Elva omgångar – tio olika backlinjer i DIF: ”Inte optimalt”

Skador och sjukdomar har ställt till det för Djurgården under året.
På elva omgångar har Djurgården bytt backlinje inte mindre än tio gånger.
– Det är inte optimalt, men jag tycker att vi har löst det okej, säger vänsterbacken Elliot Käck som har startat i nio av matcherna.

Annons

Elliot Käck har startat totalt i 14 av Djurgårdens 16 tävlingsmatcher i år. Det gör att vänsterbacken, som återvände från IK Start inför säsongen, är en av få konstanter i backlinjen. Mot Östersund senast fick han dock spela i en mer offensiv roll som wingback i det nya 3-4-3-systemet.
– Som wingback är man inte så delaktig i speluppbyggnaden utan man är högre upp i planen. Som vänsterback bygger man upp mer. Men som matchen blev senast, när vi anföll så pass mycket, var det kul att vara med där uppe och skapa chanser. Det gick bra så det vore kul att fortsätta, säger Käck till Fotboll Sthlm.
Du spelade till vänster och Augustinsson till höger. Har han en bättre högerfot eller har du en bättre vänsterfot än honom?
– Kim och Thomas har inte sagt riktigt varför. Jag spelade ju högerback någon gång tidigare i våras så jag vet inte varför. Men den matchen som han kom in, när Aslak Witry blev skadad, så hade väl jag en rätt bra match på vänsterkanten. De kanske inte ville bryta det.

På elva allsvenska omgångar har Djurgården alltså bytt backlinje tio gånger. Käck medger att situationen inte är optimal.
– Det är väl ingen hemlighet att man vill hålla en backlinje så intakt som möjligt. Det är så man blir samspelta. Sen tycker jag väl ändå att vi har löst det okej med de spelarna som har kommit in. Vi har tagit ner någon mittfältare och spelat en vänsterback som högerback och lite så där. Vi har visat att vi har en bra bredd.

Käck tycker att potentialen i årets trupp är stor.
– Det har sett väldigt stabilt ut. De senaste tre matcherna har vi släppt in ett mål och knappt några målchanser alls, säger han.
– Det viktiga är kontinuiteten. Att fortsätta ha friska och bra spelare såsom vi har nu. Det känns som att truppen trivs väldigt bra med tränarduon också. Vi är en bra bit på vägen men det gäller att göra det över tid. Det är det som har varit problemet lite tidigare i Djurgården, att det har gått upp och ner.

Tio olika backlinjer på elva matcher – så har Djurgården startat i Allsvenskan

Sundsvall (h): Witry, Danielson, Augustinsson, Käck.
Örebro (b): Witry, Danielson, Berg, Käck.
Göteborg (h): Käck, Danielson, Berg, Augustinsson.
Häcken (b): Andersson, Danielson, Berg, Walker.
Norrköping (h): Une Larsson, Danielson, Berg, Käck.
Hammarby (b): Witry, Une Larsson, Berg, Käck.
Helsingborg (b): Witry, Une Larsson, Berg, Augustinsson.
AIK (h): Witry, Une Larsson, Ulvestad, Käck.
Falkenberg (b): Witry, Une Larsson, Danielson, Käck.
Elfsborg (h): Witry, Une Larsson, Danielson, Käck.
Östersund (h): Augustinsson, Une Larsson, Danielson, Berg, Käck.

FOTO: Bildbyrån