DIF-tränaren: ”Vi är för bra för att åka ur den här serien”

Djurgården hade en tuff säsong i Damallsvenskan förra säsongen och klarade sig kvar med nöd och näppe.

Efter sju omgångar spelade 2020 känner tränaren Pierre Fondin sig trygg med att laget kan undvika bottenstriden. 
– Just nu är vi för bra för att åka ur, säger han till Fotboll Sthlm.

Annons

Inför säsongen har Djurgården varit försiktiga att sätta upp mål och förhoppningar. Målsättningen har varit att säkra kontraktet så tidigt som möjligt och sen titta uppåt i tabellen. Efter sju omgångar känner sig Fondin trygg med att Blåränderna slipper oroa sig över nedflyttning som man gjorde ifjol.
– Just nu tycker jag att vi är för bra för att åka ur den här serien. Saker kan hända snabbt men känslan är att vi kommer säkra kontraktet.

Trots att laget bara har tagit två vinster på sju matcher är tränaren nöjd med lagets säsongsstart.
 Djurgården ligger på en sjundeplats med åtta poäng.
– Vi är nöjda. Vi har en bra tabellposition efter de första omgångarna. I många av prestationerna har vi varit bättre jämfört med hur många poäng vi fått med oss. Vissa prestationer har varit väldigt bra. Men det är klart att vi hade velat har med oss lite fler poäng.

Vad har fungerat bra, tycker du?

– Vi har varit väldigt duktiga att skapa bra lägen. Den enda matchen jag tycker att vi var effektiva mot Kristianstad, där gör vi tre mål på väldigt lite. Borta mot Kopparbergs/Göteborg skapar vi två hundraprocentiga lägen som vi borde förvalta. Vi har förvisso haft ledningen i fem av sju matcher och bara fått två vinster. Men vi har ett bra grundspel och skapat mycket chanser.

Fondin säger att laget trivs i det tajta matchandet.
– Vi är i ganska bra slag nu, vår trupp mår bra. Det är kul med mycket matcher när man är inne en bra period. Vi har varit 19 utespelare på de senaste träningarna. vi har haft bra möjligheter att rotera i laget. Då kan man driva upp farten på träningen utan någon rädsla för känningar, det ger en trygghet. Vi har många spelare som vill spela.

En av de stora utropstecknen den här säsongen har varit alla knäskador som drabbat lagen i Damallsvenskan. Djurgårdens Maria Hovmark drog korsbandet tidigare i år och den totala siffran över svåra knäskador i serien har nått tolv stycken.
– Att gå från att inte spela något alls till att spela tävlingsmatcher har sin påverkan. Det är väldigt olyckligt att det är så. Korsbandsskador är inte något man önskar någon. 

Är de många skadorna något ni har med er i bakhuvudet?
– Vi försöker att vara så noggranna som möjligt. Men vi kan inte gå runt och tänka på det för mycket, det ska till mycket otur om det väl händer. Och om det händer är det sällan saker man kan förbereda sig för. Vi försöker vara noggranna och hålla koll på läget.

Vittsjö GIK:s tränare Thomas Mårtensson har vädjat om att stänga ligan 2020 och att man ska ta upp två lag från Elitettan utan att några lag ska åka ur med tanke på coronasituationen. Vad tänker du om det?
– Jag tycker så småningom att Damallsvenskan ska utökas så att det blir fler matcher. Men det är något man ska göra i ett tidigare skede. Jag är rädd för att kvalitén på vissa lag skulle bli för dåliga, jag tror att det är viktigt att det fortfarande finns nedflyttning och att det blir något att spela för. Annars hade vissa lag valt att spara pengar och inte gjort något vettigt av det.
– Jag förstår vart han vill komma men jag tror att det är svårt. 

Foto: Bildbyrån

Annons