Emir Kujovic lovar leverans i DIF: ”Jag har mer att ta fram”

Emir Kujovic lämnade knaper speltid och träningsmatcher i Tyskland och flyttade rakt hem till en guldstrid.
Anfallaren har redan presenterat sig för hemmapubliken – men han lovar mer.
– Även om det har gått bra i vissa matcher vet jag att jag har mer att ta fram, säger 31-åringen i en intervju med Fotboll Sthlm.

Annons

Emir Kujovic övergång till Djurgården blev en uppmärksammad affär under sommarfönstrets sista dag. Till slut löste sig den invecklade historien och anfallaren har sedan dess både hunnit debutera och sätta ett tydligt avtryck, bland annat med sina två sena mål i den tajta matchen mot Helsingborg.

När Fotboll Sthlm sätter sig ner med Emir Kujovic är det påtagligt att han trivs på Kaknäs och i Djurgården.
– Min tid här har varit bra, bara positivt. Det har inte varit så svårt att komma in i laget. Fotbollsmässigt har det gått bra och vi har varit där uppe i hela tiden. Sedan har grabbarna i laget varit schysta allihopa, så det har varit bra, säger Emir Kujovic till Fotboll Sthlm.
Har det gått över förväntan på plan?
– Både ja och nej. Nej för att jag tror på mig själv och jag vet vilka kvaliteter jag har. Men sen är det klart att första tiden här gick man mycket på adrenalin och så. Det har mest varit träning och träningsmatcher i Tyskland. Man får ändå respektera att jag inte har spelat matcher som gäller någonting på ett och ett halvt år. Även om det har gått bra i vissa matcher vet jag att jag har mer att ta fram.
Hur är din fysiska status nu?
– Den är okej. Jag är ju inte skadad och jag har inga problem på så sätt. Men det är som med alla andra, man behöver kontinuiteten av att spela matcher. Även här har det varit någon match från start och någon match på bänken. Man vill ju spela så mycket som möjligt för då kan man ta fram de bästa sidorna från en själv.

Emir Kujovic har kanske främst gjort sig ett namn från 2015 när han sköt SM-guldet till sitt Norrköping efter att ha bombat in 21 mål. Nu har han alltså kastats in i en ny guldstrid på nytt.
– Det är jättekul. Det var en av anledningarna till varför jag kom hem till Allsvenskan igen. Jag vill ha den där pulsen och jag känner också att jag har flera år i mig. Jag vill inte bara sitta av ett eller två år. Det är jättekul att få spela matcher men också att det gäller så mycket som det gör nu.
Du har ju varit i belgiska ligan, 2. Bundesliga och Bundesliga. Hur står Allsvenskan i jämförelse med dem ligorna?
– Bundesliga är en av de bästa ligorna världen. Det går inte att jämföra både vad gäller det runt omkring och kvaliteten på spelarna där. Men jag tycker att topplagen här i Allsvenskan kan jämföra sig med lagen i andraligan. Även om den ligan också är helt sjuk medialt och med folk på läktarna. Det finns ju lag som har 30 000 på läktarna: St. Pauli, Dresden och vi hade också det i Nurnberg. Det är en riktigt stor fotbollstradition.
Hur kändes det att hoppa in och avgöra mot Helsingborg i ett sådant kritiskt läge?
– Det var min första hemmamatch, så det var skönt. Det var en speciell match eftersom det stod 0-0 och vi behövde vinna. Det är klart att det var kul att hjälpa laget på det sättet. Men framför allt för egen del, att göra de första målen i första hemmamatchen och presentera sig för publiken. Det var extra viktigt.
Hur var ditt första Stockholmsderby?
– Fantastiskt. Det kan man definitivt jämföra med Bundesliga. Derbyn och sådana matcher är faktiskt hög klass på det. Själva matchen gjorde vi ganska bra egentligen. Men vi blev straffade på de fem minuterna som de gör två mål på. De har inte så mycket mer egentligen. Tyvärr orkar vi inte resa oss, det blev för mycket.

I sista matchen för säsongen ska Emir Kujovic och Djurgården åka ner till Norrköping och Östgötaporten. Matchen kan mycket väl handla om ett SM-guld – på Kujovics gamla hemmaarena.
– Den kommer bli speciell av flera anledningar. Det uppenbara är så klart att jag har spelat där och att vi möter dem i sista matchen när det är första gången jag kommer dit sedan jag flyttade ifrån Norrköping. Sedan tror jag att allting kommer avgöras i den sista omgången i Allsvenskan, vilka som kommer ta det. Jag hoppas att vi gör det och då kommer vi göra det där nere. Så det kommer bli en speciell match ur flera aspekter.
Hur skulle ett potentiellt SM-guld kännas där nere på din gamla hemmaarena?
– Nu blir det ju så att det blir där, men bara om vi tar guld så kommer det vara en väldigt stor grej för Djurgården. För mig också så klart. Jag har ju varit med om det innan och det är en fantastisk känsla och en fantastisk upplevelse. Det är få som får göra det, om man inte spelar i Malmö FF. Det kommer bli speciellt och nu är det så, ödet gjorde att det blev så. Jag ser bara framemot det.
Om du gör mål, firar du då?
– Jag vet inte. Jag har inte tänkt så långt faktiskt. Vi får se då hur det ser ut, hur matchbilden är och om det är ett avgörande mål? Då kanske det är svårt att hålla känslorna i styr. Men jag tror inte att det kommer bli något överdrivet. Jag kommer visa den respekten som de har visat mig och jag hoppas att de visar mig det där vid mottagandet. Jag tror inte jag kommer göra någon större grej.

Foto: Bildbyrån