”Djurgården ska vara i Europa” – tre röster om träningspremiären

Fotboll Sthlm var på plats när Djurgårdens försäsong sparkades igång.
Magnus Eriksson, Jacob Une Larsson och Jacob Widell Zetterström berättade om julledighet, stundande spel i Europa och hårdare fysträning.

På ett ödsligt Tele2 Arena startade Djurgården försäsongen 2022. Bland de tomma stolsraderna ekade instruktioner från tränarbänken och direktiv från målvakterna.

När Fotboll Sthlm möter Jacob Une Larsson har DIF precis avslutat sitt tvåmålsspel.
– Det var en bra första träning, det var ungefär som det brukar vara. Spännande att se nya ansikten och kul att vara igång. Jag saknade det kollektiva under uppehållet, säger Jacob Une Larsson.

Hur var ledigheten?
– Den var bra, kantades lite av covid och karantän.

För egen del?
– Ja.

Känner du av något av coronan nu?
– Nä, ingenting.

Säsongen 2022 innebär för Djurgårdens del spel på flera fronter. Inte bara ska laget ta sig an allsvenskan, även Europa Conference League och svenska cupen ställer ytterligare krav på fysisk status.
– Vi har blivit informerade om att det är hårdare krav på fysen i år. Det gäller att klara av både allsvenskan och Europa, det ger större belastning. Jag har inte fått den genomgången än, men jag vill tro, utan att veta säkert, att vi hade kunnat höja våra löpmetrar i många matcher, berättar Jacob Une Larsson.

Hur går tankarna kring den kommande säsongen?
– Att döma av bara de två första träningarna känns det som att vi kommer ta steg. Killarna vi fått in ser jäkligt hungriga ut. Vi måste nog höja oss ett snäpp för att klara av Europa, där har vi inte lyckats än, men nu är det dags, känner jag.

Intervjun med Jacob Une Larsson punkteras av Magnus Eriksson, som undrar om Une Larsson ska “stå och snacka hela dagen?”. Själv hoppas Eriksson bidra till att Djurgården går längre i europaspelet än vad man tidigare gjort.
– Djurgården ska vara i Europa. Det är jag fast besluten om. Det blir en utmaning, längre resor, internationella domare, vi kommer hamna i situationer vi inte är vana vid. Men först är det cupen som gäller.

Senast Djurgården vann cupen var 2018. Då hade Magnus Eriksson precis lämnat lagen.
– Förra året borde vi ha vunnit. Titlar är titlar och jag tycker att det nya upplägget är fantastiskt. Det är kul med tidiga tävlingsmatcher, vi ska vinna dem, komma in i ett flyt. Då får vi roliga matcher.

Eriksson är nu inne på sin andra vända i Djurgården. Kontraktet med stockholmsklubben, som förlängdes inför säsongen, innebär fyra nya år i den blårandiga tröjan.
– Jag är väldigt glad. Jag älskar att spela i Djurgården och så länge jag kan bidra hoppas jag på att få vara kvar.

En annan spelare som tog det lugnt under julledigheten är Jacob Widell Zetterström.
– Jag var hemma under julen. Min bror kom upp från Malmö där han bor, det var trevligt. Jag fick Abdulrazak Gurnahs Paradiset i julklapp, som många andra. Det var jättebra läsning, jag begav mig direkt till Akademibokhandeln och köpte Efterliv efteråt.

Nu har Djurgården tagit in Aleksandr Vasyutin. Hur ser du på konkurrensen?
– Det är som i fjol, vi har tre väldigt duktiga målvakter, om jag får säga så om mig själv. Vi är tre som vill spela men det är också tre som hjälper varandra väldigt mycket. Vi alla lär från och pushar varandra.