Buya Turay om formen och glädjen i Djurgården: ”Allt är bara wow”

Mohamed Buya Turay har fått en kanonstart på säsongen med två mål på två matcher.
Nu leker livet för 24-åringen.
– Jag har ingen stress, ingen press och njuter av min fotboll igen, säger Djurgårdens anfallare till Fotboll Sthlm. 

Annons

Mohamed Buya Turay har hittat formen med mål i tre raka matcher. I allsvenskan har det blivit två nickmål hittills, mot Sundsvall och Örebro.
– Man kan säga att jag är i form. Jag är mer fokuserad och mer beslutsam, så allt är bra, säger Mohamed Buya Turay när Fotboll Sthlm träffar anfallaren på träningsanläggningen Kaknäs.
Två mål med huvudet på slutet.
– För mig är det enkelt. Jag kan göra mål med vad som helst på min kropp, bara bollen kommer. Kommer den till mitt ben? Då kan jag göra mål. Om den kommer till mitt huvud? Då kan jag också göra det. Men just nu handlar allt om huvudet, det är där målen kommer.
Två snygga mål, två perfekta inlägg?
– Ja! Perfekta inlägg och perfekt tajming. Det är överraskande för mig också att på två matcher göra två mål med huvudet. Jag har gjort det en gång tidigare mot Malmö. Men då var det två mål i en match.
När många förväntade topplag har inlett svagt har Djurgården redan mycket på plats. Buya Turay menar att det har med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs spelsystem att göra.
– Det finns olika typer av tränare och de har sina filosofier om hur de vill spela. När jag kom hit så ville de spela sitt system och de ville anpassa mig till det – så jag har anpassat mig. För mig är det bra, jag älskar det.

Tidigare i år har Buya Turay legat i en tvist med sin tidigare klubb AFC. Bråket handlade hans moderklubb FC Mattia i Sierra Leone som skulle få en större kompensation från Turays övergång från AFC till Dalkurd. Men 24-åringen har släppt tvisten nu.
– Jag vill inte prata om AFC mer, säger Buya när ämnet kommer upp.
Vad hände?
– Jag vet inte, jag vill inte prata om det.
Är det över?
– Jag kämpade för min klubb i Sierra Leone. Men jag pratade med ägaren till klubben och han sa att jag bara skulle släppa det. Nu har jag släppt det och fokuserar på mina matcher.

Att Buya Turay trivs i Djurgården går inte att ta miste på. Orden kommer fort när han ska berätta hur lycklig han är för stunden.
– Jag är den gladaste killen nu. Jag är så avslappnad så att allt är bara ”wow!” i mig! Jag har ingen stress, ingen press och jag njuter av min fotboll igen. Jag gör det som jag älskar, så jag älskar verkligen livet. Tidigare var det som att jag var i helvetet, som i en bur. Men nu älskar jag det jag gör och det jag kom för. Jag är lycklig.
Om du fortsätter göra mycket mål, kommer du vara kvar i Djurgården över hela säsongen?
– Jag är inte stressad längre. Tidigare var jag ivrig att gå ut i Europa och spela fotboll. Men den här gången tänker jag inte stress någonting igen. Jag ska avsluta säsongen och se vad som kommer hända.
Är det för att du trivs här?
– Det handlar inte om att trivas. Det handlar om stället jag går till. Om jag ska dit måste jag prata med klubben och ledningen om vad de planerar för mig. Inte bara gå dit för klubben. Jag vill inte gå dit och ingenting händer. Titta på vad som hände i Belgien, det vill jag inte göra igen.

Buya Turay har tidigare berättat om hur dåligt han mådde i belgiska Sint-Truiden – klubben där han fortsatt har sitt kontrakt – men aldrig specificerat vad som egentligen hände. 24-åringen vill fortfarande inte förklara vad som gick fel.
– Jag pratade inte med någon. De sa bara: ”Köp den här killen”.
Men du fick inte speltid där?
– Nej.
Varför?
– Jag vet inte.
Var du lika bra i träning som de andra?
– Ja.
Många allsvenska spelare som går till Belgien får sällan speltid.
– Precis som mig.
Varför?
– Jag kan inte berätta om det, men jag vet varför. Jag ska berätta det när jag avslutat min karriär. Men nu kan jag inte det för det förstör min karriär.

FOTO: Bildbyrån