Djurgården till semifinal – vinner derbyt på straffar

Året första derby är avklarat, och det blev mycket fotboll för pengen. Det krävdes till slut straffar, där Djurgården kom ut som segrare.

Annons

Kanske är det för att man är svältfödd på heta fotbollsmatcher så här års, men trots få målchanser och 0-0 efter 120 minuters fotboll kändes årets första Stockholmsderby som en händelserik och högintensiv tillställning. Till mångas förvåning och allas glädje startade matchen på utsatt tid. Även om taket var stängd förstörde inte bengalröken sikten och klockan 15 blåste Glenn Nyberg i sin pipa.

20 750 supportrar hade tagit sig till Tele2 arena och fick se ett Djurgården som startade matchen bäst. Vid flera tillfällen hotade snabba Edward Chilufya och Buya Turay Hammarbys svajiga högerkant. När “Chili” tvingades byta efter 27 minuter kom Nicklas Bärkroth in och gjorde det i princip lika bra. Trots stor Djurgrårdsdominans uteblev de heta målchanserna. Det enda hundra procentiga läget i första halvlek fick Jonathan Ring efter 40 minuter, men skottet gick över ribban.

Andra halvlek började dåligt för Hammarby när David Fällman direkt slog bort en boll och tillät Djurgården komma in helt rätt. Först tio minuter in i andra halvlek lyckas Hammarby skapa lite tryck på Djurgården. Även om spelet är jämnare i andra halvlek är det Djurgården som har kommandot och Hammarby borde vara nöjda med att 0-0 stod sig i 90 minuter.
– Jag tycker Djurgården är klart bättre i första halvlek och har ett klart spelövertag. Vi spelar upp oss i andra utan att vara bra, säger Stefan Billborn på presskonferensen efter matchen.
Thomas Lagerlöf håller med:
– Vi är klart mycket bättre i första halvlek, även om jag skulle önska att vi var ännu lite kallare. Hammarby kommer ut vassare efter halvtid. Resten av andra halvlek är mycket fram och tillbaka. Vi fattar en del dumma beslut och tappar huvuden, säger “Tolle”.

Två trötta lag som båda gjort tre byten kom ut till förlängningen. Stämningen inne på arenan var nervös och det kändes mycket som att ingen spelare vågade ta särskilt stora risker. Djurgården tilläts slå in en del inlägg mot inbytte Bergmark Wiberg, dock helt utan resultat. Med åtta minuter kvar av förlängningen kom Vladimir Rodic i en kontring och skapade Hammarbys bästa målchans i matchen. Men 0-0 stod sig efter 120 minuter och matchen gick till straffar.

Straffläggningen inleds med att Kevin Walker halkar och skickar bollen i ribban. (“Aldrig sett en spelare halka på konstgräs på en straff” sa Tolle på presskonferensen). Jeppe Andersen ville inte vara sämre och sköt över. Efter mål av Danielsson, Fenger och Ulvestad klev Nikola Djurdjic fram. Han såg väldigt säker ut, men PK Bråtveit var säkrare. Efter den räddningen behövde bara Jesper Karlström och Aslak Witry sätta sina straffar för att skicka Djurgården till semifinal.
– Jag ville ta den femte straffen så det var kul. Det var bara att koppla bort tankarna, tänker du för mycket så går det inte, säger Witry efter matchen.