Buya Turay tvingades av tåg: ”De skrattade åt mig”

En film på när en mörkhyad man tvingades av tåget mellan Köpenhamn och Malmö har väckt starka reaktioner.
Nu berättar den förre DIF-anfallaren Mohamed Buya Turay om att han upplevt en liknade historia.
– Jag grät och skrek, säger Buya Turay till Expressen.

Annons

När den 40-årige Malmöbon Benjamin Antwi släpades av tåget mellan Köpenhamn och Malmö filmade en medpassagerare händelsen. Videon har väckt starka reaktioner och en lett till debatt om huruvida polisen behandlar personer olika utifrån hudfärg.

Polisen i Syd har också skrivit en debattartikel i KVP där man förnekar att man skulle diskriminera i något sammanhang.

Nu berättar Mohamed Buya Turay om att han i likhet med Benjamin Antwi tvingats av tåget av gränspolisen i Malmö efter han åkt från Köpenhamn. Den allsvenska skytteligavinnaren från 2019 skriver om händelsen på Instagram, men har också pratat med Expressen om saken.
– De kom in och frågade om ID, jag visade mitt svenska ID-kort, jag visade kortet som visar att jag spelar i Djurgården. De bad mig att gå ut så de kunde söka igenom mina väskor. Jag vill inte skapa problem så jag följde med ut från tåget, säger Buya Turay.

Enligt Buya Turay togs han till ett rum av gränspolisen som uppträdde förnedrande.
– De höll mig där inne i runt 20 minuter, tog min mobil, min plånbok. Föreställ dig att vara där i ett okänt rum, det är mörkt och utomhus river de i min väska. Samtidigt stod de och skrattade åt mig.
När Buya Turay fick tillbaka sin väskan var innehållet utrivet.
– När jag packade min väska grät jag och skrek, vad är det här? Vad behöver jag gå igenom på grund av de här människorna?

Expressen har öven talat med Eva-Gun Westford, polisens kommunikatör som skrev debattartikeln om att myndigheten inte diskriminerar. Den här gången vill hon inte kommentera den specifika händelsen.
– Är det så att man känner sig orättvist eller felaktigt bedömd, då ska man göra en anmälan så att vi kan titta på den särskilda händelsen, säger hon.