Finndell om sin tuffa resa i DIF: ”Jag var väl lite ung och omogen”

Hampus Finndell kom till Djurgården för tre år sedan med höga förväntningar på sig.
Efter en utlåning till Dalkurd ifjol är mittfältaren tillbaka för att konkurrera på riktigt.

– Jag känner mig mer komplett nu, både som spelare och person, säger 20-åringen till Fotboll Sthlm.

Annons

Som 16-åring valde Hampus Finndell att lämna Stockholm för en flytt till nederländska Groningen. Efter ett och ett halvt år valde mittfältaren att vända hem till Sverige och presenterades av Djurgården inför säsongen 2018.

Flytten hem blev dock inte som Finndell hoppats på då han inte fick en enda spelminut i Allsvenskan under tränaren Özcan Melkemichel.
– Det har varit lite upp och ner här i Djurgården för mig. När jag kom var jag 17 år, det är nog många som glömt att jag än idag bara är 20 år, säger Finndell.

Känner du att förväntningarna på dig var för höga när du kom till Djurgården? 
– Nej, men det är klart att jag kan titta tillbaka med facit i hand och inse att jag var lite väl ung och omogen. Sedan gick laget som tåget där vi vann cupen och SM-guld, det är svårt att klaga när vi vinner titlar. Det var bara försöka knyta ihop och hålla huvudet högt, något jag ska försöka att göra. 

Med ett förflutet i Brommapojkarna kände Finndell redan en del spelare i Djurgårdens trupp, något som hjälpte honom under den tuffa inledande perioden i klubben.
– Det är klart att det gick upp och ner med att hålla huvudet högt, alla vill ju spela så mycket som möjligt. Det gäller att ha folk runt omkring sig som pratar med en och ger dig råd, något som jag tycker att alla gjort i Djurgården. Både tränare och spelare har tagit hand om mig sedan jag skrev på.

Någon lagkamrat som betytt extra mycket?
– Ja, där är det flera som har lämna. Jesper Karlström, Jacob Une Larsson och Jonathan Augustinsson, men jag kan egentligen nämna allihop.

Inför fjolåret lånades Finndell ut till Dalkurd i Superettan, vilket blev hans första säsong som ordinarie på seniornivå. Laget vann dock bara sex matcher under säsongen och föll ur Sveriges näst högsta serie efter kvalförlust mot Landskrona.

Trots det tunga fjolåret känner ändå Hampus Finndell att det utvecklade honom som spelare.
– Jag känner mig mer komplett, både som människa och som spelare. Förra året lärde jag mig att springa mer i defensiven och att bara få matcher utvecklar dig som spelare hur mycket som helst. Jag spelade i ett lag som försökte att föra matcherna men det gick inte riktigt hela vägen, jag fick gnugga mycket i defensiven istället.

Den här säsongen är 20-åringen tillbaka i den blårandiga tröjan och har även fått en del speltid under försäsongen. I den senaste cupmatchen i segermatchen mot IK Brage startade Finndell på mittfältet tillsammans med Rasmus Schüller och Magnus Eriksson.
– Det var inte min bästa insats, men det viktiga var att vi vann.

Vad tyckte du saknades i ditt spel?
– Jag borde gjort minst två mål. Jag är alltid självkritisk.

Om vi blundar för målchanserna, hur tykte du att spelet kändes?
– Jag tycker att jag har fått en ganska passande roll för mig. Sedan var det lite tuffare i den första halvleken där vi inte kunde sortera pressen mellan mig och Chilufya, vi visste inte vem som skulle droppa när de överbelastade på deras högerkant. I den andra halvleken löste vi det bättre.

Hur fungerar det att spela med Magnus Eriksson och Rasmus Schüller på mittfältet?
– Jag tycker att vi har ett bra samarbete med ganska tydliga roller. Rasmus är en duktig bollvinnare medans Magnus har en fin fot och kan droppa ner lite medans jag kan stanna kvar lite högre upp.

Det måste vara skönt att ha en städerska, som Rasmus Schüller, bakom som tar bort allt defensivt?
– Ja, det gynnar en själv att man har den tryggheten. Sedan är han väldigt bra i att coacha mig på planen.