Ett snabbare DIF siktar mot cupguld: ”Förbättrat oss markant”

Djurgården kliver in i cupen med målsättning att vinna turneringen. Enligt tränaren Thomas Lagerlöf gör man det med en betydligt snabbare trupp än i fjol.
– Där har vi förbättrat oss markant, säger han till Fotboll Sthlm. 

Annons

På söndag är det dags för årets första tävlingsmatch då Djurgården ställs mot Brage i Svenska Cupen. Under torsdagen tränade laget på Tele2 Arena där en rad namn saknades på grund av skador.
– Skadeläget blir bättre och bättre, men vi har bakslag i Isak Hien, Jesper Nyholm och Erik Berg som vi inte räknar med. I övrigt har Elias Andersson och Elliot Käck var med oss under de senaste träningarna men inte helt fullt då de ligger lite efter i fotbollsmängd. Båda skulle säkert, om det krisar, kunna vara med i en trupp på söndag, säger Thomas Lagerlöf till Fotboll Sthlm.

I övrigt joggade målvakten Jakob Widell-Zetterström bredvid planen under träningen då han fått en sträckning i sin ena axel.

Lagerlöf menar att Djurgården går in i turneringen med sikte på Europaplats.
– Vår målsättning är att vinna cupen då vi inte är klara för Europa. Det är vi tillräckligt bra för att göra men sedan finns det andra lag som också är det.

Förra året blev Svenska Cupen allt annat än en succé för Djurgården. Efter poängtapp borta mot Sandviken och förlust mot Mjällby tog resan slut redan i gruppspelet.
– Man har nästan hunnit förtränga det, men vi var inte riktigt på plats i fjol. Det är svårt att sätta fingret på det, men vi var inte beredda på utmaningen och trodde att det skulle lösa sig av sig självt. Det gör det inte.

Lagerlöf menar att årets trupp är annorlunda än förra årets, något som märks på träningar och som förhoppningsvis kommer att synas i cupspelet.
– Det känns som att vi är på en annan plats nu. Vi har en grupp med spelare som är snabbare och lägger ner mer löpmeter i hög fart, det visar alla mätningar som vi har gjort. Sedan ska allt sitta ihop också, men det brukar ordna sig om man är beredd att jobba hårt för varandra och ser varje träning som ett till utbildningstillfälle.

Är det stor skillnad på träningarna i år jämfört med förra året?
– Ja, förra våren blev speciell med ett uppehåll såklart, men det är en ganska stor skillnad. Vi visste att vi skulle bli ett snabbare lag, det är bara att titta på vilka spelartyper som kommit in och ut, men inte att det skulle vara så här många meter i skillnad i hög hastighet. Där har vi förbättrat oss markant.

Kan det vara så att förra årets trupp var mätt efter guldet?
– Nej, det är nog fel ord. Men utan publik och med ett uppehåll under våren där man inte ens fick spela träningsmatcher, det påverkade inte Sirius och Mjällby som tyckte det var skitkul ändå att spela Allsvenskan. Jag tror att det kan ha påverkat etablerade spelare som varit med i flera år och som tänder till när de får spela inför storpublik.

LÄS MER: Det bästa om Djurgården 2021 – all långläsning samlad på en sida

LÄS MER: Försäsongselvan – de har varit bäst i Stockholm under vintern