Erik Berg: ”Jag skulle inte vilja ta med en nioåring på ett derby”

Erik Berg gillar stämningen som Djurgårdens supportrar skapar på matcherna.
Men han tycker också att det är för många som går över gränsen.
– Idrotten är en machokultur där man förväntas klara allt, säger mittbacken i en intervju med Café.

Annons

Erik Berg är Sveriges bäst klädda man 2019, enligt magasinet Café. I samband med utnämningen har magasinet gjort en lång intervju med Djurgårdens mittback om livet på och utanför planen. Berg berättar bland annat om hur han övergav en topplön i FC Köpenhamn och flyttade till Stockholm för kärleken Carinas skull. Han beskriver också en fin tillvaro i Djurgården, men han tycker att det finns problem på läktarna som borde diskuteras mer.
– Jag uppskattar verkligen supportrarna och den stämning som byggs upp på en arena inför en viktig match. Men samtidigt vill jag inte ta med en nioåring på derby, för där finns också vuxna män som skriker könsord. Det kastas in raketer på planen, på familjeläktaren. Jag glömmer aldrig i Köpenhamn när Ludwig Augustinsson fick en död råtta på sig när han skulle slå en hörna… För oss är allt det där så normaliserat, och det är synd. Jag har pratat mycket med Carina om det här. Om hon skulle vara med om något som liknar det vi upplever i sitt jobb skulle det bli polisanmälningar och åtal. Men för oss är det vardag, något vi bara förväntas att hantera.

Intervjun handlar även en hel del om Bergs modeintresse som funnits där sedan uppväxten i Falkenberg och sedan byggts på under åren i Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Berg lyfter fram Aerosmith-sångaren Steven Talor som en inspiration.
– Jag har alltid dragits till en manlighet som inte kräver att man är så stereotyp. Jag tycker att det är självklart att man kan klä sig i plagg som uppfattas som mer kvinnliga. Det har nog funnits både ett och två plagg i mina garderober genom åren som jag köpt på damavdelningen. Stickat, sjalar… Kvinnors material och skärningar är ofta så mycket mer intressanta och snygga. Tyvärr är min kropp inte gjord för damkläder. Jag är alldeles för stor och för lång. Jag har varit avundsjuk många gånger på till exempel alla snygga byxor som finns för tjejer, som jag inte kan ha.

FOTO: Bildbyrån