Djurgården svenska mästare efter jättedrama mot Norrköping

Djurgården är svenska mästare 2019 efter 2-2 borta mot Norrköping i Allsvenskan sista omgång.
Stor hjälte blev Mohamed Buya Turay med sitt kvitteringsmål med en dryg halvtimme kvar av matchen.

Annons

Inför Allsvenskans sista omgång hade Djurgården tre poängs försprång på Malmö och Hammarby.

Förutsättningarna var enkla: Djurgården behövde ta poäng i Norrköping för att vinna SM-guldet. För att Malmö eller Hammarby skulle ta guldet behövde Blåränderna förlora samtidigt som Malmö var tvungna att vinna med ett mål mer än Hammarby.

Det började trögt för Djurgården på Östgötaporten. Ett tidigt 0-2-underläge efter mål av Lauritsen och Haksabanovic och DIF var i brygga. Men en Jesper Karlström-reducering strax efter halvtidspaus inbringade hopp för bortalaget. Med drygt 20 minuter kvar att spela frälste också Mohamed Buya Turay den tillresta DIF-publiken med sin kvittering. Djurgården höll till slut undan och landar på 66 poäng i årets Allsvenska.

Trots att Malmö pulveriserade Örebro med 5-0 på Behrn arena räcker det inte till guldet. MFF landar i slutändan på andraplatsen med 65 poäng tillsammans med Hammarby, med bättre målskillnad. Bajen vann sin match mot Häcken på Tele2 arena med 4-1 och tar därmed tredjeplatsen.

Henok Goitom avgjorde sent till 2-1 i matchen mot Sundsvall – och AIK tar därmed fjärdeplatsen. Resultatet innebär att ”Giffarna” därmed åker ur Allsvenskan tillsammans med AFC Eskilstuna, som förlorade borta mot Falkenberg. Kalmar slutar på kvalplatsen efter en 0-3-förlust borta mot Sirius.

FOTO: Bildbyrån