade på en jättehög nivå. Det här året är förväntningarna ännu högre eftersom han satte ribban högt förra året. Min förhoppning är att han kommer att fortsätta prestera på den höga nivån då alla vet att 31 år för en målvakt innebär karriärens bästa tid. Så länge som Tommi håller sig borta från skador kommer han bara att bli bättre och bättre.

Den lågmälda målvakten håller med om att han ifjol gjorde sitt livs bästa säsong, men säger samtidigt att han inte ser varför den formen ska hålla i sig även i år.
– Jag spelade stabilt och gjorde det jag skulle göra: rädda bollar. Förra året flöt på bra och jag känner mig i bra form även nu, men det är två mål i inledningen av Allsvenskan som gör att prestationen försvinner. Men jag är tränar på bra och tvivlar inte på mig själv.

De två målen som Vaiho syftar på är det avgörande målet mot Örebro SK i den andra omgången följt av ett sent beslut som tillät Christoffer Nyman att skjuta in ledningsmålet på Östgötaporten.
– Mot Örebro kunde jag gjort det bättre. Han viker in och skjuter framför Aslak Witrys ben, ett jäkla billigt skitmål. Mot IFK Norrköping gör jag mycket bra saker, men jag är en tiondels sekund sen på bollen. Får jag bara upp en hand så är det ingen fara, men nu går den in. Det är små marginaler men i övrigt tycker jag att jag gör en helt okej match.

Nikos håller med i analysen.
– Tittar man på målet mot IFK Norrköping i detalj ser man att Tommi backar lite innan han bestämmer sig för att gå mot bollen. Det är smådetaljer som gör skillnad och som vi jobbar med. Det positiva är att Tommi förstod direkt vad han kunde gjort bättre, säger han och utvecklar:
– Jag brukar säga att en bra målvakt är inte är en felfri målvakt, utan en målvakt som inte repeterar sina fel utan hanterar sina misstag.

Finns det mål som en målvakt inte kan göra något på?
– Min filosofi är att det finns någonting att göra bättre på alla insläppta mål. Ibland kan man styra försvaret bättre eller ta en annan position innan skottet eller inlägget. Säger man att det varit ett fantastiskt mål och att det inte går att göra någonting, det hjälper inte spelarna att utvecklas.

Foto: Bildbyrån

Annons