DIF-tränarnas långsiktiga plan: Spela Eriksson som mittfältare

Magnus Eriksson kommer ta en plats på Djurgårdens tremannamittfält den här säsongen.
En plan som tränarduon haft länge.

– Vi har alltid sett Magnus som en central mittfältare, säger Thomas Lagerlöf till Fotboll Sthlm. 

Annons

Djurgården imponerade i genrepet inför cupen då man körde över Örebro SK och vann med klara 4-0. En av planens dominanter var Magnus Eriksson som i år ser ut att spela i en central mittfältsposition, något som tränarduon planerat länge för.
– Vi har alltid sett Magnus som en central mittfältare. I höstas fick han täcka alla möjliga positioner, men det var för att vi hade lite tunt på ytterforwards. Vi har hela tiden haft en dialog och sagt att till nästa säsong är du en av tre mittfältare, säger Thomas Lagerlöf.

Huvudpersonen är nöjd med sin nya position.
– Jag trivs jättebra, sedan är det klart att det är lite ovant i hur man rör sig i exakt alla moment under en fotbollsmatch. Har man inte spelat på den positionen måste man tänka ett extra steg istället för att det kommer per automatik. Det kommer bara att bli bättre, det är en fin position att spela på.

Inför säsongen har Djurgårdens sportchef Bosse Andersson varit tvingad till en stor rockad i spelartruppen. Namn som Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström har lämnat samtidigt som tio nyförvärv presenterats under vintern.
– Det är nog den största omsättningen av spelare jag varit med om. Men det är kul, det är bra killar som kommit in med en ungdomlig entusiasm, säger Lagerlöf.

Vinterns aktivitet på marknaden har lett till att Djurgårdens har föryngrat sin trupp kraftigt.
– Någonstans faller ett ansvar på oss äldre att försöka coacha dessa spelare så gott det går. Flera av dem är färdigutvecklade rent fotbollsmässigt, men det finns saker att lära i vårt sätt att spela fotboll. Jag försöker att vara en slags mentor där, säger Magnus Eriksson.

Skulle du säga att ni blivit ett starkare eller svagare lag än ifjol då ni tappat en del erfarenhet?
– Det återstår att se, vi har tappat många duktiga spelare. Än så länge har vi bara spelat träningsmatcher och det är något helt annat när säsongen kommer igång.

LÄS MER. Oskar Månsson: Inte många hade klarat det som Haris har gjort

LÄS MER. ANALYS: Djurgården I vs Djurgården II – så står sig truppen 2021