Djurgårdens derbyhjälte: “Vi är mycket bättre än Hammarby”

PK Bråtveit trivs i rampljuset.
I hans första derby fick han kliva fram och bli hjälte.
Nu hoppas han på AIK i finalen.
– Laget vi har kan gå hur långt som helst, säger målvakten till Fotboll Sthlm.

Annons

Utöver en enkel räddning på ett tamt skott hade inte Per Kristian Bråtveit så mycket att göra under derbyts första 120 minuter. Hammarby hade svårt att komma till lägen och firma Danielsson/Une Larsson såg till att deras nye målvakt hade en lugn derbydebut. Sen kom straffläggningen och plötsligt var han i händelsernas centrum – en situation som PK trivs väldigt bra i.
– I förlängningen hände det ingenting. Det kändes som att vi bara gick och väntade på att det skulle gå till straffar, någonting som vi vet att vi skulle klara av, säger PK efter matchen.
Efter att Kevin Walker och Jeppe Andersen inlett med att missa en varsin straff stod det 2-1 till Djurgården innan Nikola Djurdjic stegade fram. PK spelade ihop med Djurdjic i Haugesund och han visste vilket hörn anfallaren föredrog. Han slängde sig åt rätt håll, räddade straffen och vann matchen för Djurgården. Kevin Walker kallade PK för “en demon på straffar” någonting som norrmannen inte direkt skriver under på.
– Nu räddade jag ju bara en! Jag vet inte hur bra jag är… Om han säger det så tackar jag honom. Men han måste väl säga det efter att ha missat. Jag tycker att jag är okej på straffar, jag har fått mycket straffar emot mig och har ganska bra statistik, så jag har bra självförtroende.

Gårdagens derby var den första riktigt heta matchen för året. Lagen hade bara en vecka att förbereda sig på just det här motståndet men PK har varit beredd på den här inramningen längre än så. Supportrarna i Stockholm och inramningen kring 08-derbyn var en av orsakerna till varför han och landsmannen, tillika femte straffskytten, Aslak Witry kom till Stockholm.
– Jag visste det var stort med derby men det var faktiskt större än vad jag trodde innan. Både jag och Aslak har kollat en hel del klipp på Youtube. Att spela själv och känna trycket är stort, det var därför vi kom hit. Jag sa det till honom efter matchen: “Det här är anledningen till varför vi kom till Djurgården, för att spela de här matcherna.”
Det är blott PK:s fjärde tävlingsmatch i Djurgårdströjan och ännu har serien inte inletts. Men det är inget snack om hur högt han rankar den här matchen i sin karriär.
– Det är den största matchen jag har spelat. Derby i cupen och att jag räddar en straff, så den här matchen rankar jag väldigt högt.
Nu blickar PK framåt mot nästa utmaning. Får han bestämma själv städar de av Häcken i semin och ställs mot AIK i finalen.
– Laget vi har kan gå hur långt som helst. Jag vet ingenting om Häcken, men vi fick hemmaplan så det kommer nog bli en rolig match. Jag hoppas vi går vidare där och möter AIK i finalen.
Hur kan man vilja ha ett derby i finalen? Blir inte det dubbelt så nervöst?
– Nej… Eller, säkert för någon, men jag är inte sådan. Jag gillar att spela de här matcherna. Jag är ganska chill, låter inte sånt påverka mig så mycket. Jag tycker bara det är roligt om det kommer mycket folk.

Svenska cupens status har vuxit markant de senaste åren. Vad förra årets titel gjorde för Djurgården som förening är svårt att ta miste på när man pratar med spelare och andra inom klubben. Även om Allsvenskan blev en besvikelse ser många tillbaka på 2018 med glädje, enbart för att fick lyfta Gustaf VI Adolfs pokal en varm dag i maj. Det blev Andreas Isakssons sista titel, PK Bråtveit hoppas på att Svenska cupen 2019 blir hans första.
– Jag kom hit för att spela i en storklubb och för komma ut i Europa. Vinner vi cupen får vi en Europakvalplats. Ett av målen den här säsongen var att ta en Europaplats, om vi kan göra det nu i cupen är det ett stort plus. Jag sa även att jag kom hit för att vinna någonting, om vi kan vinna cupen nu… Varför inte? Varför ska vi inte gå för det? Det ska bli kul att se hur det går i nästa match, går vi vidare där spelar vi för guldet.
Hur viktigt är det att ni kommer in i säsongen med det här i ryggen?
– Det är mycket roligare att spela de här matcherna än att spela träningsmatcher. I Norge är det bara träningsmatcher nu. Jag sa det i intervjun där uppe, i Norge hade det här varit den sjätte träningsmatchen. Istället spelar vi kvartsfinal i cupen. Det är mycket mer adrenalin och då är du mycket mer förberedd på Allsvenskan när den börjar, när du fått spela den här typen av matcher först.
Jag tror många ändå ser er som det tredje laget i Stockholm, känner ni er som underdogs?
– Nej, jag tänkte att vi kom in i den här matchen som favoriter. Jag bryr mig inte om vad AIK eller Hammarby gör, hur bra eller dåliga de är. Jag tänker bara på Djurgården. Vi visste att vi är ett mycket bättre lag än Hammarby och det visade vi nu. Vi har kontroll på dem hela matchen och skapar chanser, de skapar nästan ingenting. Det här blev ett smakprov på hur säsongen kommer bli, hoppas jag.

FOTO: Bildbyrån